Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozdělí volby po Německu i Česko? Krize je za dveřmi, varují experti

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. září 2017
20:20

Výsledek německých voleb může být do jisté míry předobrazem toho, jak dopadne hlasování v Česku. Je ale otázka, jak strany s výsledkem hlasování u západních sousedů naloží. Jsou o tom přesvědčeni politolog z Univerzity Karlovy Josef Mlejnek a ekonomka Markéta Šichtařová. Šichtařová navíc varuje před blížící se ekonomickou krizí.

Uprchlíci stále ještě roli hrají, a ne, že ne. Také to podle Mlejnka dokládají výsledky německých voleb. Téma navíc zásadně rozděluje Německo na východ a západ, tak jako v minulosti. „To není nic, co by se života německé společnosti netýkalo. Určitá část je nespokojena s dosavadní politikou. Výsledek Angely Merkelové ale svědčí o tom, že ona má podporu a dokázala politiku vůči migrační vlně zpřísnit,“ poznamenal k vítězství CDU, která ale oslabila.

„Co se týká AfD, má rozdílnou přízeň v těch starých a nových spolkových zemích. Je nutné si to Německo rozdělit na ten západ a východ. Dopad toho tématu se liší. V bývalé NDR těch migrantů moc není. O to větší obavy tam panují. Tady funguje jakási psychologická hrozba. Pokud je migrant někdo neznámý, koho si spojí s obrazy z médií, tak to funguje jako hrozba víc než na někoho, kdo žije někde, kde je muslimská menšina a má s ní zkušenost,“ doplnil politolog z Univerzity Karlovy.

VIDEO: První projev Merkelové po volbách:

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsme v lepší výsledek.  - Reuters
Video se připravuje ...

Přeneseno do Česka, z výsledků hlasování našich západních sousedů může těžit Tomio Okamura, který je známý protiuprchlickou rétorikou. Podle Mlejnka je ale víceméně společná všem větším stranám a hnutím. „U nás jsou skoro všechny strany taková soft AfD. Ten postoj k migraci je velmi odmítavý a všechny velké strany i ty nepopulistické zaujímají postoj blízký AfD. Pokud to někdo vytěží, tak to bude Okamura. Jinak si nemyslím, že by nějak posílily nebo vyrostly nové populistické strany,“ zmínil Mlejnek.

„Tříštění sil nemusí být na škodu“

Podobně jako v Německu to podle ekonomky Markéty Šichtařové dopadne také v Česku, které čekají parlamentní volby 20. a 21. října. Tříštění sil, ať už vládních či parlamentních, ale podle ní nemusí být nutně na škodu. Na dveře totiž klepe ekonomická krize.

„Můžeme to chápat jako vodítko, jak by naše volby mohly dopadnout. V Německu došlo k tomu, že se síly oproti minulosti hodně tříští. Etablují se malé ale hodně vyhraněné strany. Ztrácí tradiční strany. Čekám, že stejně dopadnou české volby,“ zmínila Šichtařová.

„Už teď vidíme, že se hospodářský cyklus výrazně ochlazuje. Že do toho přišly volby, je shoda okolností. Krize přijde do dvou let celkem určitě, volby nevolby. Váhala bych v hodnocení, jestli ta případná roztříštěnost a neakceschopnost vlády je v okamžiku krize takový problém. Zastávám názor, že v té krizi, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Vládní zásahy jsou většinou horší než lepší,“ dodala z ekonomického pohledu.

Merkelová může mít problémy v EU

Změna německé politiky se zřejmě po zopakování vítězství koalice CDU/CSU očekávat nedá, německá kancléřka Angela Merkelová může mít ale problémy na evropské úrovni, kde ji oslabení ve vlastní zemi může stát mocenské body.

„Zřejmě vznikne koalice s SPD a Stranou zelených. Obě strany jsou proevropské, bude to spíš znamenat pokračování ve stávajícím kurzu. Otázkou je, jak bude A. M. vnímána v rámci EU, jestli bude vnímána jako tak silná persona, jako když stála v čele velké koalice. Možná se jí budou některé německé představy hůř prosazovat,“ podotkl Mlejnek.

„Německé volby potvrdily ten kurz, že ve Francii vyhrál Macron a ne Le Penová, v Nizozemsku taktéž Wilders neuspěl. Ten trend růstu populistických stran je spíš na ústupu,“ doplnil politolog k celoevropskému trendu.

Připomeňte si setkání Angely Merkelové s Milošem Zemanem:

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem.  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

lesnismes ( 26. září 2017 08:45 )

Kdyz tak to vsechno vychodo evropske zahnedle zvaneni ctu,tak by ceskejm hillbillies trosku mixu v genofondu jiste nezaskodilo.Musim pogratulovat frau Merkel k vitezstvi ve volba ch

rego_senior ( 26. září 2017 07:07 )

Jestli krize přijde, tak bez ohledu na to, kdo je u moci. Krize je jen nástrojem k blahobytu určité skupiny lidí.

rego_senior ( 26. září 2017 07:04 )

Přesně tak.

aIIahakbar ( 26. září 2017 07:02 )

Novodobá Hitlerka. Ale na rozdíl od Hitlera nezničí Evropu zbraněmi, ale černým neandrtálským póvlem. Ale i za to by zasloužila mezinárodní soud.

pekaaaros ( 25. září 2017 22:55 )

hele lidi, už mám dost toho, jak se nám furt ti rádoby "osvícení" snaží sdělit, že u nás není skoro žádnej migrant a tím pádem se tady bojíme imaginární bubliny. Nechci na nikoho nadávat ani mít vůči někomu předsudky, ale makám ve velkým tuzemským městě v průmyslové zóně, kde je spousta montážních hal, a kde pracuje spousta Afghánců, Kosovanů, Afričanů. Se mnou na šatně je Muhamad a vedle Abdulah. Ale musím uznat, že jsou to všechno dost přátelští, usměvaví Muslimové a nikdy jsem neměl problémy s nimi v pohodě a slušně vyjít. Náš vztah můžu v klidu označit za kamarádskej, ale to ještě neznamená, že jsem sluníčkář a vítač. Prostě vidím tu hrozbu masové migrace. Protože když sem přijde 20 tisíc utečenců, tak se to ztratí, ale když průběžně přichází taková masa, jaká přichází, tak s tou masou přijde kultura, která tu naši začne pozvolna vytlačovat. Sluníčka si myslí, že typickej Čech vypadá tak, že se nikdy nesetkal s muslimem a jen pindá. Ale tak to není. Mám v práci spoustu Muslimů, vím že je jich tam dost v pohodě, v pohodě s nimi vyjdu, ale nepřeju si masovou migraci. Možná tím, jak s nimi pracuji, vím jaký je rozdíl mezi šiitskými a Sunnitskými Muslimy a vidím, jak se mezi sebou nenávidí. A když vidím, jak to v Evropě vypadá s ghety, no-go zónami apod, tak mám z toho vážně strach. a taky když vidím, že utíkají 25 leté děti z válkou postiženého Alžírska a Tuniska, tak to mně přijde už uplně postavený na hlavu. Tohle není o tom, že někomu pomáháš, to je o ješitným postoji, abys té druhé straně ukázal, že si prosadíš svou. Jak ti naši sluníčkáři. melou furt ty svoje egoistický fráze o čechačkovské xenofobii a přitom ani neví nic o proroku Mohamedovi, o tom, jak jeho činy vidí Sunnité a jak Šiíté, jak se mezi sebou nemají rádi. jim to je jedno, hlavně když si můžou nahánět ego tím, jak budou hlásit čechy, že jsou burani a křupani. proto nemám rád sluníčka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa