Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman poslal Merkelové telegram. Co mu k narozeninám popřál čínský prezident?

Autor: simao - 
25. září 2017
12:59

Na volební vítězství Angely Merkelové, která uspěla v Německu, když vyhrála s koalicí CDU/CSU již počtvrté, zareagoval i český prezident Miloš Zeman. Poslal kancléřce telegram, hradní mluvčí Jiří Ovčáček ještě předtím zavzpomínal na návštěvu Merkelové v Praze. Vedle toho Hrad zveřejnil i jiné psaní – gratulaci čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k Zemanovým nadcházejícím narozeninám. 28. září bude Zemanovi 73 let.

Angela Merkelová je opět vítězkou německých voleb, byť tentokrát to nebylo tak oslnivé jako v předchozím příapdě. Merkelová by však měla pokračovat coby německá kancléřka, jen v čele nové koalice, ze které mají zmizet sociální demokraté (SPD), mířící do opozice. Do vlády se naopak derou Svobodní a Zelení.

K opětovnému vítězství Merkelové gratuloval dnes i český prezident Miloš Zeman – Merkelové napsal telegram, Hrad následně zveřejnil jeho znění. „Rád bych využil této příležitosti a poděkoval Vám za pozitivní rozvoj vztahů mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo, k němuž jste přispěla svým aktivním a vstřícným postojem k této relaci,“ napsal Zeman Merkelové.

Video  První slova Angely Merkelové po volebním vítězství: Doufali jsme v o něco lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Zeman a Ovčáček vzpomínali na Merkelovou na Hradě

Prezident také zavzpomínal na to, jak Angela Merkelová loni navštívila Prahu. Předtím dal na Twitter fotku z této návštěvy a rozhovoru Zemana s Merkelovou i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček

„Vzpomínám na náš osobní rozhovor na Pražském hradě v srpnu 2016 a těší mě, že i přes existenci témat, na něž sdílíme odlišné názory, je diskuze mezi našimi zeměmi vždy věcná a pragmatická,“ napsal nyní Zeman.

Merkelová je kancléřkou již od listopadu 2005. „Když se ohlédnu zpět do roku 2005, kdy jste se ujala funkce spolkové kancléřky, a porovnám spolupráci našich zemí tehdy a nyní, musím konstatovat, že se nám podařilo ujít kus cesty směrem k dobrému sousedství a tolerantnímu partnerství,“ dodal Zeman, který kandiduje na prezidenta i podruhé.

V závěru Merkelové napsal, že věří v nalezení příležitosti k dalšímu setkání. A popřál „hodně štěstí v nadcházejícím nelehkém jednání o nové koalici“.

Miloš Zeman přitom již tento čtvrtek oslaví 73. narozeniny. Dary od jeho blízkých včetně první dámy Ivany Zemanové a její maminky, mluvčího Ovčáčka či kancléře Vratislava Mynáře s půvabnou manželkou Alex převzal v Lánech během uplynulého víkendu. Na oslavě chyběla však jeho dcera Kateřina.

Právě Jiří Ovčáček prozradil Blesk.cz detaily k oslavě, na které nechyběl narozeninový dort a podávalo se i grilované kuřátko.

Dopis z Číny: Pevné zdraví, přeje prezident Zemanovi

Ještě před oslavou se svými blízkými v Lánech Zeman obdržel i blahopřejný dopis ze zahraničí - zaslal mu jej čínský prezident Si Ťin-pching a Hrad dnes (ještě před uveřejněním gratulace Merkelové) zveřejnil i jeho znění. 

„Vážený pane prezidente, při příležitosti Vašich narozenin bych Vám rád srdečně poblahopřál. Letos v květnu jste navštívil Čínu a zúčastnil se Fóra mezinárodní spolupráce ‚Pásmo a stezka‘, kde jsme uskutečnili plodné rozhovory a tím jsme v rámci iniciativy ‚Pásmo a stezka‘ dosáhli širokého konsensu na prohloubení pragmatické spolupráce v různých odvětvích,“ stojí v gratulaci Zemanovi.

„Přikládám velký význam rozvoji česko-čínských vztahů a doufám v další spolupráci společně s Vámi, v neustálé obohacování bilaterálního strategického partnerství a v přínos pro obě země a oba národy,“ doplnil čínský prezident a Zemanovi popřál především pevné zdraví a mnoho úspěchů.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa