Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slib Marksové 475 korun důchodcům schválila vláda. Šlechtová promluvila o hádce

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
25. září 2017
13:20

Vláda dnes odklepla přidání důchodcům – půjde o 475 korun v průměru navíc. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) se před startem pondělního jednání vlády pozastavila nad nesouladem s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD). Pře se točila právě kolem valorizace důchodů. Marksová prý svůj slib neměla projednaný s ministrem financí. Ministryně práce kontrovala směrem ke Šlechtové, že má vlčí mlhu.

Michaela Marksová slibovala 475 korun navíc měsíčně pro důchodce v průměru. Podle Karly Šlechtové šlo ale o předvolební tah a „výstřel bez projednávání státního rozpočtu“. Odmítá ale, že by byly s ministryní práce ve sporu. Řekla to před jednáním vlády na dotaz Blesk.cz.

„Já vůbec nevím, proč jsem s ní v rozporu. Jediné, co jsem sdělila, je, že paní ministryně Marksová sdělila navýšení důchodů o 475 korun a že to neměla projednané s ministrem financí. Vůbec nevím, proč mě lidi a média osočují, že jsem s ní v rozporu. Naopak já jsem ten, kdo důchody vždy podporoval. Musí se najít, odkud se ty peníze vezmou,“ upřesňovala Šlechtová.

Podívejte se na komentář ministryně Šlechtové:

Video  Ministryně Šlechtová (ANO) promluvila o sporu ohledně přidání důchodcům na penze  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ministryně se shodly: Důchodci si peníze navíc zaslouží

Obě se ale shodnou na tom, že důchodci by měli dostat přidáno. Šlechtová na dotaz, kolik by podle ní měl dostávat průměrně český důchodce, odpověděla, že určitě „o pár tisíc korun více“.

„475 korun, to není žádný bonus, to je klasická valorizace důchodů od prvního ledna 2018. Díky příznivému vývoji je opravdu nejvyšší za mnoho posledních let. Okolo navýšení důchodů dnes nebyla vůbec žádná diskuze, protože my už od jara víme, že to bude asi 17 miliard navíc. S tím se od samého začátku při jednáních o rozpočtu počítalo. Jestli někdo říká, že to je něco, co není připravené v rozpočtu, tak já vůbec nechápu, kde se tahle informace vzala,“ vysvětlovala po jednání rozpor Marksová. Minulý týden mluvila dokonce o tom, že má Šlechtová „vlčí mlhu“.

Na Úřadu vlády komentovala situaci kolem důchodů i ministryně Marksová:

Video  Marksová o důchodech: Vláda schválil 475 korun v půrměru na penze navíc  - Blesk - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Na konci června pobíralo důchod téměř 2,4 milionu penzistů. V průměru každý z nich dostal 11 807 korun. Většina seniorů ale bere výrazně méně. Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná, by měla vzrůst z 2550 na 2700 korun měsíčně.

Podle ministerstva práce se ceny mezi červnem 2016 a 2017 zvedly o 2,3 procenta. K tomu se připočítá polovina z růstu reálných mezd o 3,3 procenta, tedy po zaokrouhlení 1,7 procenta. Výsledkem je zvýšení penzí o čtyři procenta. Pokud by se přidávalo podle dosavadního výpočtu, přilepšili by si penzisté a penzistky od ledna o 3,4 procenta (součet růstu cen a třetiny růstu mezd). Průměrné zvýšení by tak od ledna bylo o 65 korun nižší, upřesnilo ministerstvo.

Sobotka i Stropnický na Twitteru: Podpořili jsme zvýšení důchodů

O tom, že vláda dnes schválila 475 korun v průměru pro důchodce navíc, informovali na Twitteru za ČSSD premiér Bohuslav Sobotka, za ANO pak ministr Martin Stropnický. „Právě jsme s ostatními kolegyněmi a kolegy z ANO ve vládě jednomyslně podpořili zvýšení důchodů průměrně o 475 Kč měsíčně od 1. 1. 2018,“ vzkázal Stropnický.

„Vláda právě schválila zvýšení penzí pro rok 2018. V průměru důchody porostou o 475 korun, základní výměra se všem zvýší o 150 korun,“ napsal Sobotka.

Vláda dnes také jednomyslně schválila návrh celého státního rozpočtu pro rok 2018. „Rozpočet pokrývá zvýšení duchodů, platů, výdajů na vědu i na vysoké školy,“ vypočetl premiér Sobotka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kuromrd ( 26. září 2017 09:41 )

kopněme NATO i s Trumpem do p.rdele a prachy co zbydou dejme důchodcům, až přijde válka, tak se vzdáme jak nám naše letitá zvyklost káže a je vystaráno,

deratizater ( 25. září 2017 18:40 )

Za socializmu neexistovalo DPH a byl vyrovnaný státní rozpočet a nyní je DPH hlavním zdrojem příjmu státu a ještě má obrovské dluhy čili jak to ti komunisti dělali?

kar-za ( 25. září 2017 18:13 )

 Bavíte se tady o zvýšení důchodů a přitom jsem nečetl jednu věc: Nejvyšší platy (a tím pádem důchody mají ti, co dělali hov.o! Mám na mysli politiky,advokáty, vedoucí velmi ziskových "neziskovek", exekutory, justiční pracovníky - a jinou příživnickou pakáž. A hlavně politici: Opravdu si myslíte, že si zaslouží pohádkové důchody a po skončení funkčního období navíc doživotní rentu a jiné bonusy?!

zednik ( 25. září 2017 17:59 )

Toto sem už píši tři dny. Nikdo z těch příživníků na to nikdy neodpoví. Pořád jen řvou o stejně velkých žaludcích

bestinthecity ( 25. září 2017 17:50 )

Milý Zindulo a podobní, posledních 25 let jsem pracoval v manažerských pozicích u nadnárodních společností a můj plat činil 7-8 násobek průměrného platu. Z tohoto platu jsem odváděl 7-8 krát větší odvody (daně, zdravotní a sociální pojištění)než držitelé průměrného platu a když mi byl vyměřen důchod, tak ten činil 2,5 násobek průměrného důchodu. Tak kde je zohledněna ta "zásluhovost", při výpočtu důchodu, kterou zmiňuješ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa