Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Merkelová sčítá ztráty. Klaus se raduje: Úžasný úspěch „démonizované“ AfD

Autor: simao, ČTK - 
25. září 2017
07:57

Kancléřka Angela Merkelová se raduje ze čtvrtého vítězství v řadě. Na to, že je u vlády 12 let, považuje zisk 33 procent hlasů Němců za úspěch, přiznala však, že doufala ve víc. Kdo naopak posílil, jsou Svobodní, Zelení a především Alternativa pro Německo (AfD). Zatímco se proti ní v Berlíně dokonce i protestovalo, z úspěchu AfD se raduje i český exprezident Václav Klaus. 

Je dobojováno. A po odhadech jsou venku již i oficiální výsledky. CDU/CSU Angely Merkelové získala 33 procent hlasů, sociální demokraté (SPD) 20,5 procent, což pro ně představuje nejhorší výsledek v poválečných dějinách. Protiimigrační a protimuslimská Alternativa pro Německo (AfD) se pak s 12,6 procenty stala třetí nejsilnější silou v novém Spolkovém sněmu.

Video  První slova Angely Merkelové po volebním vítězství: Doufali jsme v o něco lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Nadšený Klaus a Pyrrhovo vítězství Merkelové

Vedle ztrát, které si připsaly současné vládní strany, zaujalo právě i posílení AfD. Kritici Merkelové dokázali vystoupat na stupně vítězů a uhájili třetí příčku, na kterou je favorizovaly průzkumy.

„Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 % hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AFD,“ uvedl v prohlášení k německým volbám exprezident Václav Klaus.

Výsledek německých voleb považuje za „obrovské povzbuzení pro všechny české i evropské demokraty“. Je prý rád, že AfD otevřeně podporoval v posledních týdnech a měsících přímo na německé půdě během jejich předvolebních shromáždění. A že se Němci nenechali zastrašit „nenávistnou propagandou“. Volební výsledek označil Klaus z pohledu Merkelové za „Pyrrhovo vítězství“.

Václav Klaus na mítinku AfD v Norimberku Václav Klaus na mítinku AfD v Norimberku | ČTK

Merkelové volal Macron

„Volal jsem Angele Merkelové, abych jí poblahopřál. Budeme odhodlaně pokračovat v naší spolupráci, zásadní pro Evropu a naše země,“ vzkázal po německých volbách prezident  Francie Emmanuel Macron a vyjádřil přesvědčení, že Francie a Německo budou pokračovat ve spolupráci v zájmu obou zemí a EU.

Macron se ujal nejvyššího úřadu se slibem „oživit Evropu“ v součinnosti s Německem po letech hospodářské a finanční krize a po šoku, jaký představovalo britské referendum o odchodu z EU. V čele německé vlády přes volební zemětřesení, jak o něm mluví některá média, zůstane nejspíš nadále kancléřka Merkelová, jejíž CDU/CSU bude i přes ztráty nejsilnější frakcí.

Jamajka na obzoru

Po čtyřleté přestávce se do sněmu vrátí Svobodní se ziskem 10,7 procenta hlasů, následovaní Levicí (Die Linke, 9,2 procenta) a Zelenými s 8,9 procenty hlasů.

Rýsuje se přitom tzv. jamajská koalice – spojení konzervativců, liberálů a ekologické strany, což tu na spolkové úrovni ještě nikdy nebylo. Zvláštní pozornost se proto nyní bude upírat právě ke Svobodným a Zeleným. Obě strany jsou pro Merkelovou podle všeho jedinými možnými partnery k jednání o vytvoření nové koalice. SPD chce totiž odejít do opozice. A Merkelová tak přichází o dosavadního partnera.

Merkelová jde přímo, ale sama ztratila

Přímý poslanecký mandát získali v německých volbách jak kancléřka Angela Merkelová (CDU), tak třeba i ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD). Němci mají ve volbách dva hlasy – prvním volí přímo osobnost, druhým politickou stranu, potažmo lidi z její kandidátní listiny.

Merkelová se přímým výběrem do parlamentu dostala ve svém volebním obvodu v Meklenbursku-Předním Pomořansku už poosmé v řadě. Oproti posledním volbám ale výrazně ztratila.

Zatímco v roce 2013 získala Merkelová 56,2 procenta hlasů, letos jich bylo procent 44. Na druhém místě za Merkelovou se v jejím obvodu umístil kandidát AfD Leif-Erik Holm, který už nyní zasedá ve zdejším zemském sněmu. Obdržel 19,3 procenta hlasů.

Roztržka v AfD: Petryová odešla z tiskovky

Ostrá kritička Merkelové, spolupředsedkyně AfD a žena, která se nakonec nestala volební lídryní Alternativy, Frauke Petryová, kandidovala v obvodu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří, který sousedí s Českem. Dostala 37,4 procenta hlasů.

Volební lídři AfD Alexander Gauland a Alice Weidelová, se kterými je Petryová na kordy, ve svých obvodech přímé mandáty nezískali. Petryová dnes na tiskové konferenci v Berlíně překvapila, že nebude součástí frakce své strany ve Spolkovém sněmu. Společnou tiskovou konferenci lídrů strany po několika minutách opustila.

Hned po nedělních volbách se tak ukazují prudké názorové rozdíly ve straně, které trápí AfD už delší dobu. Snad nejlépe je ukazuje vztah předsedkyně strany Petryové s Gaulandem a Weidelovou, kteří spolu letos několik měsíců nemluvili. Petryová uvedla, že po dlouhém rozmýšlení došla k tomu, že nechce být součástí stranické frakce.

Její stranické kolegy to evidentně zaskočilo. „To s námi nebylo domluveno, nic jsme o tom nevěděli,“ konstatoval spolupředseda strany Jörg Meuthen. Volební lídr Gauland vyjádřil přesvědčení, že Petryová byla zvolena za AfD, a měla by tedy být součástí její frakce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petram11 ( 26. září 2017 17:42 )

Tak vida, stařec Klaus nám podporuje AfD, tedy stranu, která chce prolomit Benešovy dekrety. Na něj už asi taky vlezla stařecká demence.

sekebo ( 25. září 2017 16:16 )

Kdepak udělali soudruzi z NDR chybu, že v Sasku volí takovou stranu? Zastesklo se jim snad po východní marce nebo se jim stýská po STASI? A kdopak je to podporuje? Snad ne spolutvůrce největšího tunelsystému v ČR? Taky by rádi více Kožených?

marlen52 ( 25. září 2017 15:47 )

nechápu kdo ji mohl volit.ale budiž když chtějí Merklovou tak chtějí i migranty tak ať si je tam nechají a nestrkají je do jiných zemí

iFender ( 25. září 2017 15:36 )

Ten Sobotka Bohusch,zaplat pan buh,ze konci tento "neumel".V te jeho tykvi se deji veci to je uplne "Schucken Sie Vyprzeitung!At de sofort prytsch nebo zafolam Polizei!

ivoadler ( 25. září 2017 13:45 )

Včera jsem v televizi (snad na programu Kinosvět) viděl americký film, který byl nebývale otevřený. A rovnou řekl: my bohatí z korporací a bank řídíme společnost volby sem, volby tam. Politici se mění, my zůstáváme. Však také výsledky voleb politiku nijak zásadně neovlivňují. Platí to i v Evropě. AfD v Německu, Hnutí ANO u nás jsou zatím mimo systém. Nepochybně se do něj zařadí nebo se už zařadili. Jejich rušivé působení je jen dočasné. Skutečná změna může přijít jen s komunisty. Proto antikomunistické šílenství nepolevuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa