Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová vedla skandální kampaň, zuřil poražený Schulz. Němce čeká „Jamajka“?

Autor: simao, ČTK - 
24. září 2017
22:40

K zodpovědnosti v „bouřlivých časech" vyzvala strany, které se podle odhadů po dnešních volbách dostaly do německého parlamentu, kancléřka Angela Merkelová. Učinila tak v první povolební televizní debatě. Zástupci svobodných demokratů (FDP) a Zelených upozornili, že se do vlády s kancléřčinou konzervativní unií CDU/CSU nenechají vmanipulovat.

Výrazné změny na německé politické scéně přinesly nedělní parlamentní volby. Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) podle prognóz značně oslabily a jejich dosavadní vláda skončí. Co bude s Německem dál? Koalice se již rýsuje, ovšem bez sociálních demokratů, kteří společně s kancléřkou Angelou Merkelovou vládli doposud.

Podle předsedy SPD Martina Schulze, který zopakoval, že jeho strana odchází do opozice, koalice CDU/CSU, Svobodných (FDP) a Zelených sice vznikne, bude ale „koalicí ochromení“, neboť strany podle něj mají příliš rozdílné programy. Této koalici přitom již v Německu přezdívají „Jamajka“ - podle černo-žluto-zelené vlajky státu z Karibiku, která koresponduje s barvami možných německých vládních partnerů.

Merkelová: Zatraceně úkolů

„Žijeme v bouřlivých časech, všichni to víme,“ oponovala kancléřka. Promluvila přitom v debatě se zástupci všech sedmi stran, které se podle odhadů dostanou do parlamentu. Zároveň je vyzvala, aby přijaly zodpovědnost. „Německo má zatraceně hodně úkolů do budoucna,“ řekla.

Video  První slova Angely Merkelové po volebním vítězství: Doufali jsme v o něco lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Merkelová odmítla spekulace, že by mohla poprvé vzniknout menšinová vláda. „Mám v úmyslu vytvořit v Německu stabilní vládu,“ uvedla kancléřka. Zdůraznila, že na základě čísel je možné sestavit dvě koalice - s FDP a Zelenými, ale i velkou koalici s SPD. „Sociální demokracie ale zjevně není pro jednání k dispozici,“ dodala.

Schulz mluvil o skandální kampani

Viditelně rozhořčený Schulz, jehož sociální demokracie dosáhla nejhoršího výsledku v poválečných dějinách, obvinil Merkelovou z vedení „skandální" kampaně, během které se vyhýbala konfrontaci.

CDU/CSU získala podle aktualizované prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 33 procent hlasů, SPD 20,7 procenta.

První debata po německých volbách za účasti Merkelové i Schulze První debata po německých volbách za účasti Merkelové i Schulze | Reuters

Předsedkyně CDU podle Schulze vytvořila „vakuum“, které zaplnila protiimigrační strana Alternativa pro Německo, která se po volbách podle všeho stane třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu. Jak by se měly ostatní strany s AfD a jejími provokacemi dál potýkat, bylo jedním z hlavních témat povolební debaty.

Kancléřka podle Schulze učiní „jakékoli ústupky“, aby vládu vytvořila. Vzhledem k rozdílnosti programů bavorské CSU a Zelených ale podle něj půjde o „koalici ochromení".

Zástupci dvou menších stran, o kterých se hovoří jako o možných koaličních partnerech konzervativců, Schulzova slova odmítli s tím, že se nenechají do žádné koalice vmanipulovat. „Jsme přirozeně ochotni převzít politickou zodpovědnost,“ uvedl zdůraznil předseda FDP Christian Lindner.

Ochotu k jednání o koalici, která budou podle ní složitá, připustila také volební lídryně Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. Do vlády podle ní její strana může vstoupit, „ale ne za každou cenu“. Na spolkové úrovni ještě nikdy koalice CDU, FDP a Zelených nevznikla. Na zemské úrovni vládla jistou dobu v Sársku a před časem ji vytvořili v severní spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

Největší sněm v historii?

Spolkový sněm vzešlý z německých voleb by přitom mohl být podle aktualizované prognózy televize ARD největší v historii. Zasednout v něm může v důsledku zvláštností volebního systému kolem 690 poslanců, dosud jich bylo 630.

O tom, že by německý parlament, který nemá stálou velikost, mohl být dosud největší, se mluvilo už před volbami. Politolog Joachim Behnke z univerzity v jihoněmeckém Friedrichshafenu počítal s tím, že v něm zasedne zhruba 685 zákonodárců. Podle nynějšího odhadu by jich mohlo být ještě o pět více.

Zatím nejvíc poslanců ve Spolkovém sněmu zasedalo mezi lety 1994 a 1998, kdy jich bylo 672, a ve volebním období 1998 až 2002, kdy jich bylo 669. Pokud konečné výsledky aktuální prognózu potvrdí, bude mít konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové 239 mandátů, sociální demokraté 150, Alternativa pro Německo 93, svobodní demokraté 77, Levice 66 a Zelení 65.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi