Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchodcům chtějí přidat 475 korun. Šlechtová se pustila do Marksové, ta mluví o „vlčí mlze“

Autor: simao, ČTK - 
23. září 2017
12:15

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová oznámila, že díky krokům současné vlády premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD) bude možné důchodcům přidat v průměru 475 korun měsíčně navíc. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) se do ní však pustila kvůli tomu, že jde o předvolební tah a „výstřel bez projednávání státního rozpočtu“. O penzích a přidání důchodcům má v pondělí jednat právě vláda.

„Samozřejmě, že důchodci dostanou přidáno, vyplývá to z automatické valorizace ze zákona. A peníze na to jsou. Už od první poloviny roku se počítalo s cca 500 korunami navíc. Je to celkem 16,6 miliardy korun. A rozpočet na příští rok s touto částkou počítá už někdy od jara nebo od léta. Ministryně Šlechtová má asi nějakou vlčí mlhu,“ brání se ministryně Michaela Marksová (ČSSD) v reakci na výtky vládní kolegyně Karly Šlechtové (ANO).

Šlechtová chce zvýšit důchody také. Ale po projednání

Ta se nechala v pořadu TV Barrandov slyšet, že se toto konkrétní navýšení důchodů zatím neprojednalo s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) a jde o předvolební akci ČSSD. „Jsme pro navýšení důchodů i valorizaci, ale výstřely bez projednávání státního rozpočtu nejsou účinné ani vhodné. Jedná se o předvolební tah ČSSD,“ uvedla Šlechtová.

Na stranu Marksové se postavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který pro Aha! uvedl, že avizované navýšení důchodů není nutné jakkoliv zpochybňovat. „Ke zvýšení v průměru o 475 korun dojde spolu s navýšením pro zaměstnance veřejného sektoru,“ je přesvědčený Sobotka. A upozorňuje na to, že jde o klíčovou podmínku, aby ČSSD podpořila projednávaný návrh státního rozpočtu pro příští rok.

Růst důchodů má zohlednit růst mezd a cen

Oficiálně se o zvýšení penzí pro rok 2018 chystá jednat vláda v pondělí. Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná, by měla vzrůst z 2550 na 2700 korun. Procentní díl penze, který se stanovuje podle odpracovaných let a odvedených částek, se upraví o 3,5 procenta. Stejně – tedy o 3,5 procenta – se mají zvednout i příplatky k penzi pro odbojáře a pozůstalé po nich.

Návrh nařízení připravilo právě ministerstvo práce a sociálních věcí, kterému šéfuje Marksová. Vedle starobních důchodů se zvednou i invalidní a pozůstalostní penze. Na konči června Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela starobní důchod bezmála 2,4 milionu seniorů a seniorek. V průměru pobírali 11 807 korun. Invalidní důchod dostávalo 425 400 lidí a pozůstalostní 71 400 dospělých i dětí.

Za chystaným výraznějším zvýšením důchodů je nový model valorizace, promítá se do něj také citelnější růst mezd a cen. Vláda bude podle nového výpočtu, který doporučila důchodová komise a který se do zákona dostal letos, přidávat poprvé. Od ledna se penze budou zvedat o polovinu růstu reálných mezd místo dosavadní třetiny.

Jak se nově vypočítává zvýšení penzí?

Vláda přitom nyní dokončuje státní rozpočet. Nejvyšší část výdajů putuje právě do penzí. Kabinet může důchody zvýšit buď podle růstu cen zboží, které pořizují senioři a seniorky, nebo podle růstu cen pro domácnosti. Vybere tu vyšší hodnotu.

Podle ministerstva práce se ceny mezi červnem 2016 a 2017 zvedly o 2,3 procenta. K tomu se připočítá polovina z růstu reálných mezd o 3,3 procenta, tedy po zaokrouhlení 1,7 procenta. Výsledkem je zvýšení penzí o čtyři procenta. Pokud by se přidávalo podle dosavadního výpočtu, přilepšili by si penzisté a penzistky od ledna o 3,4 procenta (součet růstu cen a třetiny růstu mezd). Průměrné zvýšení by tak od ledna bylo o 65 korun nižší, upřesnilo ministerstvo.

Na zvýšení penzí v průměru o zhruba 500 korun se už na jaře domluvila koalice. Letos v lednu si senioři a seniorky polepšili v průměru o 309 korun. V roce 2016 se sice penze podle inflace a růstu mezd zvedly jen o 40 korun, k tomu ale přibyl ještě příspěvek 1200 korun. Měsíčně si tak minulý rok důchodkyně a důchodci přilepšili celkem o 140 korun.

Video  Maxová z ANO mluvila, Marksová z ČSSD lomila rukama. Proč?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mikimaus321 ( 24. září 2017 14:49 )

Kolik jde jenom do cikánů dávky,na bydlení,kdy budou řešit tyto zbytečné výdaje?

sharp ( 24. září 2017 14:09 )

Zrušit by se měly penze pro odbojáře a jejich pozůstalé.

sharp ( 24. září 2017 14:05 )

Šlechtové už z toho ministrování kape na karbid.

1tigrusenka ( 24. září 2017 12:13 )

na ja když ale tak rozumnou věc žádná strana v programu nemá všichni se těch důchodců asi bojí, jenom ty jsi héroicky zvedl hlas a nám žalůdek

1tigrusenka ( 24. září 2017 12:06 )

dobrý dobrý, tak já to teda hodím japončíkovi, ten aspoň chce pro nás svobodu i když halt nebude co žrát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa