Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli povinným e-receptům může skončit až 200 ordinací. Senátoři chtějí odklad novinky

Autor: jer, ČTK - 
22. září 2017
19:25

Devět senátorů, zejména z ČSSD, chce na poslední chvíli o dva roky odložit povinné elektronické předepisování léků. Obávají se, že spuštění od začátku příštího roku by mohlo ve svých důsledcích vést ke zhoršení dostupnosti lékařské péče. Senát bude návrh projednávat na říjnové schůzi.

„Ze strany starších lékařek a lékařů zaznívají stále silnější obavy z toho, že nejsou a nebudou chtít být na tuto změnu připraveni, přičemž daný stav hodlají vyřešit ukončením své lékařské praxe,“ uvádějí tvůrci novely za ČSSD, KDU-ČSL, Starosty, KSČM a Severočechy. Podle nich by to prohloubilo nedostatek praktických lékařů v malých městech a na venkově.

Ať jsou e-recepty nepovinné, vyzývají senátoři

Senátoři poukazují rovněž na to, že lékařská i lékárnická komora odmítly povinné zavedení elektronických receptů už od příštího roku. Podle jejich návrhu by elektronické recepty měly být nepovinné.

Komory odhadují, že deset až patnáct procent zejména starších doktorů dokumentaci vůbec nevede v počítači. Skončit by tak podle nich mohlo až 200 ordinací. Lékárníkům vadí, že na zavedení nového systému, který bude podle nich vyžadovat nové čtečky a čas navíc, nedostanou žádné peníze.

Kritiku sklidilo také to, že e-recept nepřináší zatím všechny slibované funkce. Lékaři se tak například nepodívají na to, co pacientovi předepsal jiný kolega. To ale zatím neumožňuje legislativa.

Není přes něj také možné předepisovat léky s omamným či psychotropním účinkem. Stejně jako dosud budou na speciálním receptu s modrým pruhem. Povinnost vystavovat elektronické recepty mají všichni lékaři od roku 2018 pod pokutou až dvou milionů korun.

V současné listinné podobě je budou smět vypsat jen v případě výpadku elektřiny, internetu nebo e-receptu. Papírový recept mohou vystavit také lékaři návštěvní služby, při první pomoci nebo záchranné služby.

Video  Blesk Volební souboj 2017 o zdravotnictví: Soňa Marková (KSČM) chce zákaz kouření v autech, kde jednou děti. ODS by naopak protikuřácký zákon mírnila.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lékárníci a e-recepty: Po kritice přišla změna

Prováděcí vyhláška původně počítala i s tím, že lékárníci budou muset papírové recepty převádět na e-recept. V novém návrhu mají s receptem naložit stejně jako dosud. Návrh vyhlášky ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. Původní návrh lékárníci kritizovali.

„Recept vystavený v listinné podobě se uchovává v lékárně způsobem stanoveným právním předpisem upravujícím zacházení s léčivy v lékárnách. Vydávající farmaceut na listinném receptu neprodleně vyznačí slovo ‚Vydáno‘, datum a jméno vydávajícího farmaceuta,“ píše se pouze v návrhu.

 

Zavedení e-receptu a provoz jeho centrálního úložiště má na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj stál SÚKL 14 milionů korun, provoz pak 100 000 korun měsíčně.

Do systému byla podle Petra Kouckého z tamního odboru IT zapojena 19. září většina lékáren, téměř 2200 zdravotnických zařízení a žádost podalo k polovině září už asi 18 000 lékařů. Vyřízeno jich je 12 000, lékařů je celkem asi 41 000.

Systém počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, v současné době je to asi 70 milionů. V zátěžovém pásmu ve všední den mezi 07:00 a 15:00 by jich měl zvládnout kolem 20 za sekundu. Pacient nejčastěji recept dostane na papíře jako dosud, půjde ale jen o průvodku receptu elektronického. Na ní bude dvanáctimístný kód z kombinace čísel a písmen, čárový a QR kód.

Další možností bude poslat recept e-mailem, SMS zprávou nebo ho zobrazit ve webové aplikaci. Přístup k systému bude z webu epreskripce.cz, lékaři ho budou mít implementovaný do svých lékařských softwarů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 17. října 2017 08:00 )

Prerstava demokrqacie,ze kazdy kdo ma dsiru do zadnice je schopen ke veš¨semu mluvit jer scestna

doktormediciny ( 17. října 2017 07:58 )

Pane Zedniku, Vase vyjevy jsou strasne... To budou prakticti lekari podfle Vasd nqa Sumnave tahat s sebou na navstevy pocitac a tiskaebu,,,Starasi lidin n uplne odepsat, to je Vase filoosofie

zednik ( 23. září 2017 12:31 )

Doktor, který tvrdí, že nezvládne e-recept, by měl býval už dávno vrátit diplom, ještě když byl mladý. A výmluva na nepokrytí internetem je směšná, ordinace nejsou na samotě v lesích, ale v obcích. A prakticky všichni obyvatelé funkční internet mají. Tak, a jakou tam mají další výmluvu, proč nechtějí nad sebou fin. kontrolu?

jarda304 ( 22. září 2017 20:47 )

Ere cesty i e neschopenky jsou velkou časovou úlevou pro pacienty, efektivní pro lékárny a pojišťovny i doktory, je jasný přehled a evidence. Nevyhovují jen podvodníkům a lemplum. EET musel zvládnout každý hospodský, tak tohle snad zvládne MUDR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa