Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jurečkovi radí starší bratr Lukáš. Plat nebere a má slíbenou dotaci pro farmu

Autor: ČTK - 
22. září 2017
17:08

Ministrovi zemědělství Marianu Jurečkouvi (KDU-ČSL) radí od letošního roku jeho starší bratr Lukáš. Smlouvu má podle ČTK do konce letošního roku se sazbou 300 korun na hodinu. Reálně mu však ministerstvo žádné peníze nevyplácí, uvedla mluvčí resortu Markéta Ježková. Družstvo, které Jurečkův bratr řídí, má však slíbenou dotaci 500 tisíc korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) není jediným Jurečkou, který má s tímto resortem aktuálně co do činění. „Náplní práce pana Lukáše Jurečky je poradenství, analýzy a připomínkování materiálů pro pana ministra. Vzhledem k tomu, že vykonává práci poradce, má přístup do materiálů ministerstva,“ říká mluvčí ministerstva.

„Panu Lukáši Jurečkovi za vykonanou práci nikdy nebyla vyplacena žádná odměna. Takto byla spolupráce od začátku nastavena,“ uvedla Ježková.

Proč má Jurečka starší ve smlouvě odměnu 300 korun na hodinu? Podle mluvčí nejde ve smlouvě napsat v platu za hodinu nulovou částku. „Z právních důvodů nelze, aby dohoda o pracovní činnosti byla nastavena tak, že za vykázanou práci bude vyplacena nulová částka,“ uvedla. Přestože si poradce nikdy nic nenárokoval, je správné, aby osoby, se kterými ministr úzce spolupracuje, byly evidovány, dodala Ježková.

Jurečkův bratr je ředitelem zemědělského družstva

Bratr ministra je ředitelem Zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves, což je podle Ježkové důvodem, proč je jako poradce zaměstnán. „Má dlouholeté a praktické zkušenosti v oboru zemědělství. To je důvodem, proč ho ministerstvo zaměstnává jako poradce pana ministra,“ upozorňuje mluvčí. Podle webu družstvo hospodaří na zhruba 1700 hektarů půdy, z toho je naprostá většina orná půda.

Ve sboru ministerských poradců na ministerstvu jsou desítky osob. Lidí, kteří připomínkují přímo dokumenty pro ministra, je méně, ale také přes deset. Podle dokumentu jsou mezi nimi i čelní představitelé zemědělské veřejnosti, jako je prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který ale ve funkci po zvolení do vedení komory jako poradce skončil. Jandejsek měl také napsáno, že nebral za práci žádné peníze, jako hodinovou sazbu měl 280 korun za hodinu.

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Sjednaná odměna za hodinu a různý rozsah hodin týdně je nastaven i s ohledem na množství připomínkovaných materiálů, dodala Ježková. Dále byl mezi poradci například předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který odměnu 300 korun na hodinu pobíral. Asociace však nyní uvedla, že mu byla smlouva na poradenské služby předloni ukončena. Od té doby zastává funkci člena ministerské Antibyrokratické komise, a to bezplatně.

Příslib půlmilionové dotace pro bratrovo družstvo

Lukáš Jurečka se však od ministerstva může dočkat jiné pomoci – půlmilionové dotace. Právě zemědělskému družstvu Nová Ves Pooslaví, které řídí, byla totiž letos přislíbena dotace na projekt demonstračních farem, uvedla ČTK. V něm by měly vybrané statky ostatním zemědělcům ukazovat, jak se správně hospodaří s půdou.

Jde o nový dotační titul, poprvé spuštěný letos. Podle ministerstva zemědělství i Lukáše Jurečky o střet zájmů nejde, neboť se na nastavení nového dotačního programu nepodílel.

„Na vytváření dotačního titulu se ministrův bratr nepodílel,“ řekla mluvčí ministerstva Ježková. Podle ní má peníze získat sedm z osmi přihlášených projektů, které vybírala komise složená ze zástupců ministerstva, univerzit, výzkumných ústavů a nevládních organizací.

Záměr vytvořit nový dotační titul se podle ministerstva začal vytvářet již před angažováním Jurečkova bratra coby poradce. „Nejsem majitelem toho družstva, pouze správcem,“ reagoval nyní Lukáš Jurečka. Podle svých slov navíc nemohl ovlivnit komisi ani nastavení podmínek dotací. „Samozřejmě to, že jsem poradce a že mi prochází mailem dokumenty, které jsou následně schválené nebo upravené, to je fakt. Faktem je, že jsem tu dotaci zaznamenal, že byla tímhle způsobem schválena,“ uvedl.

Video  „Lži. Blábolíte! Zhovadilost...“ 6 politiků se rozhádalo kvůli odpovědnosti za cenu mléka a šizeným výrobkům  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Na druhou stranu byl materiál veřejně přístupný na internetu a přihlásit se mohl každý. Podle této logiky by poradcem nemohl být nikdo, kdo v zemědělství působí, dodal. Demonstrační akce na jednotlivých farmách jsou podle ministerstva prospěšné, zemědělci projevují o nové poznatky z oboru zájem. Na příští rok je naplánované rozšíření programu o dvě nová témata – integrovaná ochrana rostlin a ekologické zemědělství.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maruch ( 22. září 2017 19:15 )

Jsem si říkal,že ty rady Jurečkova bratra nebudou úplně zadarmo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa