Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Cynik“ Zeman prosazuje vývoz zbraní. Expert: Obchodníci se smrtí jsou i v ČR

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. září 2017
05:15

Prezident Miloš Zeman se nijak netají tím, že podporuje české vývozce zbraní. Podle Zemana jsou zbraně zboží „jako každé jiné“. A pokud je nebudou vyvážet Češi, udělají to jiní. Zbraně rozhodně zboží jako každé jiné nejsou, oponuje hlavě státu Tomáš Tožička z platformy Social Watch. Tožička varuje před tím, že si Česko a další země počínají při exportu zbraní „sebevražedně“. Samotný Zeman se pak podle odborníka chová cynicky.

„Ano, samozřejmě podporuji české zbrojařské firmy,“ uvedl nedávno Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Stejně tak prý podporuje i firmy v dalších odvětvích. Ke zbrojařům však má blízko a podporuje export českých zbraní všude možně po světě.

Organizace Social Watch a další však kritizují Česko za export zbraní do oblastí, které nejsou zrovna dvakrát stabilní. „Já to chápu jako součást zbrojařského lobbingu, který je zřejmě v případě prezidenta velmi úspěšný. Je to prosazování zájmů zbrojařské lobby,“ zareagoval nyní pro Blesk.cz na Zemanova slova Tomáš Tožička, ředitel české pobočky Social Watch. 

Se Zemanem v jeho názorech na obchod se zbraněmi Tožička nesouhlasí. A za nepříliš pochopitelné považuje to, že státník v prezidentově postavení zastává „takto cynické postoje“

„Česká republika je obecně spíše výjimečná tím, jak liberální přístup má, a v tom, jak pravidelně porušuje mezinárodní dohody o tom, kam se zbraně vyvážet mají a nemají. Je to právě kvůli tomu, že lidé jako prezident Zeman tuto věc a toto porušování mezinárodních dohod a závazků podporují,“ rozšířil svou kritiku Tožička.

„Sebevražedná aktivita“

„Jedním ze zásadních problémů je velmi snadná dostupnost zbraní pro válčící strany. A to především v těch oblastech, ve kterých je jen velmi těžko možné rozeznat, která z těch stran je na té správné straně a která je na té špatné,“ uvedl Tožička ve čtvrtek na tiskové konferenci o „Podílu ČR na válečné destabilizaci světa“.

Podle odborníka je problémem vývoz českých zbraní do států, kde vládnou diktátorské či jiné netransparentní režimy a kde jsou zbraně zneužívány i k potlačování občanské angažovanosti. Nebo ty případy, kdy zbraně včetně těch českých proudí oklikou do nesprávných rukou.

„To, co ČR, ale nejenom ČR, ale i EU, USA, Japonsko a další velcí vývozci zbraní dělají, je sebevražedná aktivita. Hlavně když to vidíme v době nárůstu konfliktů a jejich krvavosti,“ dodal Tožička, bývalý člen Strany zelených a manžel novinářky Saši Uhlové.   

Zemanův „cynický“ názor

Podle Miloše Zemana je ale situace jasně daná. Pokud nebudou vyvážet zbraně čeští zbrojaři, vyvezou je zbrojaři z jiných zemí. „Na veletrhu IDET, což je zbrojařský veletrh, jsem jasně řekl, i když to znělo trochu cynicky, že zbraně jsou zboží jako každé jiné a že když je nebudeme vyvážet my, tak nás z trhu vytlačí zahraniční zbrojařské společnosti,“ připomněl Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Za svůj názor však čelí hlava státu kritice. Také odborný web Real Clear Defense uvedl, že export českých zbraní je poněkud problematický. A české zbraně a střelivo míří oklikou až k bojovníkům Islámského státu. Že by Zeman podporoval „kšefty“, při nichž končí české zbraně v rukách islamistů (což má podle zmiňovaného webu vadit i prezidentovi USA Donaldu Trumpovi), prezident odmítá. „To obvinění je naprosto absurdní,“ zlobil se.

Experti: Zeman nemá pravdu, zbraně jsou jako drogy

Odborníci a aktivisté však pro změnu odmítají Zemanova slova o tom, že by zbraně byly zbožím jako každé jiné. „Zbraně nejsou, podobně jako drogy, nebezpečné léky nebo chemikálie, věci jako každé jiné. A proto také je světové společenství nějakým způsobem reguluje, reguluje jejich výrobu i distribuci,“ řekl Blesk.cz Tožička. Zbraně označuje za citlivé zboží.

S Tožičkou souhlasí i Hana Zoor Svačinková z organizace Nesehnutí, která se věnuje monitoringu vývozu českých zbraní. „Zbraně určitě nejsou zboží jako každé jiné. I proto existuje v ČR ten systém, že když jsou vyváženy zbraně, tak podléhají licencím,“ uvedla. Podotkla také, že na vývoz zbraní má kromě ministerstva průmyslu a obchodu dohlížet v Česku i ministerstvo zahraničních věcí. Právě kvůli lidskoprávnímu rozměru tohoto byznysu.

Zeman: Nemůžeme být četník světa

Prezident Zeman se však pozastavil také nad problémem reexportu českých zbraní. Tedy nad tím, kdy Česko vyveze zbraň do relativně „bezpečné země“, ale skončit může jinde, u „padouchů“. „Může se stát, že tato bezpečná země tytéž zbraně bude exportovat do nějaké země, já bych ani tak neřekl teroristické, ale do země, kde probíhá občanská válka, viz např. Jemen. Já zastávám prostý názor: My přece nemůžeme kontrolovat v té bezpečné zemi, co s těmi zbraněmi dělá dál. Nejsme, na rozdíl od Spojených států, četníkem světa,“ hájil Zeman v Lánech své přesvědčení.

„Je dobře, že si pan prezident myslí, že nejsme četníkem světa,“ zareagoval Tožička. Jistá kontrola toho, kam naše zbraně míří, by ale podle něj měla být. „Je to jen falešná výmluva,“ zmínil odborník.

Problematika reexportu je upravena i v rámci jednotného postoje EU z roku 2008, podotkla Svačinková. A tak se i Česko zavázalo spolu s dalšími členskými zeměmi nevyvážet zbraně do oblastí, kde jsou lidská práva hrubým způsobem porušována, či do oblastí konfliktu. „Konečné užití zbraní je jedním z toho, co by měly státy vyhodnocovat předtím, než pošlou zbraně do určitých regionů,“ uvedla pro Blesk.cz odbornice.

Konflikty jsou stále krvavější

Na čtvrtek připadl Mezinárodní den míru. Tožička, který je odborníkem na rozvojovou problematiku, nezastírá, že je pacifistou. „Když se podíváme na situaci globálně, tak dnes máme na 20 válečných konfliktů po světě, přičemž vidíme, že ty konflikty jsou stále krvavější, to znamená, že v těch konfliktech umírá stále víc lidí,“ řekl.  

„Dlouhodobě kritizujeme ČR za to, že vyváží zbraně do problematických oblastí z hlediska dodržování lidských práv a do oblastí ozbrojených konfliktů,“ podotkla Svačinková, která sleduje, do jakých zemí se české zbraně vyváží. A zmínila přitom vývozy českých zbraní například do Egypta či Saúdské Arábie. „Export z ČR dlouhodobě narůstá, a to poměrně rapidním způsobem. Bohužel až polovina zbraní končí v problematických regionech,“ uvedla aktivistka.

Češi jako obchodníci se smrtí?

O obchodu se zbraněmi přitom pojednává i oblíbený hollywoodský film Obchodník se smrtí, kde Nicolas Cage hraje Yuriho Orlova, prodávajícího zbraně do nejnebezpečnějších částí světa.

„Nám tenhle film připadá jako exotický, ten člověk nám připadá jako možná trochu sympatická, nicméně zrůda. Ale těchhle lidí tady máme spousty, to jsou obchodní zástupci českých firem, lidé, kteří jsou nakonec schopni dodávat munici do Afghánistánu, kde zcela zjevně končí v rukách lidí, kteří s ní střílejí proti českým vojákům. To je realita tohohle světa. A to, o čem my mluvíme, je zabránit tomu, aby se tohle dělo,“ dodal pro Blesk.cz Tožička.

gugga ( 22. září 2017 23:30 )

Když je nevyvezeme my, tak je vyvezou Američani, Francouzi nebo Italové. Jen b!bec si myslí, že zachrání svět, když se tomu bude bránit.

tgbg ( 22. září 2017 19:10 )

Věčně opilý chrchla Zeman chce s pomoci ruských neonacistům rozpoutat III. světovou válku.

majojo ( 22. září 2017 14:16 )

Takže: My budeme tak čestní a morální, až budeme chudí jak kostelní myši. A naši nevolníci si ještě rádi budou jezdit přivydělávat do zahraničí, možná právě do těch zbrojovek, které jim u nás práci neposkytnou. A za mizerný plat, který by venku ani imigrant nebral.

agfor ( 22. září 2017 13:12 )

A proč by Češi nemohli taky vyvážet zbraně ? Copak na to mají mít celosvětový monopol jen Amíci a Rusové ?

gabreta ( 22. září 2017 12:50 )

Zvláštní je, že "Organizace Social Watch" nevadí vývoz Amerických zbraní a sistémů na Ukrajinu, Kosovo, opozici do Sýrie, což je IS, pro státní převrat do Libye nebo Iráku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa