Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman vyzval v OSN: Bojujte už konečně s terorem! A varoval před vrahy mezi uprchlíky

Autor: Vera Renovica - 
19. září 2017
18:22

Už potřetí vystoupil český prezident Miloš Zeman (72) před Valným shromážděním Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku. A už potřetí konstatoval, že nic moc nedělají s islámským terorismem. „Situace se ale změnila. Už to není 16, ale 17 let, co OSN není schopná definovat slovo terorismus,“ pronesl. 

Jako v minulosti prohlásil Zeman islám a jeho teroristy za anticivilizaci, která se vynořila za poslední tři desetiletí.

„Hlavním rysem této civilizace je fakt, že je založena na teroru a na ničem jiném. A vidíme tyto teroristické akce po celé Evropě. Nejen Evropě. Posíláme kondolence, vyjadřujeme solidaritu s oběťmi teroristických aktivit, organizujeme protesty a demonstrace, ale bohužel pořád váháme s uplatněním všech našich sil proti teroristické anticivilizaci,“ zkritizoval OSN, po níž už poněkolikáté požadoval okamžitou vojenskou akci na základě článku 47 její charty.

Zarazil jej také fakt, že na platformě OSN existuje už 38 různých protiteroristických organizací či institucí. „Přijde mi, že čím víc takových institucí je, tím více teroristická hnutí vzkvétají,“ řekl ironicky Zeman.  

 

Teroristé se skrývají za uprchlíky 

Dotknul se také tématu migrace, která je podle něho vyprovokována aktivitou teroristů na území Sýrie či Iráku. „Na druhou stranu, migrace má spojitost s terorismem i proto, že někteří džihádisté se ukrývají uvnitř migrační vlny do Evropy a jinam a vytvářejí spící buňky, osamělé vlky a tak dál,“ řekl Zeman, který je tradičně vůči uprchlické vlně muslimů do Unie kritický.

Chápu, že jsou lidé, kteří říkají, že máme vítat uprchlíky. Ale masivní migrace z afrických a jiných zemí tyto státy vyprazdňuje, upozaďuje a oslabuje jejich potenciál,“ zopakoval svoji dlouhodobou tezi. Zdůraznil, že je třeba zemím pomáhat například budováním elektrických sítí, posilováním školství či hledáním zásob vody na jejich území a stabilizovat populaci tam.

Na závěr bych rád řekl, že boj, válku s terorismem, je třeba vnímat na základě historického optimismu. Na víře, že vše překonáme,“ dokončil myšlenku. 

Stejné teze, lepší umístění 

Zemanův projev se v obsahu takřka nelišil od těch, které přednesl v předchozích dvou letech. Byl také tradičně krátký, asi desetiminutový.

Pro zajímavost: řečníkům je stanoven čtvrthodinový limit. Když se ale rozjedou, nikdo je nezastavuje. V roce 1960 tak kubánský vůdce Fidel Castro hovořil 4,5 hodiny bez přestávky. Na rozdíl od loňska měl ale Zeman trochu lepší umístění. Mluvil totiž už v první den veřejné rozpravy, který je nejsledovanějším.

Předcházel ho Donald Trump (71) či slovenský prezident Andrej Kiska (54), hned po české hlavě státu mluvil francouzský prezident Emmanuel Macron (39). Loni vystupoval Zeman až druhý den, a to po zemích, které většina lidí lidí na mapě světa nenajde – třeba po Mikronésii. „Já jsem mimo jiné mluvil po prezidentovi Lotyšska, ale to také nepokládám za nic dehonestujícího. Nic nezáleží na tom, v jakém pořadí mluvíte, ale co říkáte,“ řekl tehdy Blesku.  

Trump hrozil Severní Koreji 

Před Zemanem poprvé promluvil také novopečený americký prezident Donald Trump (71), jehož lidé avizovali, že uštědří OSN několik “políčků”. A stalo se.

Ačkoliv Trump nejprve pochválil cíle této “šlechetné” organizace, mluvil o tom, že se nesoustředí na výsledky, je bezmocná a Spojeným státům se nevyplatí sponzorovat více než pětinu jejích výdajů. Volal proto po skutečných výsledcích.

„Zvrácený režim Korejské lidově demokratické republiky je zodpovědný za vyhladovění a smrt milionů Korejců,“ promluvil o svém úhlavním nepříteli, severokorejském diktátorovi Kim Čong-unovi (33). A připomněl smrt amerického studenta Otto Warmbiera, kterého KLDR věznila kvůli tomu, že ukradl propagandistický plakát, a pak jej vrátila do USA, aby po týdnu zemřel.

Někteří s nimi (s KLDR, pozn. red.) obchodují a to je nemyslitelné. Žádná země na Zemi nemůže chtít, aby se tato banda kriminálníků ozbrojila jadernými zbraněmi a hlavicemi,“ pohrozil.  

Migrace škodí všem 

Slovně napadl také autoritářské režimy v Íránu či Venezuele a mluvil i o uprchlické krizi. Podle Trumpa je třeba pomáhat migrantům tam, kde problém vzniká. Je to prý výhodnější - pro USA jsou výdaje na 1 migranta,  kterého přijmou na svém území, rovny výdajům na 10 migrantů, kterým pomohou na jejich území.

„Nekontrolovatelná migrace je prokletím jak pro toho, kdo je přijímá, tak pro zemi, která o ně přichází,“ řekl. Trump svůj zhruba půlhodinový projev přednesl spatra, i přesto se ale několikrát jeho úvahy a výzvy v tiskovém centru OSN dočkaly posměšků. Je totiž známý tím, že napadá novináře i nezávislá média, a zejména ta americká mu to s chutí oplácí.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 20. září 2017 09:59 )

OSN se nemůže zabývat bojem proti teroristům,protože by se sami ruští představitelé museli zabít. OSN je centrála ruských teroristů,kterou řídí a financují rusové.Ti nepůjdou proti těm lidem,kteří za ně dělají špinavou práci. Bude klid,až bude vyvražděno Rusko atomem komplet.Smrt Rusku a jeho nohsledům,včetně českých komunistických kur ev.

xiioma ( 19. září 2017 19:31 )

Když vidím aktuální fotky Zemana, tak musím prostě jen konstatovat: "Někdy stačí počkat a on se problém vyřeší sám...".

rego_senior ( 19. září 2017 19:14 )

To nepomůže, má diagnostikovanou debilitu v pokročilém stádiu.

rego_senior ( 19. září 2017 19:02 )

Já jsem vám něco udělal?

rego_senior ( 19. září 2017 18:59 )

Omluvte našeho mladého debila rega, on za to nemůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa