Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bojovník za pravdu Zeman sklidil ovace. Kalousek: „Říká lidem, co chtějí slyšet“

Autor: base, ČTK - 
19. září 2017
13:14

Miloš Zeman se v USA dočkal ocenění – titulu Bojovníka za pravdu. A aplausu vestoje. Jako ocenění dlouhodobé podpory Izraele ze strany ČR vnímají čeští politici to, že si Zeman přebral cenu od Amerického židovského fondu. Vnímají většinou pozitivně i Zemanův projev, v němž vyzval demokratické země, aby přesunuly své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. I Miroslav Kalousek (TOP 09) s tímto nápadem souhlasí. K Zemanovi však podotkl, že lidem říká, co chtějí slyšet.

Miloš Zeman získal během své návštěvy USA ocenění Bojovník za pravdu (Warrior for Truth), převzal ho v noci na úterý v New Yorku na galavečeru, který uspořádal časopis The Algemeiner. Zemana ocenili za dlouhodobou podporu Izraele a Židů. Český prezident přitom v projevu vyzval demokratické země, aby přesunuly své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Herman: Myšlenka přestěhování ambasád je logická

„Vzhledem k tomu, ze statut Jeruzaléma má v dějinách židovského národa již 3000 let zcela mimořádné postavení, pokládám myšlenku přestěhování ambasád za logickou a v případně diskuse na vládě bych ji podpořil,“ sdělil ČTK ministr kultury a místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman.

Jeho stranický kolega a ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že s myšlenkou v principu souhlasí. „Pokud by s takovou myšlenkou přišlo ministerstvo zahraničí, rád takový přesun podpořím,“ sdělil. Šéf české diplomacie a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ale Zemanova slova nekomentoval.

„Měli bychom respektovat právo námi uznávaného státního celku vybrat si svobodně svoje hlavní město. Pokud by stát Izrael požádal země EU o přemístění ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma, tak bych se klonil k tomu, abychom požadavku vyhověli,“ podotkl ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD).

Kalousek: Zeman říká, co chtějí lidé slyšet

Také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek respektuje, že Jeruzalém je hlavní město Izraele. „Taky by se mně samozřejmě líbilo, kdyby tam ambasády byly. Diplomaté, kteří se tamní situací zabývají, však musejí říct, zda by to prospělo mírové dohodě, nebo by ji to naopak oddálilo, to já nevím, a mírová dohoda je prioritou číslo jedna,“ uvedl. Na dotaz, zda byl takový výrok vhodný, řekl, že prezident věděl, komu to říká. „A on rád říká to, co lidé chtějí slyšet,“ uvedl.

S přestěhováním ambasád by souhlasil i předseda hnutí STAN Petr Gazdík. „Myslím, že jen popíráme faktický stav věcí – totiž že Jeruzalém prostě je metropolí Izraele. Jsem si vědom, že je tady rezoluce OSN, ale je třeba o tom mluvit. I třeba na půdě OSN, k tomu má teď Miloš Zeman příležitost,“ uvedl s odkazem na další program prezidenta ve Spojených státech.

„Výzvu vnímám pozitivně jako výrok vyvažující všechny tendence dneška, které se snaží zpochybňovat nároky Izraele na Jeruzalém a které překrucují minulost a fakta. Naše země patří k menšině, která je schopná a ochotná zaujmout ve vztahu k blízkovýchodní otázce jasně proizraelský postoj,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

Zeman v projevu uvedl, že pouze verbální solidarita se státem Izrael není dostatečná a že „potřebujeme bezpodmínečnou“ solidaritu s Židy a Izraelem. „Potřebujeme konkrétní akci, a ne pouze slova. A takovou akcí by mohlo být přemístění ambasád demokratických států z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ řekl přímo Zeman. Připomněl také předvolební slib prezidenta USA Donalda Trumpa přemístit americké zastupitelství do Jeruzaléma.

Zeman: Další cigárko s Lavrovem

Sám Zeman navrhl zřízení české ambasády v Jeruzalémě před čtyřmi lety. Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál tehdy řekl, že Zemanův výrok poškodil vztahy České republiky s Palestinou a s dalšími arabskými zeměmi.

Během svého programu v USA stihl Zeman kromě převzetí ceny za podporu Židů již také oběd s exmanželkou prezidenta Trumpa Ivanou, o které se spekulovalo jako o možné kandidátce na velvyslankyni v Česku, a také schůzku s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v sídle OSN v New Yorku.

Situace, kdy si oba státníci zapálili společně cigaretu, připomněla okamžik z října 2014, kdy se takto sešli na evropsko-asijském summitu v italském Miláně. Ani tehdy cigareta nechyběla.

Nejlevnější vstupenky na akci za 17 tisíc

Americká židovská organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF), která Zemana večer ocenila, udělovala cenu počtvrté. Kromě Zemana byli letos oceněni umělec Yaacov Agam a manželská dvojice podnikatelů a filantropů David a Mona Sterlingovi. Mezi oceněnými osobnostmi byl před dvěma lety i tehdejší realitní magnát Donald Trump.

Zemana list zařadil již v roce 2015 mezi stovku vlivných osobností, když ocenil jeho dlouhodobou podporu Izraeli. Český prezident například v roce 2015 prohlásil „Jsem Žid“ v parafrázi na známý výrok někdejšího amerického prezidenta Johna Kennedyho. Ten v roce 1963 u Berlínské zdi řekl „Ich bin ein Berliner“, tedy „Jsem Berlíňan“ jako výraz solidarity s obyvateli západní části tehdy rozdělené německé metropole.

Galavečer časopisu The Algemeiner se konal v honosné neorenesanční budově hotelu Cipriani na Manhattanu. Akce, na kterou nejlevnější vstupenky stály 800 dolarů (přes 17 tisíc korun), se zúčastnilo několik stovek hostů z řad byznysu či židovské obce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aleksandra ( 20. září 2017 22:28 )

Bojovník za pravdu Zeman, to tu ještě nebylo! Izrael je bezpochyby naším cenným spojencem, jenže tento malý úspěch nevyváží všechny ty škody, které České republice jako její prezident způsobil.

ondra.dos ( 20. září 2017 19:27 )

Nutno připomenout, že Zeman tu cenu získal výhradně za podporu Izraele. Ve zbylém čase předvolebního období bojuje zase za pravdu Agrofertu.

salto ( 20. září 2017 10:02 )

Tak jak to s těmi soudy je? pokud soud rozhodne o někom kdo je jaksi nepohodlný, že nespolupracoval s StB, tak nevěříme, pokud rozhodne že je někdo "lhář", tak věříme? Na každého by měl být stejný metr, ale zatím se používá metr gumový a ten jak je známo ukáže cokoliv

joudajoudovy ( 20. září 2017 09:04 )

kalousek je deadman, ktery ve volbach uspel pouze 1x, viz US, VV, lidem, zeleni, usvit )))

amgal ( 20. září 2017 08:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa