Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman v USA: Vyrazil na oběd s bývalkou Trumpa. A podpořil Šlechtovou v kandidatuře do OSN

Autor: Vera Renovica - 
18. září 2017
22:24

S první dámou Ivanou (52) už jsou svoji takřka čtvrt století. Do New Yorku, kde promluví na Valném shromáždění OSN, si ji s sebou prezident Miloš Zeman (72) nevzal. A aby toho nebylo málo, na oběd pozval její blonďatější jmenovkyní, Ivanu Trump (68). Potká se však i s jejím exmanželem Donaldem Trumpem (71) a jeho chotí Melanií (47).

Během oběda pan prezident s paní Ivanou Trumpovou debatoval o problému migrace a aktuální situaci v USA po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Pan prezident informoval paní Ivanu Trumpovou o tématech, o kterých bude hovořit ve svém projevu na Valném shromáždění OSN. Paní Ivana Trumpová vzpomněla nedávného setkání na Hradě a uvedla, že do České republiky se vždy velmi ráda vrací,“ uvedl pro Blesk mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Česká rodačka Ivana je první manželkou současné americké hlavy státu, Donalda Trumpa (71). A její oběd s Milošem, který ji dlouhou dobu prosazoval jako americkou velvyslankyni v České republice, se odehrál na místě jí dobře známém. 

 

V legendárním Hotelu Plaza u newyorského Centrálního parku, který v době, kdy ještě byli svoji, patřil do Trumpova impéria a o jehož rekonstrukci a provoz se starala velmi úspěšně právě ona. Až moc úspěšně. „Už nikdy nedám žádné svojí manželce takovou odpovědnost v mém podnikání,“ nechal se totiž Trump slyšet po jejich rozvodu. Z Ivany se prý stala byznysmenka a už ji neviděl jako manželku.

Zeman v USA: Ivanu nechal doma, na oběd vyrazil s bývalkou Trumpa. Tohle jí dal jako dárek Zeman v USA: Ivanu nechal doma, na oběd vyrazil s bývalkou Trumpa. Tohle jí dal jako dárek | Jiří Ovčáček

Setkání Zemana s exmanželkou současné hlavy Spojených států proběhlo v přátelském duchu. Prezident předal Trumpové dárek v podobě přívěšku ve tvaru čtyřlístku. Detaily ke šperku i jeho ceně odmítl Ovčáček sdělit: „K dárku se detaily v zásadě nesdělují.“ 

K obědu se následně podávaly jako předkrm místní sýry, hlavním chodem bylo grilované kuře s bramborovou kaší a jako dezert byla servírována zmrzlina.

 

Zeman podpořil kandidaturu Šlechtové

Po setkání s Trumpovou čekalo Zemana jednání se šéfem Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem. Při něm podpořil kandidaturu české ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové do čela Programu OSN pro lidská sídla (UN-HABITAT). 

Program OSN pro lidská sídla se dříve nazýval Centrum OSN pro lidská sídla. Jeho úkolem je podporovat udržitelný rozvoj lidských sídel prostřednictvím programů, budování kapacit, šíření informací a posilování partnerství mezi vládami a občanskou společností. Šlechtová se uchází o post výkonné ředitelky.

Zeman se setkal také s náměstkem generálního tajemníka OSN a vedoucím Protiteroristického úřadu OSN Vladimirem Voronkovem, se kterým mluvil o boji proti terorismu,“ popsal Blesku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Vynucená změna hotelu

Zemanova družina docestovala na letiště JFK v New Yorku s mezipřistáním na Islandu v Keflavíku. V minulých letech při návštěvách New Yorku bydlel Zeman v hotelu Waldorf Astoria. Ten ale koupila čínská firma - kvůli obavám z narušení bezpečnosti tam vzápětí odmítl bydlet americký exprezident Barack Obama (56) - a hotel přebudovává na komplex luxusních apartmánů.

Zemanův tým proto sehnal ještě opulentnější náhradu: Hotel Plaza, kde se i s ohledem na konající se Valné shromáždění základní cena za pokoj vyšplhala v těchto dnech na 13 tisíc korun.

Prezidenta doprovází početná suita včetně kancléře Vratislava Mynáře (50), kontroverzního ekonomického poradce Martina Nejedlého (51), šéfa protokolu Miroslava Sklenáře (47) či člověka pověřeného zajištěním bezpečnosti Hradu Jana Nováka (42). Výdaje na ubytování budou proto jistě v řádu stovek tisíc korun.

Fotka s Trumpem a Melanií

Prezidentův pobyt ve Spojených státech bude takřka třídenní. Dnes se setká mimo jiné s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. 

V úterý vystoupí s projevem na Valném shromáždění OSN a v pondělí převezme cenu od amerického židovského fondu Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF). Na tradiční slavnostní recepci se také vyfotí s Trumpem a první dámou Melanií (47), žádné větší setkání se zatím neplánuje. Původní dubnový termín Trump musel zrušit, za což se v dopise nepřímo omluvil. Náhradní termín návštěvy Zemana ve Washingtonu zatím známý není. Ve středu se Zeman vrátí do Prahy.

Video  Co se dělo, než se zapnuly kamery: Novinář točil zákulisí Zemanovy cesty v USA v roce 2015  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

ianadruhou ( 19. září 2017 07:17 )

xiiioma:

deep_ass_flsting ( 19. září 2017 07:14 )

Tak na ty svý rodiče pořád tak blbě nečum, stejně to mají z tebe. Žít půl života s dementem, to musí zanechat stopy.

deep_ass_flsting ( 19. září 2017 07:11 )

Tak na ty svý rodiče pořád tak blbě nečum, stejně to mají z tebe. Žít půl života s dementem, to musí zanechat stopy.

xiioma ( 18. září 2017 21:39 )

Když vidím aktuální fotky Zemana, tak musím prostě jen konstatovat: "Někdy stačí počkat a on se problém vyřeší sám...".

oshona ( 18. září 2017 21:35 )

To je zase dárek, ten pouťový čtyřlístek bych nedala ani své uklízečce. miloš Zeman je velká 0

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa