Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komunistka Semelová řečnila v Havlově knihovně. „Skandál,“ zuří šéf Žantovský

Autor: Mii - 
15. září 2017
17:55

Za skandální označil ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský vystoupení poslankyně Marty Semelové (KSČM) v budově této instituce. Komunistická poslankyně se na místě, které má šířit odkaz prvního českého prezidenta, účastnila debaty o budoucnosti českého školství a představila program komunistů do voleb.

Semelová přišla do Knihovny Václava Havla ve čtvrtek debatovat o tom, jak by mělo v budoucnosti vypadat české školství. Vzhledem ke své stranické příslušnosti logicky připojila zmínku o programu KSČM do říjnových sněmovních voleb.

Diskuse se účastnila i přes to, že v minulosti řekla, že není důvod glorifikovat Václava Havla. A kontroverzních výroků pronesla více – obdivuje Kelementa Gottwalda, zlehčovala vraždu Milady Horákové a několikrát popírala hrůzy komunistického režimu.

„Osoba žalostného charakteru“

Ředitel knihovny, publicista a bývalý velvyslanec ve Velké Británii, neumí pochopit, proč sem přišla. Instituce tvrdí, že knihovna o přítomnosti Semelové nevěděla. „V předvolební debatě o vzdělání pořádané Českou středoškolskou unií v Knihovně Václava Havla dne 14. září 2017 vystoupili zástupci pěti parlamentních stran. Bez vědomí Knihovny se debaty zúčastnila za KSČM poslankyně Marta Semelová,“ zlobí se Žantovský.

Prostor však KSČM poskytnout chtěli. Podle Žantovského je třeba pouštět do diskuze i strany, se kterými nesouhlasí. Problém má jen konkrétně se Semelovou. „V duchu odkazu Václava Havla zastáváme toleranci ve veřejné diskusi, a to i vůči názorům a stranám, s kterými nesouhlasíme. Proto jsme a priori účasti zástupce parlamentní KSČM nebránili. Nemůžeme se ale smířit s tím, že ji v diskusi zastupovala soudružka Semelová, která popírá, omlouvá a hájí zločiny komunistického režimu, včetně justiční vraždy Milady Horákové,“ upřesnil svoji zlobu ředitel.

Podle Žantovského by názory Semelové měly být postižitelné zákonem. „Popírání zločinů komunismu je stejně hanebné jako popírání holokaustu a mělo by být také i trestně postižitelné. To, že se osoba tak žalostného charakteru má veřejně vyjadřovat k otázkám výchovy mladé generace, je pak politický skandál, za který je odpovědná i strana, kterou soudružka Semelová reprezentuje,“ dodává Žantovský.

VIDEO: Co KSČM slibuje do voleb v sociální oblasti?

Všem návštěvníkům knihovny se následně omluvil. Prostory se už z její návštěvy nevzpamatují, napsal. „Knihovna Václava Havla se distancuje od celé akce, kterou účast pí. Semelové nenapravitelně znehodnotila, a ze srdce se omlouvá všem, kdo si váží památky obětí komunistického režimu a odkazu Václava Havla. K této omluvě se připojuji i osobně.“

Semelová: Nechápu, proč bych neměla přijít

Poslankyně ale s kritikou nesouhlasí. Účast vnímala jako svůj příspěvek do diskuze o školství a nic jiného. „Nevím, proč bych měla váhat nad účastí na předvolební diskuzi ke školství, kterému se dlouhodobě věnuji, a to i v poslanecké sněmovně a v pražském zastupitelstvu. Diskuze byla věcná, odborná, korektní. Co má pán za problém, nevím, jeho reakci jsem nečetla,“ řekla Semelová Lidovým novinám.

Přispět mohla mimo jiné proto, že sama má mnohaletou zkušenost s učením žáků na prvním stupni základní školy. V debatě prosazovala zejména zmírnění administrativy. „Učitel má mít podmínky k tomu, aby mohl učit a podporovat u studentů kritické myšlení,“ řekla.

Semelová se dotkla i problému financování školství. „Kdyby bylo všechno v pořádku, tak jsme se nedávno nesešli v Betlémské kapli,“ zmínila Semelová s odkazem na nedávné shromáždění učitelů a školských odborů kvůli nízkým platům.

Kdo je osobou blízkou Marty Semelové?

Středoškolská unie účast poslankyně nerozporovala

Podle České středoškolské unie, která Semelovou na debatu pozvala, nejde dělat podobné rozdíly mezi diskutujícími. „Zástupce do debaty jsme vybírali podle předvolebních průzkumů společnosti Median,“ řekla LN předsedkyně středoškoláků Lenka Štěpánová.

„Demokratická diskuze o směřování školství by měla být založena na pluralitě názorů. Je na divákovi, aby se rozhodl, kterou ze stran ve volbách podpoří, a je na vzdělávacích institucích, aby vychovaly kriticky smýšlející osobnosti schopné uvažovat v kontextu,” pokračovala Štěpánová, podle které knihovna před začátkem akce dostala seznam hostů. Účast Semelové neodmítla i proto, že předmětem diskuze bylo právě školství, ne odkaz komunismu.

Se Štěpánovou souhlasí 1. místopředsedkyně unie Josefína Paloudová. „Cílem předvolební debaty bylo najít konsensus napříč politickým spektrem na řešení výzev, kterým české vzdělávání čelí. Debata byla vedena věcně a poskytla prostor pro nalezení takového konsenzu. Mediální vytržení účasti některých zástupců politických stran z kontextu považujeme za nesprávné,“ sdělila Lidovým novinám.

funebrak ( 15. září 2017 20:03 )

Žere psy a vocas mu smrdí rybinou.

aIIahakbar ( 15. září 2017 19:29 )

A kam jinam bys tedy s Chrchlou chtěl jít, když už je usmažený v pekle? https://www.pravdaozrude.cz/

aIIahakbar ( 15. září 2017 19:23 )

Havel dělal práskače komunistické StB, tak na tom nevidím nic pohoršujícího.

spacek ( 15. září 2017 18:54 )

jonn hulvátství a vulgarita je zbraní slabochů kteří postrádají argumenty)))

spacek ( 15. září 2017 18:51 )

Už jste fakt vy antihavlisti trapní až dementní,ti co dělali či dělají tu či onde podrazy a tunelují ty máte pořád před očima v posl.sněmovně potažmo v odložišti politických mrtvol senátu.Tak nechte Havla spát v klidu jinak ty "statečný" carmine do mrtvých se to kope viď ty se nemohou bránit.Havel by musel mít chapadel víc než chobotnice aby vše stihnul co mu tu přičítáš)))Jinak soudružka je normální extrémistka a spíš k politování a smíchu takže v práci v šest soudružko Semelová P.S.strýc byl v uranovém koncentráku a o vás bych si neopřel ani kolo))))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa