Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi v USA přišli kvůli hurikánu o domovy. Chovanec jim předal dar 5 milionů

Autor: ČTK, Mii - 
15. září 2017
11:47

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při své pracovní cestě do USA předal dar určený českým krajanům v Texasu. Na pomoc s následky hurikánu Harvey, který v jejich domovech napáchal značné škody, věnovalo Česko pět milionů korun. Ministr navštívil také Washington, kde jednal o bezpečnostní spolupráci s představiteli americké vlády a tajných složek.

„Rychlou pomoc krajanům, kteří při přírodní katastrofě přišli o domovy, považujeme za samozřejmý projev solidarity s lidmi, kteří na nás nezapomněli a my jsme nezapomněli na ně,“ citoval Chovance jeho úřad s tím, že česká komunita v Texasu zorganizovala sbírky na pomoc Česku při povodních v letech 2002 či 2013.

„Je obdivuhodné, jak krajanské komunity v Texasu i po letech udržují zvyky země svého původu. Ještě obdivuhodnější je, že vždy, když je třeba, bez váhání organizují sbírky na pomoc České republice, tak jako např. téměř na den přesně před 15 lety při povodních v roce 2002 nebo v roce 2013,“ podotkl Chovanec.

Pomoc ve výši 5 milionů korun je určená rodinám v oblasti La Grange, které přišly o domovy následkem extrémních záplav, upozornilo ministerstvo vnitra v tiskové zprávě. 

Hurikán Harvey, který zasáhl jih USA koncem letošního srpna, zabil čtyři desítky lidí a místní guvernér odhadl škody v přepočtu na přibližně čtyři biliony korun.

Rozhovory o terorismu i kyberútocích

Ve Washingtonu se Chovanec sešel s náměstkem ministra vnitřní bezpečnosti Jamesem Nealonem, s nímž jednal o boji proti terorismu či o možnostech ochrany hranic. Pozastavili se i nad formou ochrany kritické infrastruktury. 

Tématem rozhovorů bylo také zabezpečení počítačových systémů úřadů před možností kybernetických útoků, se kterými mají USA v posledních letech zkušenosti.

Český ministr se sešel rovněž se zástupci amerických tajných služeb. „Naše spolupráce je na skvělé úrovni. Intenzivní výměnu informací budeme posilovat,“ napsal Chovanec na Twitteru. „Ve Spojených státech máme důležitého spojence nejen proti terorismu,“ dodal Chovanec, kterého při jednáních doprovázel i nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

pepen ( 15. září 2017 20:22 )

Zajímavé..pro milionáře peníze jsou.Na chudé důchodce a děti v dětských domovech se kašle!!!!Tohle nikdy nepochopím !!!!!!

sores ( 15. září 2017 19:28 )

Zelinář Chovanec by zasloužil nakopat!!! A co kdyby podpořil takovými mega české nemocné malé děti???? Ti Na Floridě jsou na 100% pojištění tak o nic nepřijdou ale malé děti mají zdravíčko jen jedno. Je to hnu.sár.na co dělá česká vláda,fuj!!!

zkzkz ( 15. září 2017 18:26 )

N A S R A T

Desterz ( 15. září 2017 16:46 )

Troubky dodnes(!) nemají vyhovující povodňovou hráz. Zjevně na ně dlouhá léta vláda zvysoka se.! Ale aby se někdo zviditelnil, tak hnedle posílá milióny za moře! Skvělá volební antireklama!

Nezadat ( 15. září 2017 15:35 )

Vrchol drzosti co provádí ČSSD!!! Znaších daní se.re na větší hromadu a důchodci mohou zdechat hlady za celoživotní práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa