Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tresty pro Nečasovou a Rittiga neplatí. Soud zpochybnil odposlechy

Autor: ČTK, Mii - 
14. září 2017
14:40

Bývalé šéfce kabinetu premiéra Petra Nečase Janě Nečasové (dříve Nagyové) a lobbistovi Ivo Rittigovi s jeho právníkem se ve čtvrtek ulevilo. Odvolací soud zrušil jejich podmíněné tresty v případu údajného vyzrazení utajované zprávy BIS. A vrátil věc k dalšímu projednání. Z původního verdiktu vyšla Nečasová s podmínkou v délce 1,5 roku a tříletým zákazem práce ve funkcích s přístupem k utajovaným informacím. Rittig s devítiměsíční podmínkou.

Podle předsedy odvolacího senátu Viktora Macha se pražský městský soud nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí a existují pochybnosti o správnosti jeho skutkových zjištění. K objasnění věci tak bude potřeba provést ještě další důkazy. „Bude na soudu prvního stupně, aby doplnil dokazování a opět s rozmyslem zkoumal, zda jednání obžalovaných naplnilo všechny znaky skutkové podstaty žalovaného, nebo jiného trestného činu,“ konstatoval soudce.

Podle obžaloby se Rittig v roce 2012 dověděl od Nečasové a ministra zemědělství, že premiér dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého advokáta Davida Michala na schůzku s Nečasovou, která právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu.  

Odposlechy pod drobnohledem

Proti lednovému verdiktu pražského městského soudu podali odvolání jak Nečasová s Rittigem a Michalem, tak i státní zástupce Rostislav Bajger. Tomu vadilo, že soud trojici obžalovaných mimořádně snížil tresty pod zákonnou sazbu, a také to, že osvobodil čtvrtého obžalovaného - Rittigova obchodního partnera a bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru. Vrchní soud ve čtvrtek uvedl, že rozsudek zrušil z podnětu všech podaných odvolání.

Pražský městský soud se z pokynu soudu vrchního bude muset mimo jiné podrobněji vypořádat s tím, zda je přípustný stěžejní důkaz obžaloby - odposlech Rittigovy schůzky z hotelu Ventana. Policie totiž záznamy pořídila při prověřování jiné trestné činnosti.

VIDEO: Takto Rittiga zatýkala policie

Video  Kmotr Ivo Rittig s pouty na rukou: Sebrala ho policie!  - Blesk - Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

mirkazam ( 15. září 2017 09:53 )

Když vidím ten jeho připosranej ksicht,a jak se drží té baby urputně za ruku,tak je mě blujno. Když jsme mohli se záznamu slyšet,jak ho ta hvězda titulovala,tak on je pro mě naprostá nula v jejím vleku.Ale dobře mu tak...už je dost potrestanej tím,že má tu semetriku na krku !!! a jenom doufám,že dostanou oba patřičný flastr...

salto ( 15. září 2017 07:38 )

Nebylo povstání v Maďarsku v r. 56? Ale jinak souhlas.

salto ( 15. září 2017 07:36 )

Pravda a láska opět zvítězila

Nezadat ( 14. září 2017 17:57 )

Není co dodat,povstat jak v 1953 Maďarsku a ověšovat kandelábry prodejnými křiváky.

smeagol ( 14. září 2017 17:50 )

Myslel si snad nekdo neco jineho?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa