Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Okamura šíří lži kvůli uprchlíkům.“ Lidovci z Bruselu na něj podali trestní oznámení

Autor: zst - 
14. září 2017
13:58

Nechtěli si nechat líbit, že o nich Tomio Okamura prohlašuje, že hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku kvůli odmítání uprchlíků a kvót. A tak tři lidovečtí europoslanci zaslali na Nejvyšší státní zastupitelství trestní oznámení na předsedu Svobody a přímé demokracie. Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda a Tomáš Zdechovský tvrdí, že Okamura lže. Informoval o tom web Info.cz.

„To je šílené – poslanci ostatních parlamentních stran ZAMÍTLI návrh SPD, abychom ve Sněmovně veřejně projednali skandální hlasování českých europoslanců v Evropském parlamentu, kteří hlasovali PRO povinné kvóty na přijímání nezákonných migrantů do ČR,“ napsal například před několika dny Okamura na svém Facebooku. A právě tato kauza zvedla ze židle lidovecké europoslance, kteří už mu jeho vyjádření nechtějí trpět. Podávají na Okamuru trestní oznámení, jak upozornil web Info.cz.

Zdechovský: Nemůže mu vše procházet

Okamurovy lži byly už mnohokrát prokázány, ale není možné, aby mu vše dál procházelo, proto jsme se rozhodli podat trestní oznámení za poškozování dobrého jména a pomluvu,“ vysvětluje záměr europoslanec Tomáš Zdechovský.

Trestní oznámení, které bylo ve čtvrtek doručeno Vrchnímu zastupitelství v Praze k rukám státní zástupkyně Lenky Bradáčové, spolu s ním podává ještě Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda. Redakce INFO.CZ má text trestního oznámení k dispozici. 

Okamura: Čiré zoufalství europoslanců. Lžou oni

Problém se týká hlasování z poloviny května, ve kterém šlo o rezoluci, zda má Evropská komise vůči zemi spustit řízení o nesplnění povinnosti. Nešlo o udílení sankcí, jak tvrdí Okamura. Ze 17 hlasujících českých poslanců pro tuto rezoluci navíc zvedli ruku pouze dva – Luděk Niedermayer a Stanislav Polčák (oba za TOP 09/STAN). 

„Toto trestní oznámení je čiré zoufalství nad činy, které tito europoslanci svým hlasováním provedli a které budou mít pro Českou republiku katastrofální důsledky. Bohužel lež se stala pro ně denním chlebem,“ brání se v reakci pro Info.cz Okamura.

Svoboda: Lživý výklad

Europoslanci ani nemají tu moc, aby o sankcích rozhodovali, to může pouze Soudní dvůr EU. „Europoslanci sankce jednoduše udělit nikomu nemohou, to je zcela mimo jejich kompetence. Výklad je tedy zcela lživý,“ potvrdil Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu. Okamura přitom sdílí seznam 12 českých členů Evropského parlamentu, kteří podle něj poškodili stát.

Ta zpráva se šíří masově. I naši kamarádi a příznivci či členové se ptají, jak jsme něco takového mohli udělat a co jsme to za lidi. Dochází k poškozování naší pověsti. Platíme si vyšetřoavcí orgány a policejní aparát. Domníváme se, že v tuto chvíli je čas, aby konaly,“ řekl Svoboda pro Blesk.cz s tím, že s Okamurou se nesnažili domluvit. „On to dělá opakovaně a evidentně úmyslně, takže na to už je pozdě,“ dodal.

Europoslanci za KDU-ČSL podle Svobody na trestním oznámení pracovali několik dní. Ve čtvrtek ho pak podali. „Chceme, aby se ta zpráva, že ve vztahu k nám pan Okamura lže, dostala k lidem. Abychom vyvrátili tu pomluvu,“ shrnul.

„Když Okamura s tímto svým neověřeným seznamem interpeloval pana premiéra Sobotku a další politiky na půdě Poslanecké sněmovny, přešla jsem to, protože na výroky ve Sněmovně se vztahuje imunita,“ upřesňuje europoslankyně Michaela Šojdrová, pro niž je však tento případ ukázkou toho, jak se z původního hoaxu může stát informace, které věří až polovina národa.

Hoax rozšířený mezi Čechy

„Nicméně se ukazuje, že svou kampaň dál staví právě na těchto lžích, nestyděl se je zopakovat i během vystoupení v televizi, ve svých předvolebních novinách a neustále je sdílí na sociálních sítích, kde mají jeho příspěvky bohužel obrovský dosah,“ uvedla k Okamurovi.

Okamuru navíc europoslanci žalují i za další tvrzení, podle něhož měli podpořit další přesidlování uprchlíků ze Sýrie do ČR. Opět lze dohledat, že neměl pravdu. 

„Tomio Okamura svými veřejnými prohlášeními vzbuzuje v široké veřejnosti mylné domněnky, že oznamovatelé hlasovali proti vlastní zemi a zapříčinili uvalení finančních postihů na Českou republiku. Takové závěry jsou naprosto mylné a úmyslně poškozují oznamovatele,“ píše se přímo v textu trestního oznámení. „V důsledku řetězených sdílení se nepravdivé informace mohou reálně dostat až k 5 milionům občanů ČR,“ zdůrazňují europoslanci za KDU-ČSL.

Falešná zpráva o našem hlasování vznikla tak, že si někteří naši politici, jako například pan Okamura, zkrátka účelově překroutili informace a svými nepravdivými výroky šíří lži,“ napsala na svém webu europoslankyně Martina Dlabajová (za ANO). Ani ona, ani například Pavel Telička nechtějí ale trestní oznámení podávat, nebo se připojit k tomu lidoveckému. Podle nich by to Okamuru jen zviditelnilo.

Nezadat ( 15. září 2017 09:17 )

Lidovce volí jen idioti a pedofilové.

tgbg ( 15. září 2017 08:05 )

Komunisti a Japonci vždy šli proti republice a českému národu. Jsou to fašistické zrůdy. Sám Okamura je japonský imigrant!!!!

maruch ( 14. září 2017 15:36 )

Ale copak černopr.delníci zjistili ,že přijdou o koryta a tak začali kolem sebe kopat ,prskat a čpět síru. Největší lháři o někom říkají že lže !!!

bizon_pepa ( 14. září 2017 15:32 )

To je moc dobre, to se ti fakt moc povedlo. Tos vymyslel sam nebo ti pohla mamka?

havran2 ( 14. září 2017 15:20 )

Okamura na Hrad ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa