Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Cinknuté“ účetnictví ANO? Rusňákův milion nebyl jediný, tvrdí bývalí členové

Autor: Mii - 
13. září 2017
14:40

Peněz či služeb, které před komunálními volbami v roce 2014 neprošly účetnictvím hnutí ANO, bylo více než dar-nedar obviněného podnikatele Davida Rusňáka. Webu Aktuálně.cz to řekli bývalí členové hnutí, kteří mluví o minimálně dalších čtyřech případech. Šéfové brněnské odnože strany existenci černých peněz popírají. Svůj slib, že Rusňákovy peníze vrátí, ovšem zatím nesplnili.

Finance brněnské pobočky hnutí ANO byly před komunálními volbami v roce 2014 přinejmenším podivné. Podle zdrojů serveru Aktuálně.cz darovali do stranické kasy nejméně čtyři kandidáti významný peněžní obnos, který se nakonec ve výroční zprávě neobjevil. Všechny případy mají podobné charakteristiky jako u Davida Rusňáka, obviněného kvůli únikům informací z policejních spisů, který hnutí věnoval 1,2 milionu korun bez jakékoli smlouvy.

Peníze podle bývalých členů brněnského ANO věnoval například současný náměstek primátora Richard Mrázek, jenž patří zároveň mezi vlivné brněnské podnikatele. „Mrázek byl klíčovým mužem kampaně, řídil ji a ještě dal nejvíc peněz. Milion, který je uvedený ve výroční zprávě, nesedí. Ve skutečnosti to byly miliony dva,“ řekl Aktuálně jeden z bývalých členů hnutí, jenž si nepřál, aby bylo jeho jméno vyzrazeno.

Bývalý radní za ANO Tomáš Kratochvíl tomu přitakává. Podle něj Mrázek skutečně mluvil o dvou milionech, ne jednom. Jak celá věc dopadla, ale Kratochvíl nezažil, jelikož jej hnutí vyloučilo kvůli údajnému bránění reorganizace městských firem.

Zdroje webu nicméně přisuzují podivné praktiky i Kratochvílovi. Podle něj místo 400 tisíc, které jsou uvedeny v účetnictví, daroval 1,5 milionu korun. „Ve výroční zprávě je 400 tisíc, ale my měli kontaktní centrum na náměstí Svobody, které on kompletně zařídil nábytkem ze své firmy TOKA a vším. Nevíme, jestli smlouva byla a ztratila se, nebo nebyla vůbec. Nelze ani vyloučit, že to bylo dokonce více než těch 1,5 milionu,“ sdělil další z bývalých funkcionářů ANO.

VIDEO: Schillerová o daru Davida Rusňáka:

Účetní rozpory měly panovat i u dvou tehdejších kandidátů Marka Janíčka a Pavla Staňka. Místo přiznaných 200 tisíc darovali násobky této částky.

Vedení strany: Vše je v pořádku

Kandidáti, kteří se měli nezaznamenaných darů dopustit, pochybení popírají anebo tvrdí, že už si věc nepamatují. „Darovací smlouvy jsou zveřejněné na webu. Já určitě přispěl více než milionem korun, ale myslím, že to bylo až v dalších letech. Všechny částky jsem navíc transparentně posílal ze svého osobního účtu,“ hájil se Mrázek. Rusňákův případ, kdy peníze nebyly zaznamenány, je podle něj výjimkou.

Kratochvíl možnost, že daroval větší částku, připouští. Necelé dva miliony ale nepovažuje za reálné. „Platil jsem spoustu dalších věcí, třeba nábytek, grafické návrhy, ale to je můj problém, mávl jsem nad tím rukou. Těžko dnes říct, v jaké hodnotě, ale sumy 1,5 milionu to určitě nedosáhlo,“ vysvětloval bývalý radní. Uvedl také, že chyby se mohly stát, jelikož většina z přítomných lidí dělala kampaň poprvé.

Místní šéf ANO: Žádné chyby nebyly

Zato předseda organizace Brno-město Pavel Dvořák si je jistý, že k chybám nedošlo. „Všichni sponzoři jsou na webu, vše platí, není pravda, že bychom měli peníze navíc,“ řekl pro Aktuálně.cz.

Bývalí funkcionáři ovšem upozorňují, že nikdy se k nim nedostalo vyúčtování kampaně, takže si nemůžou využití peněz ověřit. Potvrzují nicméně, že ve straně panoval chaos a nikdo nevěděl, co dělá.

Rusňákův (ne)dar

Na chaos ve stranickém účetnictví upozornil případ podnikatele Davida Rusňáka, majoritního akcionáře investiční skupiny DRFG a zetě náměstkyně z ministerstva financí Aleny Schillerové. Hnutí ANO věnoval 1,2 milionu korun, ale neuzavřel darovací smlouvu. Peníze se tak dají považovat za černé. Věc řešil i sněmovní kontrolní výbor.

Předseda hnutí Andrej Babiš v polovině května uvedl, že je nepřijatelné, aby hnutí mělo takové sponzory. (Ne)dar nařídil vrátit a Rusňáka vyloučit. Krajská organizace má však peníze stále u sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa