Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Migranty nechceme.“ Takhle uvítal Zeman německého prezidenta poprvé v Česku

Autor: base, ČTK - 
12. září 2017
12:44

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier přijel v úterý na první oficiální návštěvu Prahy po svém březnovém nástupu do funkce. Na Pražském hradě ho s vojenskými poctami uvítal prezident Miloš Zeman, na následném jednání spolu oba prezidenti hovořili anglicky, mimo jiné o migrantech. Zeman znovu jejich přijímání do Česka odmítl a vyzval k pomoci v zemích, odkud přicházejí. Steinmeier se v Praze zdržel jen krátce, odpoledne má naplánovaný další program v Berlíně. Během návštěvy na Hradě se setkal i s některými členy vlády a s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). 

Zeman pozval Steinmeiera k návštěvě Prahy letos v únoru poté, co byl bývalý německý ministr zahraničí zvolen prezidentem. Český prezident tehdy připomněl, že Česko a Německo si letos připomínají 25 let od podpisu smlouvy o dobrém sousedství a 20 let od podpisu česko-německé deklarace. Uvedl také, že Steinmeierova návštěva by přispěla k důstojnému připomenutí těchto dvou významných výročí.

Šéf hradní diplomacie Rudolf Jindrák označil cestu za „nástupní audienci“ a připomněl, že Steinmeier už byl takto i u dalších sousedů Německa, například ve Francii, Rakousku či v Polsku.

Hlavní téma: migrace

Oba prezidenti se v rozhovoru dotkli pomoci uprchlíkům. Zeman jejich přijímání znova odmítl, a to i v případě, že by za ně mělo dostávat Česko od evropských institucích peníze. „Mám silné pochybnosti o slučitelnosti jejich kultury - mám tím samozřejmě na mysli migranty muslimského typu - s evropskou kulturou,“ řekl.

Odmítl také, že by Praha byla v migrační krizi nesolidární s ostatními evropskými státy, a poukázal na to, že Česko investuje peníze do rozvojové pomoci v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. Právě na pomoc v zemích původu by se podle Zemana měla zaměřit i EU. „Řekl jsem panu prezidentovi Steinmeierovi, že si dovedu představit velmi účinnou pomoc evropských zemí v zemích původu migrantů, ať už je to elektřina, ať už jsou to vodní zdroje, školy, nemocnice a další oblasti,“ řekl. Uvedl rovněž, že odchod migrantů zhoršuje sociální situaci ve státech, odkud pocházejí.

„Přirozeně je správné, a říkám to i v Německu, že musíme dát lidem důvod pro to, aby chtěli zůstat v zemi, odkud pocházejí,“ řekl Steinmeier. Znamená to podle něj přispívat k hospodářskému růstu a k zajištění právního státu v zemích, odkud migranti pocházejí.

Neshoda u protiruských sankcí

Německý prezident ale zároveň apeloval na to, aby se unijní státy řídily rozhodnutími Evropského soudního dvora (ESD), který minulý týden zamítl žaloby Maďarska a Slovenska proti kvótám na rozdělování migrantů a potvrdil platnost programu přerozdělení 120 000 lidí.. „Co se týká rozhodnutí ESD, nelze je akceptovat jen v případech, kdy se nám to hodí,“ řekl.

Prezidenti se neshodli také v otázce protiruských sankcí EU. Zatímco Zeman vyzval k jejich zrušení, protože podle něj nevedou k cíli, podle Steinmeiera nejsou samoúčelné a bude je možné odstranit teprve v okamžiku, kdy se podaří dosáhnout pokroku v mírovém procesu na Ukrajině.

Steinmeier ale zároveň uvedl, že ve velkém množství oblastí mají Česko a Německo společné zájmy. Zmínil například digitalizaci průmyslu, výstavbu přeshraniční dopravní infrastruktury nebo spolupráci ve vědě a výzkumu. Oba prezidenti také chválili česko-německé vztahy, podle nich se daří překonávat temné kapitoly minulosti.

Steinmeierův předchůdce dostal v Česku vajíčkem

Zatím poslední německou prezidentskou návštěvou v Česku byla cesta Steinmeierova předchůdce Joachima Gaucka, který se v listopadu 2014 zúčastnil na Albertově vzpomínkových akcí u příležitosti 25. výročí sametové revoluce. Gaucka tehdy zasáhlo jedno z vajec, které demonstranti házeli po Zemanovi.

Prezident Zeman byl na poslední návštěvě Německa v říjnu 2014. V Lipsku se zúčastnil vzpomínkových akcí k 25. výročí protivládních demonstrací v bývalé Německé demokratické republice, které vyvrcholily pádem Berlínské zdi a následně i zhroucením východoněmeckého komunistického režimu.

Podívejte se, co ve videu říká Miloš Zeman o burkinách:

Video  Dívkám bych burkiny strhl, baculky ať se zahalují: Miloš Zeman promluvil o burkinách.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 13. září 2017 14:01 )

drakulina: Kdo chce muslimskou, násilnickou verbež a potenciální vrahy v naší republice volí Drahoše nebo Horáčka.

hnnn ( 13. září 2017 12:40 )

Největší nebezpečí jsou pitomci,kteří si myslí,že nezvolením Zemana zachrání demokracii!Mimochodem...ona tu nějaká je?

hnnn ( 13. září 2017 12:27 )

A ty jsi kr*pl jakej?

hnnn ( 13. září 2017 12:25 )

Tak jsi nás poučil,že role prezidenta je jen symbolická.Co tam máš dál chytráku??Nějaký řešení?Kulový....viď?

jote ( 12. září 2017 20:59 )

nemohou učinit žádné kroky páč nemají žádné pravomoci, nyní ani po volbách, jedině, že by Babiš měl po volbách většinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa