Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanův muž Nejedlý prý s Rusy tajně řeší jaderné kontrakty. Chybí mu pravomoc

Autor: Mii - 
11. září 2017
15:30

Poradce českého prezidenta Martin Nejedlý jezdí pravidelně na schůzky do Ruska a řeší tam energetický byznys. Některá jeho setkání mohou v důsledku zvýhodnit pozici ruských firem na tuzemském trhu, o což Rusko dlouhodobě usiluje. Nejedlý přitom ze své pozice nemá právo zastupovat Česko ani českou vládu. Uvedl to časopis Respekt.

Již dvakrát navštívil Nejedlý během letošního roku za nejasným účelem Moskvu. Poprvé letěl na jaře za zahraničněpolitickým poradcem ruského prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem, který má přesné informace o agendě Ruské federace. Nejedlý s ním měl prý předjednávat květnové setkání Zemana s Putinem v čínském Pekingu, jak uvádí Respekt.

Zemanův poradce to odmítá, podle něj šlo o ryze privátní cestu. Ušakov prý slavil narozeniny a Nejedlý mu jel pogratulovat, nic z politiky neřešili. Kde leží pravda, nelze ověřit, jelikož česká ambasáda v Moskvě o cestě nevěděla.

O druhé cestě je informací více. Letos před prázdninami pro Nejedlého poslal přímo tým prezidenta Vladimira Putina, který po něm požadoval schůzku s ředitelem státní jaderné agentury Rosatom Alexejem Lichačevovilem. Bavili se prý o jaderných kontraktech. Česká vláda podle dostupných informací o Nejedlého cestě ale nejednala. Ona by přitom měla k jádru vydávat strategická rozhodnutí. 

Rusko hraje v energetice významnou roli a podle Respektu se snaží skrze jádro vybudovat na své zemi závislost. Nejedlého na cestě doprovodila náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská a generální ředitel Škody Praha Peter Bodnár, zastupují Alianci české energetiky.

Dostavba Temelína ve středu zájmu

Jak se schůzka týká Česka? Zeman už v minulosti Putinovi řekl, že by se české firmy rády podílely na zakázkách Rosatomu. Ruský prezident na to odvětil, že Rosatom bude na oplátku rád působit v Česku. V současnosti sice v republice žádná jaderná výstavba není předmětem diskuze, ale výhledově opět dojde na dostavbu Temelína, o kterou mají zájem mimo jiné právě Rusové.

„Co se zájmu Rosatomu o účasti na výstavbě nového jaderného zdroje v ČR týče, tak jej veřejně a opakovaně deklaruje,“ řekla Respektu náměstkyně Kovačovská. „Stejně jako pět dalších společností,“ dodala.

Podle náměstkyně mají všichni uchazeči stejnou šanci a se všemi Česko vede pravidelná jednání, nicméně schůzky Nejedlého v Rosatomu nahrávají podle Respektu tomu, že ruská společnost má takzvaně navrch. Aliance české energetiky dokonce již s Rosatomem podepsala dohodu o budoucí spolupráci. „Rusové už začali některé naše firmy oslovovat,“ sdělil Respektu Nejedlý.

Bez bezpečnostní prověrky

Jaký mandát k řešení podobných záležitostí Nejedlý má, zůstává nejasné. Oficiálně vykonává pozici řadového poradce, přesto vlastní lukrativní kancelář na stejném patře jako Miloš Zeman a prezidenta často navštěvuje.

Chodí za ním návštěvy jak z politiky, tak byznysu, k dispozici má vlastní sekretářku a dva řidiče. Nepobírá plat, takže nemusí mít jako klasický zaměstnanec prezidentské kanceláře bezpečnostní prověrku. Přesto, jak vyplývá z jeho návštěv v Rusku, jedná o všem přes finance po bezpečnost a má přístup k těm nejcitlivějším informacím.

VIDEO: Jaký má na Nejedlého názor prezident Miloš Zeman?

Ani o jeho životě toho není moc známo. V mládí byl aktivním volejbalistou a studoval vysokoškolský obor učitelství – tělocvik. Učitelem se ale nikdy nestal, odešel do Německa do volejbalové ligy a zde také začal poprvé podnikat.

Hlavní zlom nicméně přišel při jeho desetiletém působení v Rusku. Nejdříve v zemi prodával německé automobily a následně se seznámil s lidmi z ropného koncernu Lukoil. Úplně náhodou, v restauraci. Pro Lukoil začal zprostředkovávat zakázky. Získal znalost energetického průmyslu a začal pracovat i pro společnost Plynostav Pardubice, kde se setkal s Miroslavem Šloufem, tehdy naprosto důvěrným přítelem Miloše Zemana.

Pan záhadný

Lukoil byl zřejmě s Nejedlým spokojený, protože v roce 2007 společně založili podnik Lukoil Aviation Czech, který dodával letecké palivo na český trh. Nedlouho po svém vzniku dokonce dostal zakázku (bez výběrového řízení) na dodání paliva pro Správu státních hmotných rezerv.

Palivo ale ve smluveném termínu nedodal a soud firmě vyměřil pokutu 27,7 milionu korun. Hrozilo, že Nejedlý, který se mezitím stal poradcem Zemana, bude muset v případě nesplacení částky na Hradě skončit. Zasáhl ovšem mateřský Lukoil, který peníze přes prostředníka poslal a Nejedlého pozici zachránil. Nejedlý tak zůstává na Hradě a po boku prezidenta Zemana. 

gabreta ( 11. září 2017 21:36 )

Koukám jak tady galerka z "Pražský kavárny" perlí!! Vám chlapci praskne cévka, až bude Temelín dostavovat Rusák. Ono by totiž nemělo logiku, aby půlka elektrárny měla Ruskej sistém "Voroněž" a druhá půlka Americkej sistém od Westinghouse. Pak by se tam dováželo palivo od dvou dodavatelů, do dvou sistémů. A samozřejmě dvojí servis!!

tgbg ( 11. září 2017 18:36 )

Další russácká podržtaška. Z Ruska přijeli akorát vrazi, tanky, hlad a bída.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa