Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrozba stávky zabrala: Učitelé dostanou přidáno, slíbila koalice. A co vysoké školy?

Autor: pet, ČTK, mah - 
11. září 2017
10:20

Platy učitelů se od začátku listopadu zvýší o 15 procent, platy ostatních zaměstnanců ve státní správě o deset procent. V pondělí se na tom shodla vládní koalice, oznámil na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dohodnuté zvýšení i jeho termín odpovídá požadavkům odborů. Na zvýšení prostředků pro vysoké školy se koalice zatím ovšem nedohodla, jednání budou pokračovat v dalších dnech, popsal novinářům vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

„Já jsem přišel se záměrem, abychom se dnes dohodli, že ke zvýšení platů dojde už od 1. listopadu, jsem rád, že se podařilo nakonec dohodnout patnáctiprocentní zvýšení pro učitele a desetiprocentní pro všechny zaměstnance. Je to důležité, protože ještě na začátku jednání koaliční strany nechtěly zvyšovat platy ostatním zaměstnancům a chtěly se soustředit jen na učitele, to bych pokládal za nespravedlivé,“ řekl Sobotka novinářům.

Bělobrádek uvedl, že zvýšení platů se promítne v tarifní složce. Peníze na zvýšení platů se podle něj budou hledat v kapitole ministerstva práce a sociálních věcích a v nespotřebovaných výdajích ostatních ministerstev. Celková částka by podle něj měla být zhruba deset miliard korun.

"Letos pokryjeme zvýšení platů na vrub úspor, příští rok na to poskytneme částku kolem 23 nebo 24 miliard korun, aby na to bylo dost prostředků," řekl premiér.

Stávková pohotovost zůstává

I přesto, že se vláda dnes dohodla na zvýšení platů ve veřejné správě o 10 a učitelům dokonce 15 procent, bude zatím pokračovat stávková pohotovost. „Odbory se odpoledne sejdou a teprve tam rozhodnou o pokračování,“ řekla k tomu tisková mluvčí Česko Moravské konfederaci odborových svazů Jana Kašparová.

Dodává, že odbory budou požadovat po vládě záruky toho, že ke zvýšení skutečně dojde. To potvrdil i šéf Školských odborů František Dobšík. „Abychom mohli zrušit stávkovou pohotovost musíme počkat, až vláda toto své rozhodnutí promění do konkrétního nařízení, kde každý uvidí černé na bílém, kolik dostane přidáno,“ dodal k tomu odborář.

Vysoké školy si ještě počkají

Na růstu prostředků pro vysoké školy, které žádaly dodatečných 4,5 miliardy korun, se koalice zatím nedohodla. „Teď je dílčí dohoda na tarifních platech s tím, že ty ostatní věci se budou řešit,“ řekl vicepremiér.

Koaliční lídři nezpochybňují potřebu růstu financí v tomto sektoru, mluví ale o nižší částce v rozmezí 2,5 až 3,5 miliardy korun. Bělobrádek novinářům řekl, že k dohodě strany dospějí do konce září, kdy musí návrh rozpočtu předat Sněmovně.

Vysoké školy zatím ale stále věří, že dojde i na zvýšení jejich rozpočtů, tak jak chtějí. „První část požadavků, tedy zvýšení platů o 15 procent, byla splněna, o zbytku se stále jedná,“ řekl k tomu Blesk.cz předseda České konference rektorů profesor Tomáš Zima. „Věřím, že nakonec se dohodneme i na částce pro vysoké školy,“ dodal, připustil ale, že nemusí jít o celé 4,5 miliardy. 

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) je přesvědčen o tom, že koalice najde v krátké době na navýšení vysokoškolského rozpočtu shodu. „I tři miliardy korun, o kterých se nyní hovoří, představují slušný základ pro podporu kvality vzdělávací činnosti i pro zvýšení stipendií doktorandů,“ sdělil ČTK Štech. Pokud podle něj poputuje víc peněz i na vědu a výzkum, „bude to znamenat pro vysoké školy po letech stagnace konečně určitý posun“.

Akademici by se kompromisu přizpůsobili

Podle Sáry Vidímové z Akademického senátu Univerzity Karlovy, která na pondělní ráno svolala protestní akci před Úřad vlády, jsou ale tři miliardy málo. „Pokud by ale bylo příští týden schváleno, že školy dostanou pouze tři miliardy, tak bych byla ráda, abychom na úrovni univerzit začali debatovat o tom, aby minimálně jedna miliarda šla na doktorandská stipendia,“ dodala pro Blesk.cz.

„Osobně si nemyslím, že je na místě stávkovat, ale i nadále bych během chystaného Týdne pro vzdělanost upozorňovala na podfinancování vysokého školství,“ řekla také Vidímová. Pokud by vysoké školy kývly na kompromis, tak by jejich rozhodnutí akceptovala. „Zároveň bych se aspoň osobně snažila zasadit o to, aby akademická obec neusnula na vavřínech a začala formulovat požadavky pro novou vládu,“ ukončila Vidímová své prohlášení s tím, že je důležité myslet na blížící se volby.

Doktorandi jsou připraveni v protestech pokračovat

Úspěch učitelů společně s nejistotou kolem financování vysokých škol ale prohlubuje špatnou situaci českých doktorandů. Podle místopředsedy České asociace doktorandů a doktorandek Lukáše Dvořáčka je nutné, aby vláda neodkladně konala. Pouhé navýšení rozpočtu vysokých škol podle něj vyřeší pouze největší problémy.

„Pokud se ČKR i odbory spokojí s nižším navýšením než je požadovaných 4,5 miliardy, zajímá nás, jak hodlají řešit finanční situaci právě nás,“ řekl pro Blesk.cz Dvořáček. Doktorandi podle něj budou v protestech pokračovat, pokud se jejich stipendia nezvednou alespoň nad minimální mzdu.

Zároveň je podle něj nutné, aby se změnila koncepce jejich odměňování. Podle Dvořáčka není možné, aby politici mluvili o tom, že z Česka chtějí udělat znalostní ekonomiku a zároveň igonorovat problémy začínajících akademiků. I proto jsou doktorandi připraveni protestovat dál. „Věříme, že nás v našem úsilí podpoří i odbory a ostatní akademici,“ uzavřel doktorand.

Vysoké školy se mohou při vyjednávání spolehnout na podporu učitelů

Vysoké školy se i nadále mohou spolehnout na podporu zbytku učitelů. Ti by podle Františka Dobšíka společně s nimi vyšli do ulic. „S vysokými školami jsme uzavřeli svým způsobem alianci,“ řekl pro Blesk.cz odborář.

„Jsme v kontaktu s panem Zimou z České konference rektorů,“ dodal Dobšík. Podle něj je ale na vysokých školách, aby řekly, zda je pro ně případný kompromis dostatečný. „Pokud to bude nutné, určitě půjdeme s akademiky do ulic, stávkovou pohotovost kvůli tomu ale držet nebudeme,“ zakončil Dobšík s tím, že by učitelé případně protestovali jinak, než stávkou.

Chybí miliardy

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v neděli řekl, že i přes zvednutí příjmů navrhovaného rozpočtu o 21 miliard korun oproti červnovému návrhu chybí na platy, jak si je přejí zvýšit odbory a jak dnes nárok schválila koalice, osm miliard korun. V pátek oznámil, že po výzvě, aby ministerstva informovala, kolik peněz mohou uvolnit, úřady odpověděly, že nic. Naopak podle něj požádaly ministerstvo financí v souhrnu o dalších 33 miliard korun, což by dohromady s požadavkem na růst platů zvýšilo schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun.

Po jednání koalice se v pondělí bude návrhu státního rozpočtu věnovat plénum vlády, neočekává se, že by jej dnes kabinet definitivně schválil. Příští pondělí chce návrh představit na zasedání tripartity. Sněmovně musí vláda návrh rozpočtu podle zákona odevzdat do konce září.

 

 

anna1234 ( 11. září 2017 21:44 )

.. návrh zvyšování platů učitelům má ANO i v programovém prohlášení.

gabreta ( 11. září 2017 21:16 )

Jasně. Protože se drž koaliční dohody na společném hlasování. To je to, co dodržuje akorát ANO!! Nic to ale nemění na tom, že ten návrh nepřišel od nikoho jiného, než od Srábotky a ČSSD, jako pokus o zvednutí preferencí a Černop*rdelníci aby se nepřidali!!

bb88 ( 11. září 2017 20:43 )

Ty sprostý smrdutý skunku ! Vytáhni tu ruku z těch trenek.

anna1234 ( 11. září 2017 15:02 )

.. zvýšení odsouhlasila koalice!! tedy i ANO.

gabreta ( 11. září 2017 13:00 )

Žádná hrozba stávky, ale akorát blížící se volby učitelům zvedly platy! Plešoun Sobotka s prodejnou dorotou Bělobrádkem naslibovali učitelům s vidinou hlasů, udržujícíma jejich koryta! Prachy v rozpočtu na to nejsou, tak se ubere jinde. Třeba se ubere důchodcům, nebo na výstavbu předražených silnic a dálnic. Zalepení huby nenažraným kantorům, kteří produkují jen samé zmetky, odskáče někdo jinej, kterej může stávkovat před dalšíma volbama!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa