Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Pivní populismus.“ Ministr Pilný odmítl návrh ODS na nižší daň. Schytal to od Kalouska

Autor: pet, ČTK, simao - 
8. září 2017
13:58

Sněmovna v pátek neschválila návrh ODS na snížení spotřební daně z piva. Zamítnout návrh prosazoval i ministr financí Ivan Pilný (ANO). Označil jej za pivní populismus, který připraví státní rozpočet o 780 milionů korun na spotřební dani a nebude mít na cenu piva vliv. Kvůli tomu však vstoupil do debaty i exministr Miroslav Kalousek (TOP 09). Pilného slova o populismu odmítl a ukázal prstem jinam.

Sazby se měly přiblížit úrovním před rokem 2010, kdy je parlament zvýšil, aby stát získal více peněz do rozpočtu. ODS chtěla snížením sazeb kromě jiného kompenzovat restauracím zavedení elektronické evidence tržeb.

Pro schválení návrhu chyběly hlasy, poslanci však předtím neschválili ani návrh na zamítnutí. Podle vlády by se snížení sazby na půllitru piva projevilo poklesem ceny asi o 30 haléřů.

Bývalý ministr financí a zpravodaj k návrhu Miroslav Kalousek (TOP 09) však argumentoval tím, že tento „polštář“ umožní pivovarům zdražovat až později, než bude nezbytně nutné. Ministru Pilnému také řekl, že ministerstvo financí nedokáže odhadnout výběr spotřební daně s přesností větší než půl miliardy.

Závody v populismu. A populismus pivní

Návrh na snížení daně podpořil i předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Svůj postoj zdůvodnil tím, že když se sazby zvyšovaly, prosazoval jejich vrácení na původní úroveň, a proto dnes nemůže hlasovat jinak. V závěrečném hlasování návrh také podpořil, ačkoli se většina klubu ČSSD zdržela nebo hlasovala proti.

„Já vím, že jsme před volbami a vrcholí závody v populismu, teď už je to i pivní populismus, který by státní rozpočet stál 780 milionů ve spotřební dani,“ odmítl návrh ministr financí Pilný.

A přidal i narážku na aktuální spor ohledně zvyšování platů učitelů a dalších státních zaměstnanců. „Zvláště ti, kteří mají velmi velkorysé plány na zvyšování platů učitelů a dalších zaměstnanců, upozorňuji, že připraví tyto lidi o dalších 780 milionů, přičemž pro cenu piva to nebude mít žádný význam,“ doplnil ministr.

Kalousek vrátil úder: Pivo by zdražilo až později

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura slova o populismu odmítl, upozorňoval, že strana návrh podala již 16. listopadu 2016.

Slova Pilného odmítl i Miroslav Kalousek, který se obává, že se vláda rozhodla pro jiný druh populismu – rozpočtový.  „Mám důvod se obávat, že těch deset miliard, které už pan ministr financí anoncoval, tak že není poslední slovo, že budete chtít utratit víc. To bude populismus, kolegové, v miliardách! Obrovský! A samozřejmě předvolební,“ zaútočil Kalousek.

A polemizoval s Pilného tvrzením, že by snížení spotřební daně nemělo vliv na cenu piva. „Samozřejmě že to nebude mít žádný vliv na cenu z toho hlediska, že se po snížení spotřební daně zlevní pivo. Nezlevní. Pochopitelně, že nezlevní. Ale v čase se zdraží později,“ uvedl Kalousek s tím, že by spotřebitel pocítil zdražení déle, než by bylo nezbytně nutné.

Pro snížení sazeb spotřební daně nakonec hlasovalo 54 poslanců, především z klubů KSČM, TOP 09 a Starostů a ODS, podpořili to i dva poslanci ANO a dva z klubu KDU-ČSL, jeden poslanec Úsvitu a několik nezařazených poslanců. Zapotřebí však bylo 63 hlasů. Proti byli hlavně poslanci ANO.

Stanjura: „Zbabělci“

ODS navrhla snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 Kč. Snížení sazeb strana navrhla i u malých nezávislých pivovarů, čímž chtěla podpořit tyto pivovary i rozvoj měst a okolních regionů.

Ministerstvo financí ale už dříve poukázalo na to, že navržené snížení daně pro malé pivovary je v rozporu s požadavky EU.

Zástupce předkladatelů a předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura proto předložil pozměňovací návrh, který sazbu pro malé pivovary s nejmenším výstavem upravuje tak, aby nebyly pod minimálním limitem, který požaduje Unie.

Tento pozměňovací návrh ale sněmovní většina v dílčím hlasování neschválila a neschválila ani návrh na posunutí účinnosti z původně navrhovaného letošního 1. května. Stanjura pak označil chování těch poslanců, kteří úpravu účinnosti nepodpořili, za zbabělé.

dzery ( 9. září 2017 19:52 )

gabreta ( 9. září 2017 17:20 )

Kalousek se Sanjurou asi chodí chlastat spolu, že jsou přibližně stejně blbí a arogantní!! Pilný, před jmenováním řekl jasně, že je šetřivej a že nebude rozhazovat státní peníze s tím ať ministři nepočítají. A svoje slovo plní.

al.bunda ( 8. září 2017 15:57 )

Chápu,opilec Kalousek už se radoval jak se napere jak cep a ještě ušetří,chápu,zcela chápu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa