Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vydání Babiše neznamená odsouzení, řekl Zeman a kritizoval poslance za exhibici

Autor: bru/ČTK - 
7. září 2017
16:55

Prezident Miloš Zeman označil středeční debatu ve Sněmovně o vydání představitelů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka za exhibici poslanců. Zároveň řekl, že nemá nic proti vydání jakéhokoli poslance k trestnímu stíhání. Uvedl to dnes v Hlučíně na tiskové konferenci na závěr návštěvy v Moravskoslezském kraji. Sněmovna ve středu rozhodla, že Babiše a Faltýnka vydá policii k trestnímu stíhání kvůli podezření ze spáchání dotačního podvodu v případu Farmy Čapí hnízdo.

Nemám nic proti vydání jakéhokoli poslance. Jenom upozorňuji, že samo vydání nezakládá ani trestní stíhání, tím méně odsouzení, protože Sněmovna není soud, i když se tak někdy chová,“ řekl Zeman na novinářský dotaz, co na rozhodnutí Sněmovny říká. Zároveň ironicky okomentoval, že se Sněmovna tomuto tématu věnovala osm hodin, a poznamenal, že v jejích šuplících zároveň zůstalo 200 nevyřízeních zákonů.

Video  S prezidentem v Lánech: Babišovi bych milost nedal, není to Kajínek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Díky těmto exhibicím tyto zákony padly pod stůl a doufejme, že se jimi bude zabývat nová Sněmovna,“ dodal prezident.

Na předchozí novinářský dotaz, zda by jmenoval trestně stíhaného člověka premiérem, Zeman řekl to, že Martin Půta se stal znovu hejtmanem Libereckého kraje i přes své trestní stíhání. Hejtman je podle Zemana něco jako premiér daného kraje. „A proč máme diskriminovat premiéra, a ne hejtmana?“ řekl prezident. Zeman již dříve prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že premiérem jmenuje vítěze voleb. Policejní vyšetřování pro jmenování předsedou vlády podle něj není překážkou, o vině má rozhodnout soud.

Policie chce Babiše a Faltýnka obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Oba poslanci uvádějí, že žádný trestný čin nespáchali. Hodlají se bránit všemi dostupnými právními prostředky.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM VOLEBNÍCH PREFERENCÍ 2017 ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE


Podívejte se také na záznam první předvolení debaty Blesku:

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
e.44 ( 8. září 2017 14:43 )

Jorka, je fakt sranda ten účet sledovat Ty haléřové příspěvky a vzkazy jsou fakt něco

e.44 ( 8. září 2017 14:38 )

Zemane, i vyretušovanej vypadáš jak tejden po smrti, takže už je jedno, že tě má Babiš koupenýho už od doby před tvojí érou obímání stromů, kdy jsi měl na chlast, cigarety a "studia" té tvé dcérenky jenom díky němu, jelikož to, co sis dřív v politice nakrad, dávno jsi stihnul rozfofrovat. Že ses mu za to už odvděčil tím jak jsi ho bez prověrky, kterou stále nemá, jmenoval ministrem a jak za ním zištně furt stojíš, jak toho grázla furt obhajuješ, to vidí každý soudný člověk a teď, tím, že bys toho grázla jmenoval premiérem, i kdyby seděl ve vazbě (a samozřejmě stále bez prověrky), ses odkopal tak, že to vaše špinavé bratříčkování došlo i rudochům na Novinkách a je jich podle ankety 65%, což tam je teda něco, když ti tam jich dřív lezlo do řiti 96%. Zemane, ty zkrátka končíš, tak můžeš akorát mlejt ty tvoje sračky z posledního, ale na dění budoucí už žádnej vliv mít nebudeš.

aksam ( 7. září 2017 20:09 )

Možná, že byl Zeman taky STBák a znají se tam vodtud.

bre-burda ( 7. září 2017 18:24 )

Vydání poslance trestnímu stíhání je z právního hlediska v pořádku. Bude mít příležitost se ospravedlnit. Ale to už bude po volbách! Z hlediska lidského chápání je to záměrné očernění kandidátů nejvážnějšího adepta na vítězství ve volbách. Obyčejná, neprokázaná, pomluva. A taková metoda, ať se na mne nikdo nezlobí, nemá s demokracií nic společného. Je to podraz a nemorální způsob sociální demokracie, jak se vypořádat s poklesem vlastních preferencí! A k tomu měli poslanci ANO právo říci si své!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa