Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka a Chovanec se shodli, že víc zaslouží i policisté: „Nepřidáváme jen před volbami“

Autor: simao, ČTK - 
7. září 2017
14:16

Platy u bezpečnostních sborů by od letošního listopadu měly vzrůst o deset procent. Po bilanční schůzce to dnes novinářům řekli premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD).

Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že odmítá návrhy některých koaličních partnerů, že by policisté nebo hasiči neměli dostat přidáno, protože se jejich platy v poslední době zvýšily dostatečně. Stejné zvýšení požadují také odbory, které kvůli jednáním o platech ve veřejné sféře vyhlásily stávkovou pohotovost.

Podle Sobotky se Chovancovi v končícím volebním období podařilo stabilizovat situaci bezpečnostních sborů. Připomněl, že současná vláda vrátila peníze, o které jejich příslušníci přišli v době škrtů vlády Petra Nečase.

Sobotka: Není možné na někoho zapomenout

Celkem za čtyři roky Sobotkova vláda vláda bezpečnostním sborům přidala 25 procent, což podle Sobotky představuje průměrně 5 000 korun hrubého.

Premiér zdůraznil, že sociální demokraté trvají na tom, aby platy opět vzrostly na začátku listopadu. „Shodli jsme se, že není možné na někoho zapomenout,“ řekl Sobotka. Odmítl také výtky, že by vláda zvyšovala platy pouze ve volebním roce.

Video  Sobotka odešel z vedení ČSSD: Musíme se změnit, voliči neoceňují naši práci  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Neřešíme to na poslední chvíli. Přidávat jsme se snažili každý rok,“ zmínil Sobotka. Premiér s Chovancem mluvili také o mezeře v rozpočtu vnitra na příští rok, který zatím činí 66,7 miliardy korun a chybí v něm podle ministra zhruba 3,4 miliardy.

Bezpečnostní situace v Česku pod kontrolou

Podle Chovance se bude dál jednat o tom, aby ministerstvo peníze získalo. Sobotka čtyřleté působení Chovance na ministerstvu vnitra chválil. „Přišel s potřebným nasazením a vůlí něco změnit,“ prohlásil.

Sobotka uvedl, že vnitro muselo za mandátu současné vlády reagovat na zhoršenou bezpečnostní situaci kvůli teroristickým útokům a migrační krizi v Evropě.

„Podařilo se nám udržet bezpečnostní situaci plně pod kontrolou,“ řekl Sobotka. Z domácích témat premiér vyzdvihl práci vnitra po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, vytvoření auditu národní bezpečnosti nebo schválení koncepce rozvoje policie na příští čtyři roky. Uvedl také, že každým rokem klesala kriminalita nebo že se podařilo zastavit privatizaci České pošty.

Video  Chovanec před zapnutím kamer: Nemůžu ti napovídat, vole...  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

marais ( 9. září 2017 09:16 )

zvol si Babiše, "ten nedá na zaměstnance dopustit a furt jim přidává.."

marais ( 9. září 2017 09:14 )

Čssd už přidalo eráru dost bez ohledu na růst HDP či deficit státu.A kantorům je to stálo dálo..trochu skromnosti, pánové!

marlen52 ( 7. září 2017 15:30 )

nevěřím jim ani slovo

Nezadat ( 7. září 2017 15:24 )

bre-burda ( 7. září 2017 15:14 )

Jak by při zvyšování platů mohli na policisty zapomenout. Kdo by jim připravoval kauzy proti politickým soupeřům. Zcela pochopitelné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa