Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Při vydávání Babiše se zachovali zbaběle,“ opřel se do poslanců ANO Plíšek z Topky

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
8. září 2017
05:13

Téměř devět hodin diskutovali poslanci o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli Farmě Čapí hnízdo. Někteří kritizovali i práci mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. To v rozhovoru pro Blesk.cz rezolutně odmítl jeho místopředseda Martin Plíšek z TOP 09. Na příště by navíc chtěl, aby žádosti policie k vydání některého z poslanců byly veřejné. Poslance hnutí ANO pak zkritizoval, že po dlouhé diskusi odešli před hlasováním ze sálu.

„Z mého pohledu oni zbytečně protahovali tu debatu,“ řekl na adresu poslanců hnutí ANO poslanec TOP 09 Martin Plíšek v rozhovoru pro Blesk.cz. Od svých kolegů prý navíc za celou dobu neslyšel žádné přesvědčivé argumenty, které by mohly změnit postoj většiny Sněmovny.

„To, že nakonec poslanci ANO, kromě těch dvou zmíněných poslanců, se toho hlasování nezúčastnili, já vnímám z jejich strany jako zbabělost, protože si myslím, že by poslanec v tak zásadních věcech měl vyjádřit svůj názor a měl by nějakým způsobem hlasovat,“ opřel se Plíšek do poslanců ANO.

V sále zůstali za hnutí při hlasování jen Babiš a Faltýnek, kteří nakonec hlasovali pro své vydání k trestnímu stíhání. Usnesení poslanců odeslal předseda Poslanecké sněmovny policii ve čtvrtek. Ta tak může Babiše a Faltýnka obvinit.

Veřejné žádosti

Stíhání ale budou muset přerušit po volbách – tedy pokud Babiš i Faltýnek obhájí v říjnu mandát. Nová Sněmovna by tak o jejich vydání musela hlasovat znovu.

„Ty úkony, které orgány činné v trestním řízení učiní do té doby, samozřejmě budou uplatnitelné a použitelné v tom dalším řízení, pokud v něm bude pokračováno,“ naznačil další možný scénář Plíšek.

Plíšek také v rozhovoru pro Blesk.cz odmítl kritiku práce mandátového a imunitního výboru ze strany některých poslanců. A to i proto, že podle něj práce výboru byla nadstandardní. Policisté prý dodali dostatek informací, někteří členové výboru pak dokonce nahlédli do policejního spisu přímo na policejní služebně a kromě Babiše a Faltýnka pak do žádosti nahlédli také jejich advokáti.

„To znamená, že útoky na mandátový a imunitní výbor jsou zcela nemístné a účelové,“ ohradil se Plíšek na výtky.

Do budoucna by chtěl Plíšek předcházet únikům žádostí od policie. A to tak, že by státní zástupci dávali pod tíhou veřejného zájmu souhlas se zveřejněním takové žádosti nebo alespoň její části.

Na zvážení je podle něj, zda by státní zástupci v případě podání žádosti Poslanecké sněmovně o vydání poslanců k trestnímu stíhání neměli dát napříště souhlas se zveřejněním té žádosti.

„Orgány činné v trestním řízení a zejména dozorující státní zástupce by měli zvážit, zda v případě, kdy policie žádá o vydání k trestnímu stíhání dvou veřejně činných osob – politiků, tak zda by skutečně dozorující státní zastupitelství nemělo uvolnit alespoň nějaké informace,“ řekl Plíšek Blesk.cz s tím, že do budoucna má být jasné, co se může a co nemůže objevit na veřejnosti.

„Na minimální informace tohoto charakteru má veřejnost právo,“ dodal poslanec a zároveň odmítl, že by text žádosti vynesl někdo z mandátového výboru.

S ANO a komunisty ne

Pokud TOP 09 uspěje ve volbách, je podle Plíška vyloučené, že by se podílela na vládě, ve které bude hnutí ANO nebo komunisté. „Mně se zdá velmi pokrytecké říkat, že někdo půjde s hnutím ANO bez Andreje Babiše. To je základní protimluv, kterému moc nerozumím,“ narážel Plíšek na prohlášení některých stran, které říkají, že si dovedou představit účast ve vládě s ANO, ale bez jejich šéfa.

aleksandra ( 8. září 2017 22:47 )

Kdyby nebylo TOP 09 naše opozice by byla úplně bezradná. Odvedli dobrou práci a doufám, že po volbách již o ANO neuslyšíme. A pokud ano, tak jen v souvislosti s trestním stíháním.

LubomirB ( 8. září 2017 21:39 )

Po Klausově amnestii, jsem si myslel, že nic hroznějšího než osvobození největších zlodějů nás nečeká. A přece, Zeman kromě jiných excesů omilostnil nájemného vraha... Babiš je chce trumfnout: trestně stíhaný premiér- to tu ještě nebylo. To jsou jen tři příklady. KLAUS-ZEMAN-BABIŠ jsou součástmi jednoho estébácko-prognostického projektu, jehož cílem je POSUNOUT NÁS NA VÝCHOD, do "sféry vlivu Velkého Bratra"... Více čtěte zde: https://bez-obalu.inpage.cz/inpage/co-neni-videt/

Nezadat ( 8. září 2017 14:08 )

kukuku:Nevěřím,že by se našlo v Česku 5% debilů.

Nezadat ( 8. září 2017 14:03 )

Nezadat ( 8. září 2017 14:01 )

ještě že ten debil za 42 dní končí a doufám,že dálkáč to vydrží.Ksdyž se objeví ta jeho křivá zlodějská tlama,tak okamžitě přepínám program.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa