Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kalouskova kolonoskopie, „fňukny“ i kráva na obrázku: Poslanci se zhádali o Babišovo vydání

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. září 2017
06:40

Dlouhé hodiny debat k proceduře, kterou by stihli za pár minut. Poslanci se pustili ve středu do projednání policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslav Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání kvůli farmě Čapí hnízdo. V sále se střídala silná slova z obou táborů. Babiš hájil svou rodinu, Lubomír Zaorálek (ČSSD) mluvil o „fňukání“, Miroslav Kalousek (TOP 09) se dostal až ke kolonoskopii, Miroslav Grebeníček (KSČM) pak od Čapího hnízda k Sobotkovi a OKD. Po devíti hodinách Sněmovna poslance vydala.

Andrej Babiš předstoupil podruhé před poslance, aby v obsáhlé obhajobě vysvětloval své počínání kolem Čapího hnízda a kauzu, která se s ním roky vleče.

Kvůli 50milionové dotaci určené pro malé a střední podniky, která však posloužila právě na výstavbu Čapího hnízda, požádala policie Sněmovnu o Babišovo vydání. Babiš již loni uvedl, že v době čerpání dotace nespadala farma pod Agrofert, ale na základě anonymních akcií ji vlastnila jeho rodina.

Nikoliv prý však on sám. „Jen naprostý hlupák by mohl chtít svou vlastní identitu, jak tvrdí policie, zakrýt identitou např. syna se stejným jménem. A pouze člověk chabého rozumu si může myslet, že jsem si postavil chalupu s konferenčním sálem pro 200 lidí, s restaurací pro 100 lidí a s ubytovací kapacitou pro 80 lidí,“ hájil se ve středu Babiš.

Babiš hájil rodinu. O vydání sám požádal

Obhajoval přitom i svou manželku Moniku Babišovou, kterou si v létě po letech soužití vzal. „Za absolutně skandální považuji předjímání mojí manželky Moniky jako obviněné, což je naznačené zkratkou ′obv.′ u jejího jména. Takže já se ptám: Jak pan vyšetřovatel teda vede tu kauzu? Moje žena za rok a půl nebyla na policii vypovídat,“ uvedl Babiš.

„Akcie Čapího hnízda držela (Monika Babišová, pozn. red.) pouhých několik týdnů a pak je prodala svému bratrovi. A co je na tom nelegálního? To rodinní příslušníci si nemohou prodávat akcie? A já se ptám: Jak je možné, že pan vyšetřovatel už ji má za obviněnou, když ji ani nevyslechl? Absolutně skandální, absurdní, zmanipulované,“ rozčiloval se Babiš.

Policie chce Babiše stíhat v souvislosti s dotací pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Ve Sněmovně si sice stěžoval na „podpásovky“, ale poslance požádal, ať ho vydají. „Určitě mě klidně vydejte a já vás žádám o zbavení imunity, aby pravda vyšla najevo,“ říkal Babiš.

Kalousek: Zastřené majetkové struktury

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se do Andreje Babiše pustil zostra. „Nebyl to nikdo z nás, kdo klamal veřejnost a obelhával i Poslaneckou sněmovnu dlouhé měsíce o skutečné majetkové struktuře Čapího hnízda. To obelhával pouze pan poslanec Babiš. Mnohokrát a mnohonásobně lhal,“ tvrdil Kalousek a dodal: „Kdyby nelhal a nepřivlastnil si peníze, které byly původně určeny někomu jinému, tak tady prostě dneska o tom nejednáme.“

Opřel se i do mimořádného auditu z roku 2013, který dle Babiše žádné zvláštní pochybení nezjistil. Kalousek upozorňoval, že audit měl zkontrolovat, zda byly jednotlivé položky správně z dotací profinancovány a zaúčtovány. A že se za peníze z EU postavilo to, co bylo zaúčtováno.

„Zastřené majetkové struktury audit neřešil,“ upozornil Kalousek a celou situaci glosoval slovy, která sklidila ve Sněmovně potlesk: „Tvrdit: proběhl tam mimořádný audit, a proto bylo všechno v pořádku, je asi stejné jako kdybych já tvrdil: mám zcela zdravé srdce, protože jsem byl na kolonoskopickém vyšetření s negativním výsledkem.“

Zaorálek: Rodinné sídlo, kde se pořádají svatby

Debatu o vydání Babiše s Faltýnkem provázely přestřelky mezi vládní koalicí a opozicí, ale i mezi ANO a ČSSD. „Jste posedlí sebou samými,“ vzkázal Lubomír Zaorálek (ČSSD) představitelům ANO. Podle něj mělo být ve Sněmovně během půl hodiny hotovo. Jenže nebylo.

Debata začala už v devět hodin ráno, skončila až po šesté hodině odpolední. O Babišovi se ve Sněmovně tak mluvilo takřka celý den - s dvouhodinovou přestávkou, kterou si poslanci odhlasovali a krátkou odbočkou k dalšímu programu.

Zaorálek označoval debatu za nedůstojnou. Namísto starosti o lidi prý poslanci předvedli jen „své vlastní fňukání“. „Já jsem také musel jít do televize, když nám zavřeli Davida Ratha. A nebylo to pro mě příjemné,“ uvedl Zaorálek. Smích v sále se ozýval, když Zaorálek poslancům vytýkal, že jsou z toho „úplně rozměklí“.

K Čapímu hnízdu však podotkl, že „to rodinné sídlo je opravdu podivné“. „Mám na mysli to rodinné hnízdo, kde se pořádají svatby apod. a na které přispívá EU,“ doplnil později.

Grebeníček „přihodil“ Sobotku a OKD

Poslanci během debaty poukazovali i na jiné případy z minulosti. Zmiňovaly se údajné miliardové kauzy, leč mnohdy již promlčené. Ale i živé. Jako třeba Opencard či nákupy pandurů, padáků či letadel CASA.

„Bohužel to, co se odehrává, trochu připomíná frašku, pokud vedle žádosti o vydání předsedy hnutí ANO a jeho kolegy Faltýnka tato Sněmovna nejedná o vydání současného premiéra Bohuslava Sobotky,“ zaútočil Miroslav Grebeníček (KSČM).

Připomněl tak kauzu, kvůli které Sobotka svědčil minulý týden u soudu - privatizaci státního podniku OKD v roce 2004 a prodej státního podílu za 4,1 miliardy korun, který byl dle kritiků značně podhodnocený a týkal se i 44 tisíc bytů.

„V té kauze jde o přímou škodu odhadovanou na minimálně 6 miliard. Jde o tunel, ve kterém desetitisíce nájemníků přišli o předkupní právo a svůj byt,“ dodal Grebeníček.

Premiér má „máslo na hlavě“, přisadil si během odpoledního jednání poslanec z ANO Josef Hájek. „Vy, kteří jste nechali vytunelovat tuhle firmu, tady mluvíte o nějakém podvodu Čapího hnízda... OKD je váš supertunel,“ šil do sociálních demokratů a Sobotky Babiš. „On měl stát před soudem za OKD, všichni to vědí,“ myslí si Babiš o Sobotkovi.

Sněmovní estráda: Došlo i na krávy

Debata obsahovala hádky, úsměvné, ale i podivné momenty. Svérázně svůj příspěvek pojal poslanec Matěj Fichtner (ANO). K řečnickému pultíku si přinesl obrázek s krávou. 

„Jestlipak víte, co je toto? Ano, to je kráva, že, to není žádné překvapení. A jestlipak víte, co je toto? To je tentýž obrázek. To je kráva, které někdo přemaloval rohy a přeškrtl vemeno a tvrdí, že je to býk. Přesně takhle vypadá ta žádost policie o vydání těch poslanců. Jsou tam popsány nějaké skutečnosti, co se stalo, to je pravda, to se dá veřejně dohledat. A nad tím je vytvořena ta konstrukce tak, aby to vypadalo, že je to býk. Ale pořád je to kráva s přimalovanýma rohama,“ říkal Fichtner.

Poslanec Matěj Fichtner si na projednávání Čapího hnízda přinesl do Sněmovny k pultíku obrázek krávy Poslanec Matěj Fichtner si na projednávání Čapího hnízda přinesl do Sněmovny k pultíku obrázek krávy | Reprofoto psp.cz

Babiš poslal občany na Čapí hnízdo

Miroslav Kalousek podotkl, že více než 6 hodin se jednalo o víceméně technické  proceduře. Babiš v odpoledním projevu upozornil, že načasování kauzy a žádost policie ho prý utvrdily v tom, že „kauza Čapí hnízdo je čistě politická kauza, která má ovlivnit volby“. „Já myslím, že naši lidi, naši občané nejsou hloupí, dobře to vědí,“ podotkl Babiš.

Stokrát opakované lži se dle něj stávají pravdou, Babiš se brání, že žádný trestný čin nespáchal a jedna z jeho 300 bývalých firem prodala ztrátovou firmu, kterou nepotřebovala, „mojí rodině, která chtěla podnikat v cestovním ruchu“.

„Žádný podvod tam nebyl a je to jenom kauza politická, aby mě poškodila. A já bych doporučil všem občanům, aby se tam šli podívat. Choďte se tam podívat a uvidíte těch 50 milionů na místě. Je tam téměř miliarda. Choďte a posuďte sami. A taky choďte do OKD a hledejte těch 130 miliard. Ty tam nenajdete,“ vzkázal Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ondra.dos ( 7. září 2017 23:12 )

Byli jsme svědky osmihodinového divadla místo toho, aby poslanci ANO v souladu se svou dřívější rétorikou nekladli trestnímu stíhání odpor. Asi mají důvod se o svého majitele bát.

aleksandra ( 7. září 2017 22:15 )

Dobře, že byli Faltýnek s Babišem vydáni Ukazuje se, že TOPka měla celou dobu pravdu. Babiš přišel do politiky hájit pouze vlastní zájmy. Kalousek opět nezklamal a předvedl své řečnické kvality.

dietr ( 7. září 2017 13:48 )

Asi jsi nepochopil zdejší realitu. Předvolební sliby se hážou po volbách hned do koše, a nastává boj o koryta. Teď jsou z nich rivalové na život a na smrt, a po volbách spolu vytvářejí nejroztodivnější barevné koalice s protichůdnými programy. Dnes už se dokonce nikdo nenaváží do komančů, protože jejich pár procent hlasů může mít cenu zlata.

sepondt ( 7. září 2017 13:28 )

neumi cist

anna1234 ( 7. září 2017 13:27 )

.. už v jedné klasické pohádce se říká .. nad nikoho se nepovyšuj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa