Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaorálek se chtěl zbavit prodělečného zámku. Nápad pohořel u Senátu i Sněmovny

Autor: ČTK - 
5. září 2017
18:08

Nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí platit nebude. Sněmovna v úterý nepřehlasovala senátní veto tohoto zákona, a návrh tak skončil svoji legislativní pouť. Podle vlády měl zjednodušit a harmonizovat systém kontrol ve veřejné správě. Senát ho ale v srpnu drtivou většinou odmítl. Tím pádem ani Zámek Štiřín v Kamenici u Prahy z ministerstva zahraničí nepřejde na Sněmovnu. Převod byl součástí zákona. 

Změnovou novelu senátoři zamítli podobně jako hlavní zákon o řízení a kontrole veřejných financí, který měl podle vlády zjednodušit a harmonizovat prověrky ve veřejné správě. Podle většiny senátorů a nyní i poslanců by ale v praxi znamenal jen více byrokracie, a nikoliv efektivnější kontrolu. Sněmovna v úterý senátorům dala v obou případech za pravdu, když jejich zamítavé stanovisko v hlasováních nezvrátila.

Převod Štiřína se do změnové novely dostal ve Sněmovně. Úprava předpokládala změnu zřizovatele příspěvkové organizace Zámek Štiřín. Na provoz areálu, jehož součástí jsou i rybníky, park a golfové hřiště, by převod neměl žádný vliv. Předkladatel pozměňovacího návrhu, poslanec KSČM Vladimír Koníček, převod zdůvodňoval tím, že ministerstvo zahraničí Štiřín nechce, a obavami z možného prodeje zámku.

Ministerstvo zahraničí o převodu Štiřína se Sněmovnou už jednalo. Zámek slouží jako hotel nebo místo pro diplomatické, společenské a další akce. Ministerstvo zahraničí provoz dotuje každoročně miliony korun a je pro něj stále obtížnější Štiřín spravovat.

Bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve několikrát navrhl, aby se stát prodělečného Štiřína zcela zbavil. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl ale proti, podle něj by bylo nejlepší variantou, aby zámek a přilehlý areál dál vlastnil stát.

Už v roce 2012, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), se o prodeji Štiřína mluvilo kvůli úsporným opatřením. Stát jeho cenu tehdy odhadoval na 330 milionů korun. Podle dřívějších informací jeho hodnota dosahovala až 650 milionů Kč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa