Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Od Babiše čekají poslanci silné emoce. „Žádost o vydání je skandální,“ zní z ANO

Autor: simao, ČTK - 
5. září 2017
13:04

Poslanci TOP 09, ODS, ale i KSČM či KDU-ČSL podpoří na středečním jednání Sněmovny vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. Místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) označil žádost o vydání za chybnou a skandální. V Babišově hnutí však prý poslanci nedostali žádné nařízení, jak mají ve středu dopoledne hlasovat. Poslanec Michal Kučera (TOP09) čeká od Babiše emotivní výroky. A není sám.

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli financování Farmy Čapí hnízdo. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Michala Kučery by v západních zemích oba poslanci kvůli podobnému případu sami odstoupili. Na tiskovkách před začátkem zářijové schůze Sněmovny - poslední oficiální, která se má před volbami odehrát - se k policejní žádosti vyjadřovali i další politici.

Vondráček (ANO): Žádost je skandální

V poslaneckém klubu ANO proběhla k policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem v úterý živá diskuze. O průběhu projednávání této žádosti na mandátovém a imunitním výboru seznámil kolegy poslanec Matěj Fichtner (ANO).

Právě Fichtner prý navštívil v sídle krajského ředitelství Policie ČR v Praze vyšetřujícího policistu a nahlédl do spisu. „Mohu konstatovat, že ta žádost, kterou Policie ČR zaslala do Poslanecké sněmovny, nemá oporu v trestním spisu a jako takovou ji tedy považujeme za neodůvodněnou,“ uvedl dnes Fichtner.

Tento názor je prý sdílen napříč poslaneckým klubem ANO. „My opravdu považujeme tu samotnou žádost, tu její kvalitu, za skandální. Skutečně tam nejsou ani ty nejzákladnější náležitosti, které by tak závažný dokument měl obsahovat, jsou tam jasné chyby a další nedostatky,“ doplnil místopředseda Sněmovny Radek Vondráček.

Žádost sama o sobě je dle Vondráčka tak nekvalitní, že neumožňuje racionální rozhodnutí Sněmovny. „My se pohybujeme v kategorii věřím–nevěřím,“ dodal Vondráček. Těžko si umí představit, že se na plénu nedostatky odstraní a že dojde k racionální diskuzi.

Podle Jaroslava Faltýnka poslanecký klub ANO nepřijal žádný závěr, jak se mají postavit jednotliví poslanci k hlasování. Poslanci ANO tedy dle něj nejsou ničím vázáni, pouze svědomím a ctí. Slíbil, že na plénu vystoupí jak on, tak Andrej Babiš. Chtějí prý přednést argumenty, které prý „policie zamlčela ve své žádosti“, uvedl Faltýnek.

Zaorálek (ČSSD) by imunitu zrušil

Poslaneckou imunitu označil za přežitek ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Docela bych podepsal slova Andreje Babiše, že je to něco, co by se mělo zrušit,“ uvedl dnes ve Sněmovně Zaorálek.

Politici by dle něj neměli být chápáni jako „zvláštní třída“ a měli by se podvolit, aby mohlo proběhnout normální vyšetřování. „V této zemi by mělo platit: Padni, komu padni. A s politikem ať se zachází stejně jako s ostatními,“ podotkl. Obsáhlá debata, která kvůli Babišovi a Čapímu hnízdu dle něj hrozí, poslancům vlastně ani nepřísluší, míní Zaorálek.

Vadí mu politizace celé věci. „Politik musí počítat se vším. Pokud se mu stane - možná úplně pro něho v nevhodný čas - že se vůči němu něco rozjede, tak s tím musí počítat. Zvlášť před volbami. To poznala v Americe i Hillary Clinton. A ta debata je zbytečná. Policie v Americe také soudila, že je lépe říci věci předtím, než potom,“ upozornil. Odmítl tak nepřímo Babišova slova o účelovém načasování žádosti o vydání před říjnové volby.

Poslanci na probíhající schůzi Sněmovny potvrdili, že o vydání Babiše by měli jednat ve středu dopoledne. Babiš jakékoli pochybení odmítá.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 pod Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala evropskou dotaci 50 milionů v programu pro malé a střední podniky.

Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

Topka i lidovci pro vydání Babiše

Vydání obou poslanců nyní podporuje opoziční TOP 09. Podle poslance Martina Plíška o vině a nevině musí rozhodnout nezávislé soudy. „Je vůbec nepředstavitelné, že o tom vůbec musíme hlasovat. V jakékoli jiné západoevropské demokracii by tito dva pánové dávno složili své mandáty a opustili politiku,“ doplnil ho šéf poslaneckého klubu Topky Kučera.

Podotkl také, že při projednávání policejní žádosti o vydání čeká od Babiše emotivní výroky, v nichž by mohlo zaznít i napadání ostatních politických stran.

„My jsme se této záležitosti věnovali, budeme jako klub postupovat v souladu s návrhem mandátového a imunitního výboru,“ řekl o postoji KDU-ČSL k policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola, podle kterého není Sněmovna soudní tribunál. Výbor minulý týden vydání obou politiků ke stíhání doporučil.

Komunisté budou také pro

Také podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika přitom nemůže Sněmovna nahrazovat práci vyšetřovatelů a soudců. „Hlavně aby byl dán průchod spravedlnosti, byl dán průchod konání orgánů činných v trestním řízení a aby oba pánové měli možnost se očistit,“ řekl. Komunistický klub bude hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka, stejně jako to dělal v jiných podobných případech.

Babiš a Faltýnek vyšetřování označují za účelovou snahu poškodit ANO před volbami. Pokud oba politici obhájí v říjnových volbách své mandáty, bude muset o jejich vydání rozhodnout Sněmovna znovu. „Je to politická kauza s cílem ovlivnit volby a poškodit naše hnutí, poškodit pana předsedu, poškodit mě, srazit nám preference,“ uvedl i dnes Faltýnek.

Fiala (ODS): Babiš nedodržuje sliby

Že v případě projednávání Čapího hnízda jde i o předvolební útoky, bylo patrné i z tiskovek stran před úterním jednáním Sněmovny. Do ANO se zostra pustil předseda ODS Petr Fiala.

„Pozornost při tomto jednání Sněmovny je samozřejmě upřena na debatu o vydání dvou poslanců hnutí ANO. Já bych chtěl otočit tu naši pozornost také směrem k hnutí ANO, ale nikoliv k této diskuzi, ale k tomu, o čem mají být skutečně volby. A to je volební program a nabídka, se kterou hnutí ANO předstupuje před voliče,“ uvedl Fiala.

Andrej Babiš podle Fialy dospěl k názoru, že „jenom snění mu nestačí a potřebuje i něco napsat na papír“, říkal s narážkou na Babišovu knihu O čem sním, když náhodou spím.

Program ANO obsahuje řadu závažných témat, ale ve svém celku je „naprosto nedůvěryhodný“, zaútočil Fiala v době, kdy se naplno rozhořely hlavní kampaně stran. Babiše označil za „nestandardního politika, který pobaví“, ale „ráno řekne něco jiného než večer“.

Klub ODS přitom nedal pro poslance závazné doporučení, jak mají hlasovat, podle předsedy klubu Zbyňka Stanjury ale všichni poslanci dali najevo, že budou pro vydání. 

Stanjura také zavzpomínal, jak předseda ODS Fiala dostal od Babiše k Vánocům plastovou pokladničku. „Ale panu předsedovi Babišovi věnoval oblíbenou knihu Farma zvířat,“ podotkl Stanjura. Babiš se nyní podle něj chová podle zásady z knihy Farma zvířat, že „všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější“.

blooroses ( 5. září 2017 22:26 )

xxyy přesně a výstižně napsáno a co slovo, to pravda. Bohužel ti chudí duchem a rozumem toto nechtějí slyšet, nemají na to pravdu chápat, nedokáží si spojit fakta v ucelený obraz a dát si věci do souvislostí, pro ty jsou přijatelné jen jednoduché pohádky, takové jaké jim vypráví Babiš, pohádky plné lží, pohádky popírající skutečné dění, které rozumný člověk nemá problém pobrat, ale pro ty jednoduché je toto dění příliš složité, ti zvládnou holt pochopit jen ty nejjednodušší pohádky. Tací jsou pro Babiše zlatým pokladem, cestou k udržení se u diktátorsko usurpátorské moci. A ještě tu je bohužel i Babišova placená armáda trollů. Investice do těch, kteří ho za peníze nesoudně vychvalují, se mu už jednou vyplatila. Zkouší to tedy zase. Nezbývá doufat, že tentokrát už mu to nevyjde. Přišel totiž o všechny voliče z řad normálně myslících lidí a ani jeho zaměstnanci už se nenechají k jeho volbě vydírat.

deep_ass_flsting ( 5. září 2017 21:12 )

Už ti tam chybí jen Marťani, retardo!

xxyy ( 5. září 2017 20:48 )

Jen idioti a úplně blbé ovce mohou Babišovi věřit a obhajovat ho. Kdo si před minulými volbami sám hledal co je Babiš zač, ten dobře ví, že je to zloděj a podvodník toho nejodpornějšího druhu. Tehdy se o něm ještě dalo dohledat všechno až do doby před jeho nuceným odchodem ze Slovenska. Pak si za nakradené peníze koupil odstranění pravdy o něm z netu, aby měl šanci oblbnout alespoň ty nejblbější ovce a dostat je na svojí stranu, jelikož snad ani ti nejblbější by mu neuvěřili, že informace o něm staré i deset let a více jsou lživou kampaní, takovou na jakou se stupidně a průhledně jak trucovitý fakan vymlouvá v současnosti. Doufám, že mu všechny jeho zlodějiny, podvody, tunely, vydírání, zastrašování a další zločinné praktiky budou konečně sečteny a půjde na hodně dlouho sedět. Bohužel při úplatnosti naší justice a policejních složek kdo ví jak to dopadne. Ale kdy ho to donutilo aspoň k útěku ze země, i to by bylo pro ekonomiku země požehnáním. České podnikání by mělo šanci se zase zmátořit a být aspoň trochu konkurence schopné cizím kartelům, na vesnice a do malých měst by se vrátily zaniklé obchody a služby, které plánovaně Babiš likvidoval při vidině ExpresTesco do každé vesnice, která mu nakonec nevyšla, jelikož i pro vedení Tesca byl Babiš moc velkou špínou. A vůbec by tu bez něho bylo lidem mnohem líp.

misha46 ( 5. září 2017 18:06 )

Před 10 lety by na to možná někdo skočil, ale lid už je vychovaný Kubiceho zprávami a taky "tradičními stranami" v boji o korýtka. Kvičí jako prasátka před porážkou. A jsem přesvědčen, že ta jejich už nastává.

zada ( 5. září 2017 17:40 )

Souhlasím s carmin!!!!! Tak doufám národe, že jim tu ohlodanou kost (kauza ČP) nesežereme i s navijákem!!!! Máme zdravý rozum a to co policie a soudy dokáží víme už moc dobře!!!!! Chtějí převrat!!!!Aby tady byl policejní stát!!!! Policie a justice chtějí moc nad všechny zákony!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa