Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na firmu dle odposlechu Babiše „klekli“: Podává žalobu a chce zpět 92 milionů

Autor: base, ČTK - 
5. září 2017
14:37

Opavská společnost FAU požaduje po finanční správě vydání 92 milionů korun. Jde o peníze, které jí stát v exekučním řízení před časem zabavil. Soud pak zajišťovací příkazy zrušil. V úterý to uvedl právník firmy Alfréd Šrámek. Finanční správa čelí podezření, že firmu chtěla účelově zlikvidovat. Toto podezření však odmítá. A Andrej Babiš (ANO) popírá, že správa jednala na jeho pokyn coby někdejšího ministra financí.

Firma, která se objevuje v údajném odposlechu Andreje Babiše, zveřejněném na Twitteru Skupinou Šuman, loni skončila v insolvenci a později v konkurzu. Nyní chce zpět 92 milionů korun.

„V pondělí podala společnost FAU žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 na částku 19,3 milionu korun, která představuje úrok z finančních prostředků zabavených při nezákonně vedené exekuci. Ve stejný den zároveň vyzvala specializovaný finanční úřad k vydání částky 72,7 milionu korun do majetkové podstaty FAU, jako nezákonně exekučně vymožené částky na podkladě soudem zrušeného zajišťovacího příkazu,“ uvedl právní zástupce Šrámek.

Právník: FAU byla nucena žalobu podat

Podle něj jde jednoznačně o finanční prostředky, které jsou součástí majetkové podstaty FAU, a jako s takovými s nimi má nakládat insolvenční správce. „Společnost FAU nejprve vyzvala finanční správu k úhradě. Následně jsem telefonicky kontaktoval ředitele finanční správy k jednání i o této situaci. Pan ředitel Janeček se ale se mnou odmítl sejít a finanční správa tuto věc dále neřešila a úroky nezaplatila. Proto byla FAU nucena žalobu podat,“ dodal právník firmy.

Finanční správa už dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena DPH a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. Vydala několik zajišťovacích příkazů.

Finanční správa si za svým postupem stojí

Mluvčí finanční správy Gabriela Štěpanyová potvrdila, že specializovaný finanční úřad žádost obdržel a bude se jí zabývat. Zároveň dodala, že správa si za svým postupem v daném případě stojí.

Jakékoli hodnocení nároků ze strany společnosti FAU je předčasné, míní mluvčí. „Finanční správa zatím žalobu podanou společností FAU neobdržela, proto se k ní v tuto chvíli nemůže vyjádřit,“ uvedla. Správa je dle ní připravena svůj postup maximálně obhájit v připravovaném souhrnném materiálu, který zveřejní tento týden.

Zrušené zajišťovací příkazy?

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Po zásahu finanční správy se dostala do insolvence loni v říjnu. Na internetu se v posledních dnech objevila nahrávka, na které bývalý majitel Agrofertu Babiš o firmě FAU mluví. Babiš už dříve odmítl, že by v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval.

Soud podle dřívějších informací postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Finanční správa v této souvislosti uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok finanční správy na doměřenou daň či její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

Podle právníka Šrámka však například v červnu soud zrušil zajišťovací příkaz na více než 217 milionů korun. Další dva příkazy ve výši 140 a 200 milionů korun bude soud řešit do měsíce. Vydalo je pravděpodobně Generální ředitelství cel.

bohdazi ( 5. září 2017 15:40 )

Tak si myslím, že ta firma je pěkně drzá. Nevím, nevím, v SRN by se jí to asi nevyplatilo, hrát si s berňákem a vyřešit svoje problémy politickými fabulacemi. Doufám ,že podobně dopadne i u nás. Bohužel, neplacení daní a obcházení zákonů je prostě zlodějna všude...nebo ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa