Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka kritizoval divokou privatizaci OKD i s byty. Svoje kroky dál hájí

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
3. září 2017
14:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizoval privatizaci OKD i s byty nájemníků, kteří se o ně dnes dohadují. Podle premiéra není dodnes také jasné, proč se stát v roce 1996 zbavil ve firmě majoritního podílu a nechal si jen 46 % akcí. Premiér a bývalý ministr financí o tom v neděli mluvil v pořadu Partie v TV Prima. Odsoudil také další zkoušku jaderné bomby KLDR a odmítl, že by mohl být obviněný politik členem vlády. 

„Ty byty se neměly vkládat do OKD a měly být převedeny na obce a města v daném regionu,“ řekl Sobotka v TV Prima s tím, že privatizace OKD byla velmi divoká. Sám se hájí, že tehdejší vláda prodávala podíl ve společnosti za tržní cenu. Stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže prý uvádělo, že podíl má hodnotu 3 a půl miliardy korun.

„Měli jsme nabídky společnosti PENTA, která chtěla ten podíl také koupit, a ta nabízela nejprve tři miliardy korun a potom ta samá společnost PENTA nabízela čtyři miliardy korun za ten podíl a já připomínám, že my jsme ten podíl prodali za 4,1 miliardy korun, a připomínám také, že jiné vyšší nabídky v tu chvíli vláda k dispozici neměla,“ říká zpětně o prodeji státního podílu ve firmě bývalý ministr financí Sobotka.

Překvapením prý pro vládu bylo, když se dva měsíce po privatizaci uskutečnil další prodej, a to ze společnosti Karbon invest na firmy Zdeňka Bakaly. Na kolik ale tento obchodu vyšel, prý Sobotka netuší.

„Já to nevím, možná to v budoucnu zazní u toho soudního přelíčení,“ řekl Sobotka v Partii. Právě kvůli OKD vypovídal premiér v pátek coby svědek před soudem.

„Jsem rád, že jsem mohl popsat, jak celá ta privatizace OKD probíhala, protože ona nezačala zdaleka v roce 2004 a stát přišel o majoritu, aniž by za to dostal jakékoliv finanční prostředky před tím, a jsem rád, že jsem také mohl připomenout tu událost, která se odehrála v roce 1996 a která nikdy u žádného soudu neskončila, prostě protože tehdy stát naprosto nepochopitelně před volbami snížil sám sobě podíl v OKD a sám sebe připravil o majoritu v OKD – po té divné operaci měl jen 46 % akcií,“ dodal premiér.

Premiér Sobotka byl při prodeji státního podílu ve firmě v roce 2004 ministrem financí a bývá kvůli tomu terčem kritiky. U soudu výtky stejně jako v minulosti odmítl. Privatizaci hájil například tím, že se OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu. Soud ho vyslýchal téměř hodinu a půl.

Video  Zeman vzkazuje z Lán: Bakala je gauner a podvodník.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle Sobotky problém vznikl o osm let dříve, než o prodeji rozhodovala vláda, kde byl ministrem financí, a to když se bezdůvodně snížil podíl státu v OKD pod polovinu.

Stát prodal OKD za vlády Stanislava Grosse (ČSSD). Doporučení k privatizaci tuzemských dolů však dostala od komise vláda Václava Klause v roce 1997, tedy o sedm let dříve, než stát akcie prodal. Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest.

Obžaloba tvrdí, že tehdejší cena státního podílu byla nejméně 9,8 miliardy. Majitelé Karbon Investu Viktor Koláček a Petr Otava prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Soud bude pokračovat v pátek 13. října a v pátek 27. října. Na programu budou opět výslechy svědků.

Jaderný test KLDR

Premiér v televizi také odsoudil zkoušku severokorejské jaderné bomby. Test podle Sobotky vyhrocuje napětí v regionu, ale stále je podle českého premiéra možno řešit situaci diplomaticky. „Mám na mysli nejen Spojené státy (americké), ale taky Čínu, protože bez určité tolerance či podpory ze strany Číny by korejský režim těžko zvládl takto dlouho existovat v takových podmínkách, v jakých na severu Koreje funguje,“ dodal.

Státní televize KLDR dnes oznámila, že byl proveden test vodíkové bomby, který byl „naprosto úspěšný“.

Jaderný test kritizovali i představitelé českých opozičních sněmovních stran. „Je nepřípustné, aby tento režim disponoval jaderným arzenálem. Situaci v Severní Koreji nevyřeší další a další rezoluce OSN, ale jen rozhodné kroky,“ sdělil na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Jaké kroky by to měly být, ale neupřesnil. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek stejně jako Sobotka uvedl, že bez podpory Číny by režim KLDR nemohl existovat. Zastání má podle něj tamní komunistická totalita i v Rusku.

Vláda bez obviněného ministra

Premiér Bohuslav Sobotka se vrátil také k aktuální kauze okolo bývalého vicepremiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše. Policie ho chce stíhat kvůli majetkovým machinacím kvůli evropským dotacím při stavbě farmy Čapí hnízdo. Pokud bude Babiš obviněný, nemá podle Sobotky být členem příští vlády, která vzejde z podzimních voleb.

„Je zřejmé, že pokud by někdo, kdo je členem vlády, měl být současně trestně stíhán, tak je to podle mě neslučitelné s členstvím ve vládě,“ popsal. Podle Sobotky jde především o pověst české vlády před občany i o pověst České republiky v zahraničí.

Andrej Babiš si ale trvá na svém. Své stíhání chápe jako součást předvolební kampaně a způsob, jak ho dostat z politiky.

amgal ( 5. září 2017 09:24 )

No jo Sobotko, já nic já muzikant co? A za co jsi koupil byt? Za náhrady?

Nezadat ( 4. září 2017 09:49 )

Ho-no jen kradl hajzl z čsssd jako ostatní svi.ně z té strany.

Nezadat ( 4. září 2017 09:47 )

Na to se dá jen napsat,ZASR-ANÝ ZLODĚJSKÝ PRASE JAKO KAŽDÝ ČLEN čsssd,*** zlodějský a křiví jak vývrtka.Důchodci mohou zdechat ,ale sobě si opět přidali pi-če.!!!!

oltec ( 4. září 2017 09:00 )

tento zákeřný člověk sedi ve sněmovně od samého začátku co tam dělal celou dobu když za nic nemůže naprosto neschopná nula kecal lhář a lotr

gabreta ( 3. září 2017 20:31 )

Ten zmetek socanskej má hroší kůži. A to jsem si myslel, že jen Kalousek. Omyl! Tohle plešatý podrazácký prase, ho začíná poslední dobou dotahovat v hulvátství. Doufám, že je to je poslední tažení, chcípající kobyly, která v agónii už jen kope kolem sebe!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa