Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pelikána grilovali ve Sněmovně kvůli Babišovi: „Politická žumpa pokračuje!“

Autor: Zuzana Štíchová - 
30. srpna 2017
12:25

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) předstoupil před poslance ústavně právního výboru kvůli svým výrokům souvisejícím s policejní žádostí o vydání jeho stranického šéfa Andreje Babiše. Výbor svolal Jan Farský, lídr STAN pro sněmovní volby. Pelikán si na svých slovech trvá a připomněl horší chování jiných stran v minulosti. Za to poslanec KSČM Zdeněk Ondráček označil hnutí ANO za pokračování politické žumpy. Výbor nakonec žádné usnesení nepřijal, i když Farský s Bendou požadovali schválit návrh na Pelikánovo odvolání pro předsedu vlády.

„Myslím, že je dobře, že (rozhovor) vyšel. Ukázal něco, co bychom snad raději vidět neměli,“ uvedl na úvod Farský. „Měli bychom žádat vysvětlení. Tímto způsobem napadat policii, státní zastupitelství, mně přijde od jakéhokoliv politika takřka neomluvitelné,“ dodal.

Do Pelikána šili: „Máte to zapotřebí?“

Na jednání požadoval Farský po Pelikánovi omluvu, případně rezignaci. „Máte to zapotřebí? Víte do jaké pozice jste orgány činné v trestním řízení dostal?“ ptal se a nakonec chtěl, aby poslanci schválili návrh na Pelikánovo odvolání. Ten měl směřovat k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Rozhodně to není tak, že bych tím rozhovorem spáchal něco hrozivého. Kalousek pro jistotu volal rovnou vyšetřovateli, když řešil jednu jeho stranickou kolegyni, a říkal mu, že bude šlapat chodník. Když se na to přišlo, tak hovořil o estébáckých metodách a policejní provokaci (případ Vlasty Parkanové - pozn. red.),“ hájil se Pelikán.

„V kontextu těchto precedentů můj výrok, který se týkal ne celého řízení, ale jednoho konkrétního aktu a byl odůvodněn nějakou logickou úvahou, která tam byla popsána, je myslím ze zcela jiné sorty. Nebýt toho, že se blíží volby, tak nevím, proč tady jsme,“ dodal ministr.

To, že padne obvinění v kauze Čapí hnízdo, vědělo hnutí ANO už na jaře, když měnilo stanovy. Samozřejmě že to Andrej Babiš věděl, když spáchal dotační podvod. Je jen otázka, jestli se to podaří dokázat. O tom, jestli je vinen z hlediska trestního práva, o tom může rozhodnout pouze soud,“ pustil se do Pelikána Marek Benda (ODS).

A odmítl Pelikánova slova o blížících se volbách. „Řeči o tom, že jsou dva měsíce do voleb a bude třeba žádost podat znovu, tak jestli tohle má být kritérium, kdy zahájit trestní stíhání, bez něhož například nelze vzít do vazby... Jestli tady pan ministr říká, že policisté mají hledět na to, za jak dlouho jsou volby a jestli to má, nebo nemá cenu, tak pak říkám, že není na rezortu za spravedlnost, ale za hnutí ANO,“ doplnil poslanec Benda.

Pelikán na to konto reagoval, že před půl rokem by si nestěžoval. I za to ho opět kritizoval Farský.

Ondráček si stěžuje na politickou žumpu

Nejtvrdší slova ale použil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, ten připomínky Pelikána o minulých prohřešcích politiků podobných tomu jeho označil za žumpu.

„Pan ministr tady mluvil o starých kauzách. Já jsem si k tomu poznamenal ‚Politická žumpa pokračuje‘. Zařadili jste se do stejného ranku jako ODS nebo TOP 09. Chybělo jen to, abyste vyšetřovateli zavolal a řekl mu nekonat,“ řekl na výboru. I on požadoval od Pelikána omluvu.

Ministr: Mám snad spáchat rituální sebevraždu?

Ministra spravedlnosti silná kritika vytočila. „Jako každý občan mám snad právo vyvozovat nějaké myšlenkové závěry. Zároveň si ale myslím, že jsem to neměl říkat. Tak co mám dělat? Mám to odvolat? To by bylo neupřímné. Mám se omluvit? To už jsem udělal, tak já nevím, co se po mně chce. No můžu spáchat rituální sebevraždu, ale na to se mám příliš rád,“ rozhazoval Pelikán po hodině jednání rukama.

Pelikán Respektu řekl, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity Babiše a Faltýnka právě nyní. „Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami,“ řekl. Jediným možným důvodem podat žádost před volbami podle něj je ovlivnění hlasování. Pelikán však se zveřejněním rozhovoru nesouhlasil. V magazínu proto doplnil poznámku, že vyjádřil své osobní názory, za kterými si stojí, ale neměl by je prohlašovat ve své současné funkci.

zednik ( 1. září 2017 17:11 )

A jak se bude blížit termín voleb tak se bude žumpa prohlubovat a rozšiřovat

gabreta ( 30. srpna 2017 20:28 )

Ty seš věštkyňě, kam se hrabe Sibyla!! Můžeš taky prozradit, kdy začnou lítat rakety a jaký která bude mít barvu? Já jen aby člověk věděl, který mávat!!

Milann ( 30. srpna 2017 19:07 )

Ty dnešní de-bilové v parlamentu by trestali i za osobní názory to je ale banda hajzlů.

kamcerka ( 30. srpna 2017 17:39 )

Fwd: ŠOK, ŠOK, ŠOKUJÍCÍ...!!!! Navýšení důchodů od 1.1.2018....smutná bilance hlasování TOP 09!

pomoooc-hori ( 30. srpna 2017 17:34 )

Kašpar zdenekk jede jako motorová myš od rána, už sis byl na sociálce pro dávky, bejku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa