Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čapí hnízdo dostalo miliony po lžích v žádosti, odkryli Reportéři ČT. Babiš zuří

Autor: simao, vei - 
29. srpna 2017
13:28

Do Andreje Babiše a kauzy Čapí hnízdo se opřeli Reportéři ČT, podle jejich zjištění policejní žádost o vydání poslanců Babiše a Jaroslava Faltýnka obsahuje to, že žádost o 50milionovou dotaci z peněz EU provázely nepravdivé údaje. Babiš se v reakci pro Blesk.cz brání. Projekt byl dle něj x krát kontrolován a prezentován jako jeden z nejúspěšnějších. Podivuje se i nad načasováním před volbami.

Mělo jít o peníze určené pro rozvoj malých a středních podniků, 50 milionů z EU však putovalo na Čapí hnízdo. Byla to přitom „dotace poskytnutá na základě uvedení nepravdivých údajů“, uvedli Reportéři ČT, kteří zmapovali, jak se ze ZZN Agro Pelhřimov stala Farma Čapí hnízdo.

V době obdržení dotace tak neměla fakticky spadat pod Agrofert, tehdy vlastněný Andrejem Babišem. Po uplynutí zákonné lhůty se však pod jeho křídla vrátila.

Babiš si stěžuje na brutální kampaň

Andrej Babiš kritiku odmítá. Již v minulosti se přitom do pořadu České televize ostře pustil. Dle něj jde nyní o „brutální kampaň“ a zpolitizovaný případ, který má ovlivnit volby. „Je to vymyšlená věc a je to naplánovaná akce, protože samozřejmě je to 10 let stará záležitost. A policie to vyšetřovala rok a půl. Já nevím, proč to nevyšetřila dřív,“ stěžoval si v ČT Babiš, když ho konfrontovaly reportérky Markéta Dobiášová a Aneta Snopová.

Šéfa ANO se zastal v nedělním pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech i Miloš Zeman. Kličku s převedením Čapího hnízda hájil.

„Vzpomínám si na výrok jednoho právního odborníka, který prohlásil, že právo je minimum morálky. Jinými slovy: Pokud tento manévr byl legální, pokud pětiletá lhůta, která byla dotační podmínkou, uplynula a teprve potom došlo k onomu přesunu farmy Čapí hnízdo do Agrofertu, tedy pokud byl naplněn zákon, tak z hlediska minima morálky byl tento zákon nebo toto právo naplněno,“ míní Zeman.

Babišova rodina jako bílí koně?

Během mimořádné schůze Poslanecké sněmovny Babiš loni uvedl, že akcie firmy vlastnící v době obdržení dotace Čapí hnízdo vlastnila jeho rodina, nikoli Agrofert.

„To vypadá jako klasický případ, kdy tam figurují jiní lidé, lidé blízcí tomu hlavnímu organizátorovi, rodinní příslušníci a všichni tito lidé hrají roli takových jako bílých koňů,“ řekla Reportérům právnička Hana Marvanová, spolupracující před volbami s opozičními Starosty a nezávislými. Je odbornou garantkou části jejich programu. 

Někdejší dlouholetá poslankyně se v ČT pozastavila i nad teorií, že noví akcionáři z řad členů Babišovy rodiny akcie Čapího hnízda vlastně ani nepřevzali. „To je poměrně závažná skutečnost, protože u akcií na majitele to předání akcií je nezbytnou podmínkou převodu vlastnictví,“ podotkla Marvanová.

A dodala k tomu: „Všichni tři kupující věděli, že se jedná o formální a fiktivní převod akcií a že žádné akcie ve skutečnosti nekoupili, ani je nepřevzali. Předpokládám, že toto tvrzení je podloženo důkazy ve spise, jinak by nebylo možné ho takto uvádět. Pak by opravdu to svědčilo o tom, že tyto všechny úkony byly činěny fiktivně, formálně naoko, a v tom případě, pokud na to opravdu budou důkazy, by to byl nepochybně ten dotační podvod.“

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Reportéři ČT přitom dále citují ze žádosti i to, že akcionáři tak údajně „vědomě napomohli zakrýt identitu Andreje Babiše jako osoby fakticky vykonávající vliv na společnost ZZN Agro Pelhřimov“.

Majetkové machinace vylučuji, brání se šéf ANO

Babiš pro Blesk.cz okomentoval, s čím na něj Reportéři vyrukovali. „Předně nejde asi o informace z trestního spisu, ale ze žádosti o mé vydání k trestnímu stíhání. To je opravdu zvláštní. Já se s ní seznámím teprve zítra, nemohu ani dostat její kopii a musím si napsat poznámky. A s touto tajnou žádostí disponuje volně ČT a cituje z ní do TV doktorka Marvanová,“ uvedl Babiš. 

Ke znění žádosti se nemůže proto dnes vyjádřit, to samé vzkázal i Jaroslav Faltýnek. „I bez toho ale jakékoliv majetkové machinace na Farmě Čapí hnízdo vylučuji. Projekt byl x krát kontrolován a dokonce prezentován veřejně jako jeden z nejúspěšnějších,“ pokračuje Babiš ve své obhajobě. 

Stejně jako Zeman v pořadu Blesk.cz, i Babiš se podivuje nad načasováním policejní žádosti o vydání jeho a šéfa poslaneckého klubu Faltýnka. „Celá kauza a její načasování je politický boj s cílem ovlivnit volby a dostat mě z politiky,“ míní.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému – politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

marais ( 10. září 2017 10:56 )

Otázkou je, kdo tu žádost podával a vyplňoval...

1pravda1 ( 29. srpna 2017 17:24 )

Dokážeš pochopit magore, že diskuze o Babišovi se táhne každý den - celý rok? Po volbách bude pozdě, dělat diskuzi o ostatních stranách, ale to ty nikdy nepochopíš!

1pravda1 ( 29. srpna 2017 16:59 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIME-PRVNI-Pracovni-podminky-v-Lidovem-dome-bude-setrit -Statni-urad-inspekce-prace-To-vse-kvuli-nasemu-clanku-501745 čekám až se budou reportéři zabývat tím, že socani zaměstnávají lidi na černo, a Zaorálek má plnou hubu toho, jak se mají zaměstnanci platit!!! ČSSD bude šetřit státní úřad inspekce práce.

1pravda1 ( 29. srpna 2017 16:18 )

Žádám odstoupení PŘEDSEDKYNĚ Miroslavy Němcové z mandátového a imunitního výboru protože jako předsedkyně tohoto výboru je zodpovědná za to, že Žádost o vydání poslanců se probírá ZE ZÁKONA V UTAJOVANÉM REŽIMU A ŽÁDOST NESMÍ BÝT VOLNĚ PŘÍSTUPNÁ NIKOMU, KROMĚ ČLENŮ VÝBORU PROTI PODPISU A těm, kterým to dovolí policie do žádosti nahlédnout, což je Babiš a Faltýnek! TADY UŽ SE NEDODRŽUJÍ ANI ZÁKLADNÍ ZÁKONY VE SNĚMOVNĚ??? V tom případě je celá Plíškova komise pro smích!

hasickajana ( 29. srpna 2017 15:52 )

leckteré zloděje Češi adorují, pak jim není pomoci... a to, že zloději křičí, že je to komplot, to ovečky o to víc utvrdí v zlodějovu nevinnost... a kobliha to dokoná...to si pak nic jiného než Bureše nezasloužíte, no

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa