Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemana naštval Sobotka: „Je špatný premiér.“ Koalici ČSSD s ANO si přeje i po volbách

Autor: simao - 
27. srpna 2017
14:41

O tom, jak by to mohlo vypadat po říjnových volbách, promluvil Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. Jeho osobní názor je, že by mohla pokračovat koalice ANO a ČSSD. V současné politické „mizérii“ se dle něj jedná dokonce o optimální koalici. Zatímco Andreje Babiše (ANO) Zeman hájí, rýpl si do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Osobní názor je, že by optimální kombinací v té celkové politické mizérii byla koalice mezi hnutím ANO a sociální demokracií. Jestli to takhle vyjde, nebo ne, to se uvidí,“ uvedl Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech ohledně říjnových voleb, jejichž favoritem je dle průzkumů právě hnutí ANO Andreje Babiše.

ČSSD vede coby volební lídr do boje Lubomír Zaorálek, do pozadí ustoupil Bohuslav Sobotka, který zůstává lídrem v Jihomoravském kraji. Pro rakouský Die Presse přitom premiér uvedl, že věří, že Česko bude mít jinou hlavu státu a zlepší se tak u nás hradní kultura.

„Myslím, že po příští prezidentské volbě budeme mít jinou hlavu státu. A pak se změní i politická kultura Hradu,“ uvedl Sobotka. Zemana tím naštval.

Zeman: Domácí spory se mají řešit doma

Zeman Sobotkovo počínání kritizoval s tím, že on sám se za čtyři a půl roku nikdy nesnížil k tomu, aby v interview pro zahraniční list kritizoval českého premiéra - domácí spory se dle něj mají řešit doma.

„Já si zase o Bohuslavu Sobotkovi myslím, že je špatný premiér. On si o mně myslí, že jsem špatný prezident. Myslím si, že tento spor rozhodnou voliči,“ říká Zeman.

Psychicky připraven na možnou prohru v prezidentských volbách prý je. „Mám dvě touhy - touhu dál pracovat a touhu si odpočinout,“ připomněl Zeman. „Když prohraju v prezidentských volbách, sednu si do houpacího křesla a budu si číst zajímavé knihy,“ dodal.

Babiš premiérem i přes možné obvinění?

Prezident se však pozastavil také nad možností, zda by se premiérem mohl stát Andrej Babiš - a to i v případě, že by byl vydán k trestnímu stíhání, jak o to kvůli kauze Čapího hnízda žádá policie.

„Pořád se mi vyčítá, že jsem řekl, že bych nějakého obviněného člověka klidně jmenoval premiérem. V tomto případě třeba pana Babiše. A úplně se zapomíná na to, že takové případy už u nás existují,“ zareagoval nyní Zeman.

Připomněl přitom případ libereckého hejtmana Martina Půty, který je dosud trestně stíhán za údajný úplatek a přesto byl znovu po krajských volbách zvolen do své funkce.

„Což je něco jako premiér kraje. Takže tady máte precedens. Když občané neuvěří policejnímu obvinění a ve svobodných volbách se rozhodnou tak, jak se rozhodnou, tak ten člověk nastupuje do politické funkce,“ pokračoval Zeman.

V případě žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka Zeman míní, že by tato žádost měla po volbách do nově obsazené Sněmovny doputovat znovu.

„Já myslím, že by bylo velmi seriózní, kdyby policie znovu požádala i po volbách o vydání nově zvolených poslanců a aby tito nově zvolení poslanci s tím vydáním souhlasili tak, aby konečně mohlo proběhnout řádné řízení nebo vyšetřování,“ dodal Zeman.

Video  O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech  - David Vaníček, Vera Renovica, Live Box
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Thyronx ( 12. října 2017 01:57 )

Babiš bude premiérem a lháři budou v hajzlu. Zloději půjdou do basy.Velké loučení nastane ve Sněmovně a bude se konečně prosazocat pravda.

Thyronx ( 12. října 2017 01:50 )

"Babiš premiérem" zní název mého FB. https://www.facebook.com/profile.php?id=100017471209035

Thyronx ( 12. října 2017 01:48 )

Že tu hůl Zeman o Sobotku nepřerazil? Vždyť po Hradě bloudil jako zmatený a demisí v ruce a nevěděl snad ani co dělá. Když bral Babiše do vlády, byl Babiš zřejmě ten správný ministr.. Jediny schopný politik, který vedl poctivě státní pokladnu je Babiš. I když věřím že se po ní stýská zejména Kalouskovi, který pro své kamarády vydal tehdy známé korunové dluhopisy. Ten ovšem bude na podzim mluvit o štěstí pokud se jeho strana vůbec dostane do Sněmovny. Kalousek sám ani ndutá. Sobotka bude na sletu ČSSD pracně vysvětlovat jak dokázal "upravit" preference jeho strany z 25% když se ujímal úřadu na dnešních sotva 10%. K tomu je třeba velkého umění a on se zejména v posledních týdnech opravdu snaží. Věděl dobře a znal Babiše když ho i s jeho dluhopisy a Agrofertem do vlády bral. Zajímalo by mně co se tedy za tu dobu stalo že se Babiš najednou přes noc stal jeho nepřítelem? Dezorientovaný Sobotka pak zabloudil na Hrad aby nepřinesl demisi jak sliboval, ale jen sondoval u prezidenta co a jak bude reagovat. To by mně také urazilo a otočil bych se na podpatku. Takový premiér nemá vážnost když neví co chce. Měl o něho tehdy pan prezident tu hůl přerazit. Možná by se mu rozsvítilo. Zaorálek se samozřejmě chová neutrálně, přece nepoloží toho xxxxx. O socanech jsem nikdy neměl valné mínění, spíš naopak. Popravdě co socan to škodlivina a něco jako nádor na každé ekonomice. K tomu aby stát byl sociální a solidární je potřeba aby stát byl BOHATÝ a jak vidno už desítky let, socan může dokázat jen pravý opak, Rozpočet v přebytku ještě NIKDY žádný socan svému lidu nedokázal představit. Příkladem je rekordní státní rozpočtový mínus expremiéra Špidly více než 110 miliard korun.. Socan státní pokladnu rozdává a nejraději chudině která do státní pokladny nedává skoro nic. Tahle "poprava" se opozici vymstí už za několik dní a hned několikrát.

Thyronx ( 12. října 2017 01:43 )

Babiš, spolu s několika dalšími výjimkami je jeden z mála, kteří nepřišli do politiky, vydělat si zde peníze. To že umí invstovat, je jeho vlastnost a jestli vydělal, pak ne z vašich daňových odvodů jako opozice a socani. Jak známo, celý plat ministra, jakož i plat poslance včetně náhrad, posílá na účet fondu pro postižené. V tomto ohledu je mimo jakoukoliv pochybnost mezi ostatními politiky „Bílou vránou“ ! Kupodivu – zatím jsem nezaznamenal ani u jednoho z jeho mnoha nenávistných kritiků, že by se k sponzorování postižených připojili, nebo mu alespoň za toto gesto vyjádřili když ne dík, tedy alespoň úctu ! Kdyby místo politiky, dále na plný úvazek řídil své firmy ( které jsou mimochodem velmi úspěšné a prosperitní i v zahraničí ), rozhodně by vydělal více než nyní, kdy zdarma dává do pořádku finanční funkčnost našeho státu, aby tento začal fungovat jako prosperující firma. Babiš má mezi politiky v parlamentu, senátu i ve vládě velmi mnoho nepřátel. Důvod ? Všichni dosavadní politici a politické strany napříč spektrem, ve skutečnosti hodnotný majetek státu prodávali pod cenou a cenový rozdíl si nechávali posílat na svá konta, konta příbuzných nebo jako sponzorské dary svým stranám. U uměle předražených státních zakázek byla po léta uplatňována stejná logika, kdy cenový rozdíl mezi skutečnou hodnotou a cenou vyúčtovanou, také končil na soukromých kontech bývalých i současných politiků a politických stran. Řádově se jedná o desítky miliard ročně, které nyní politikům a jejich kumpánům z vlastních, ale i ostatních politických stran bolestně chybí. Babiš jim zrušil PENĚZOVOD a to je pravý a jediný důvod jejich snahy, všemožně a za jakoukoliv cenu Babiše pošpinit a pomluvit, aby se ho zbavili a mohli si penězovod znovu obnovit. My, obyčejní lidé, bychom se měli naopak snažit Babiše udržet v politice co nejdéle, protože zatím je jediný, kdo zachraňuje naše miliardy pro obyčejné občany tohoto státu. On sám je nepotřebuje.

gabreta ( 27. srpna 2017 19:01 )

Ty jsi vyznavač Islámu a lízač Německo-Americký prd*ele viď?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa