Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovi ochranka zůstane, rozhodl Chovanec. Bodyguardy bude mít až do voleb

Autor: Zuzana Štíchová, vei - 
26. srpna 2017
07:46

Exministr Andrej Babiš (ANO) uspěl s žádostí o prodloužení policejní ochrany. Blesk.cz o tom informoval sám šéf hnutí ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) jeho slova potvrdil. Babiš měl původně nárok na ochranku pouze tři měsíce od konce v ministerské funkci, a ty v těchto dnech uplynuly. Policisté budou Babiše nadále střežit 24 hodin denně, působit by měli v obdobném počtu. A to až do konce října. Babiš se přitom do policie naváží kvůli vyšetřování Čapího hnízda.

Andrej Babiš zůstane nejlépe střeženým poslancem v zemi. Ministerstvo vnitra souhlasilo s jeho požadavkem na prodloužení policejní ochrany. Tu zajišťuje Ochranná služba Policie ČR. „S ohledem na exponovanost mé osoby vyplývající s funkce bývalého ministra financí a také z důvodu minulých tendencí ohrožovat mou bezpečnost,“ objasnil Babiš v písemné žádosti, kterou má Blesk.cz k dispozici.

„Schválil jsem prodloužení ochrany do 31. 10. 2017. Podrobnosti nemohu z taktických důvodů sdělovat,“ potvrdil Chovanec v SMS zprávě. Z rozhodnutí ministerstva a policie vyplývá, že nebezpečí kolem Babiše skutečně přetrvává.

Jak už šéf ANO avizoval, napsal ministerstvu vnitra, že si klidně náklady na ochranku zaplatí sám. Požaduje po rezortu proto vyčíslení nákladů.

Ochranku bude mít předseda v současnosti nejsilnější politické strany, resp. hnutí, až do konce října. Chce mít tedy jistotu do voleb. Pokud by je vyhrál a stal se premiérem, což je aktuálně velmi pravděpodobné, vznikl by mu podle zákona nový nárok na policejní ochranku. Ten má kromě premiéra také ministr zahraničí, spravedlnosti, vnitra, financí a předsedové parlamentních komor. Ochranka je případně přidělena dle aktuálního ohrožení i dalším lidem.

Vitáskovou vytlačovali ze silnice

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková například dostala policejní ochranu poté, co se dostala do křížku se solárními barony. Na jaře 2013 ji chtěl kdosi vytlačit i s autem z dálnice.

Útokem se tehdy tajně zabývala i bezpečnostní rada státu pod vedením expremiéra Petra Nečase (48, ODS), který podpořil, aby byla pod ochranou. „Při cestě po dálnici D1 mezi Prahou a Jihlavou se neznámý automobil snažil její služební vůz vytlačit mimo silnici,“ popsal webu Týden.cz případ policista.

Křest knihy Aleny Vitáskové Solární baroni, ve které popsala boj, kvůli kterému zřejmě dostala za záda policisty. Křest knihy Aleny Vitáskové Solární baroni, ve které popsala boj, kvůli kterému zřejmě dostala za záda policisty. | Blesk / Martin Přibyl

Pár dní před incidentem její úřad zveřejnil, že při kontrole solárních elektráren u většiny zdrojů odhalil závažné nedostatky. Vitásková se zároveň nechala slyšet, že za elektřinu ze slunce platíme moc kvůli „zločinnému spolčení“.

Ještě jedna podivnost se kolem šéfky ERÚ odehrála. Na podzim téhož roku někdo poškodil výtah v domě, kde bydlí. Ten používala výhradně ona a její rodina. Ochranku tak Vitásková dostala podruhé. Případ ale policie odložila.

Poslanci hlasovali „netýmově“

V roce 2008 dostali ochranku tehdejší poslanci Evžen Snítilý a Miloš Melčák (oba ČSSD). Snítilý hlasoval v prezidentské volbě (hlavu státu tehdy ještě volil parlament – pozn. red.) pro Václava Klause. Melčák zase podpořil vládu Mirka Topolánka (ODS). Skutečný důvod přidělení policejní ochrany ale nebyl zveřejněn. Oba poslanci nicméně dostali poštou kulku. Podle někdejšího předsedy strany Jiřího Paroubka ale nebyl k přidělení ochranky důvod.

„To, že pan Melčák má rok a čtvrt ochranku, je naprostá nehoráznost a plýtvání penězi daňových poplatníků. Policie má zřejmě za úkol dělat tomuto muži zaopatřovací službu. Asi by zabloudil, kdyby jel sám do Zlína a zpět,“ kritizoval rozhodnutí policie.

Krnáčová šťourala do Opencard a Blanky, ochranu měl i Svoboda

Pražská primátorka si vysloužila policejní dohled poté, co jí anonymy vyhrožovaly kvůli Opencard, Blance i zpřísnění pravidel pro taxikáře. „Já to pociťuju, že čím víc se budeme nořit do minulosti těch, kteří si mysleli, že tenhle způsob vytahování peněz z magistrátu bude pokračovat, tím víc bude ta ochrana potřeba,“ řekla v březnu 2015 pro Blesk Adriana Krnáčová (ANO).

Andriana Krnáčová, primátorka Prahy, dostala ochranku kvůli šťourání v minulosti i přezkušování taxikářů. Andriana Krnáčová, primátorka Prahy, dostala ochranku kvůli šťourání v minulosti i přezkušování taxikářů. | Blesk.cz

Její předchůdce, Bohuslav Svoboda (ODS), si také musel zvyknout na silné muže, kteří ho sledují jako stíny. Chodily mu výhružné SMS zprávy, měl propíchané gumy u auta a „napíchnutý“ telefon.

Posílali mi i fotografie mé ženy s dítětem, jak jsou v podzemí v garážích obchodního domu, jak jede po dálnici anebo někde po silnici a k tomu byly vždycky texty: Vidíš všechno, všude jsme, uvědom si, co se jim může stát,“ popsal Svoboda pro Blesk.cz své zkušenosti s vyděrači. ODS v té době na radnici vyměnila koaličního partnera, ČSSD nahradila TOP 09, a začala jedna z velkých prověrek dopravního podniku.

 

sores ( 26. srpna 2017 09:07 )

Babiši vydrž!!!! Ratth, Janoušek, Nečas, Sobotka, Kalusek a spousty další co by měli jít okamžitě do kriminálu!!! Prachatý megaři se v Česku vyplatí jít do basy, od.s.e.rou to jen ti co nemají prachy na svobodu. A i ty co tam jdou jako Dalík tak za pár měsíců je na svobodě! Kéž by ty uragány co jsou v amerických státech přišly sem a zničili už konečně celé prohnilé Česko !!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa