Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spis na Babiše a Faltýnka poslanci nedostanou. Za Čapím hnízdem musí na policii

Autor: ČTK, zst - 
23. srpna 2017
16:15

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru, kteří mají poslancům doporučit postoj k žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, budou do spisu moct jen nahlédnout. Jejich žádost o kopii spisu zamítlo krajské ředitelství policie v Praze. V tiskové zprávě o tom informovala předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

„Členové mandátového a imunitního výboru však mohou do trestního spisu nahlédnout na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy,“ uvedla Němcová.

„Na policii nepůjdu. Považuji žádost policie za dostačující pro mé rozhodnutí. Je precizně zpracovaná a obsahuje všechny potřebné informace,“ napsal Blesk.cz místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09) na dotaz, zda hodlá možnosti nahlédnutí do trestního spisu využít. Doplnil, že doufá, že si úryvky z něj nepřečte v médiích.

Ani Němcová se na policii nechystá, uvedla to v reakci pro Blesk.cz. Rozhodnutí nevydat trestní spis imunitnímu výboru nepovažuje za mimořádný krok. Stejně se policie rozhodla už v některých minulých případech.

Výbor dává doporučení Sněmovně, zda má, nebo nemá poslance vydat. Sněmovna o tom bude jednat na schůzi, která začne 5. září.

Policie: Bylo to jediné zákonné řešení

„Vyšetřovatel zmíněnou žádost s ohledem na zákony ČR posoudil a Poslanecké sněmovně odpověděl. Ve své odpovědi mimo jiné konkretizoval, za jakých podmínek bude nahlédnutí do spisu umožněno, aniž by došlo k narušení či ohrožení průběhu prověřování. Zmíněný postup ve smyslu §65 odst. 1 trestního řádu je jediným zákonným postupem,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

„K celé věci nutno podotknout, že tato možnost byla vyšetřovatelem avizována již v závěru žádosti o vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslanců z 10. srpna 2017,“ dodala Zoulová.

Policie doručila žádost o vydání obou politiků 10. srpna. Výbor věc zatím rozjednal. Požádal o celý vyšetřovací spis k Čapímu hnízdu i o informaci o dohledu nad vyšetřováním. Na další jednání, které se uskuteční příští středu, přizval Babiše a Faltýnka. Babiš minulý týden požádal výbor, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se ke kauze vyjádří. Už dříve označil policejní žádost za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Prohlásil také, že je kauza vylhaná.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému –politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Městské státní zastupitelství minulý týden oznámilo, že proti tomu, aby se Babiš a Faltýnek s policejní žádostí o vydání seznámili, nemá námitky.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Video  Prezident Miloš Zeman o kauze Čapí hnízdo  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která jeden čas farmu ovládala.

aIIahakbar ( 23. srpna 2017 19:14 )

Ona tě neuhání, ale jen ti jasně píše, že seš dement.

vamberk ( 23. srpna 2017 18:24 )

A nikdo nevyšetřoval kauzy které jsme všichni zaplatili : ARBITRÁŽ S CME -Američané investovali do rozjezdu TV Nova. Po odchodu generálního ředitele Vladimíra Železného však ČR musela za neochránění investice zaplatit CME 10,7 miliard Kč. Škoda: 10,7 miliard Trest: Žádný ARMÁDNÍ ZAKÁZKY- Kolem nákupu armádní techniky včetně obrněných transportérů Pandur, Grippenů či špatných padáků panuje mnoho pochybností a problémů. Škoda: mezinárodní ostuda a mnoho miliard Trest: žádný BEZDRÁTOVÁ PRAHA- Projekt „Bezdrátové Prahy“, který nikdy nefungoval, vznikl za primátorství Pavla Béma Škoda: 390 milionů Trest: žádný EURODOTACE- V případě rozdělování eurodotací na severozápadě Čech konstatoval audit, že 90% těchto prostředků bylo vyplaceno neoprávněně. Škoda: Až miliardy Trest: Zatím žádný GROSSOVY AKCIE- Expremiér Stanislav Gross zbohatl na akciích energetické firmy, které od kamaráda koupil za 21 milionů a prodal za 110 milionů. Firma poté zkrachovala. Škoda: 89 milionů Trest: Žádný ARBITRÁŽ S DIAG HUMAN- Diag Human se od roku 1996 soudí s ČR o náhradu ztrát, na základě poškození dobré pověsti. Firmě podle arbitráže náleží 8,33 miliardy, ČR se odvolala. Škoda: odhad 8,33 miliardy Trest: Žádný HARVARDSKÉ FONDY V kuponové privatizaci Viktor Kožený sliboval jistotu desetinásobku vložených peněz. Tisíce lidí však nedostali vůbec nic. Škoda: 16 miliard Trest: Žádný H- SYSTÉM- Petr Smetka připravil při stavbě domů 1095 lidí o 980 milionů. Škoda: necelá miliarda Trest: Smetka odsouzen na 12 let HUŠÁKOVA SAZKA- Vysočanská hala, stála z původních 2,75 mil.- 9 miliard, a její šéf A. Hušák pobíral několikamiliónový plat, což byl jeden z faktorů, který zapříčinil krach haly. Škoda: nejméně 7 miliard Trest: žádný CHEMAPOL Tato firma se 40 tisíci zaměstnanci pod vedením Václava Junka zkrachovala. Škoda: až 17 miliard Trest: žádný CHVALOVSKÉHO PODVODNÉ MASO- Někdejší šéf českého fotbalu vylákal z banky 1,5 miliardy, údajně na vývoz masa. S těmito penězi však platil staré dluhy. Š

pomoooc-hori ( 23. srpna 2017 18:18 )

Kašpar zdenekk si tu od rána honí svého minipindíka.

vagen ( 23. srpna 2017 17:42 )

komunisticky donasec babis udaval,tuneloval,lhal ,podvadel a ted se strasne divi .....

komin ( 23. srpna 2017 17:40 )

podrazak stbak Babis je odpornej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa