Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Původní Mýdlo na Hradě nebude. „Jsem vyčerpaný,“ říká organizátor a řeší nové místo

Autor: Jakub Veinlich - 
22. srpna 2017
14:37

Akce Mýdlo na Hradě plánovaná na září v Jižních zahradách Pražského hradu nebude. Trucparty měla být odpovědí na oslavy narozenin „hradních mužů“ kancléře Vratislava Mynáře a hlavního prezidentova poradce Martina Nejedlého v zahradách Pražského hradu a u Letohrádku královny Anny. Přes internet ji svolal režisér Petr Horký, kterému zájemci na její pořádání poslali 900 tisíc korun. Hrad prý chce ale akci kvůli velkému počtu zájemců přesunout na jiné místo. Horký to sám o sobě ale udělat nemůže.

Měla to být odpověď na vzkaz hradních úředníků, že si zahrady k oslavám může pronajmout každý. Mýdlo na Hradě mělo být 9. září za přítomnosti asi pětistovky lidí, kteří přes crowdfoundingový server přispěli na akci celkem 900 tisíci korun. Hrad teď prý ale otočil a chce buď počet lidí zredukovat na 150, anebo si má Horký vybrat jiné místo. Na konci července Hrad přitom jednání o akci potvrdil, žádné podmínky si tehdy nekladl.

„Z mailových a ústních vyjádření lidí z Hradu, které mám k dispozici, akce v podobě, v jaké ji pořádáme, stále není povolena. Anebo jinak: Lze říci, že akce je povolena, ale pro jiný počet lidí, někde jinde, anebo někdy jindy. Navíc už od 14. 8. čekám na to, až mi to dají písemně. Pakliže celá akce vznikla proto, aby doložila, jak to je na Hradě s papalášismem, obávám se, že se limitně blížíme k jasnému výsledku,“ napsal Horký na facebookový účet akce. Podrobnosti rozeslal zájemcům také mailem. 

Video  Kancléř bez prověrky slaví narozeniny: Přišel Uzel, Duka, Šlechtová a tajili dary  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

„Dle informací ze Správy Pražského hradu a pana ředitele Ovčáčka je termín na akci Mýdlo na Hradě ze strany Správy Pražského hradu potvrzen a s organizátory se dojednávají podrobnosti,“ řekl Blesk.cz v červenci pracovnice tiskového oddělení na Pražském hradě Štěpánka Šedivá.

„Akce mýdlo na Hradě nebude v Jižních zahradách Pražského hradu 9. 9. V počtu 400 hostů, tak jak jsem ji z počátku plánoval, protože mi bylo z Hradu oznámeno, že mi tam povolí limit maximálně 150 návštěvníků,“ řekl Blesk.cz organizátor akce Petr Horký.

S lidmi, kteří akci na Startovači podpořili, se chce ale Horký i přesto potkat. Jedná s nimi proto o novém místě. Tím novým místem by podle Horkého mohl být například alternativně nabízený prostor na Pražském hradě mezi míčovnou a Letohrádkem královny Anny. „Ale k tomu se ale musí vyjádřit podporovatelé, kteří přispěli na akci penězi na Startovači,“ popsal teď další kroky Horký.

Video  Miloš Zeman o oslavě Martin Nejedlého na Hradě  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Pokud svolává organizátor podobnou akci přes crowdfoundingový server, nemůže svévolně oznámit změnu místa. V tom případě by se Horký podle svých slov vystavoval možným soudním tahanicím, protože akci neplatí ze svého a měnil by předem dané podmínky. Na serveru teď tedy lidé mají možnost, vzít svůj příspěvek k akci Mýdlo na Hradě zpět. Pokud tak do pátku neučiní, dají tak souhlas s přesunutím „oslavy“ na jiné místo.

„Na začátku bylo moje naštvání nad papalášismem hradních úředníků pořádajících v prostorách Hradu svoje narozeniny. Na začátku také byla s tím spojená vrchnostenská bohorovnost, že ...přece se na podobnou akci může složit každý...! Ok, zkusíme to,“ burcoval Horký podobně smýšlející lidi na internetu, když Mýdlo na Hradě svolával.

Mluvčí Pražského hradu dnes pro Blesk.cz popřel, že by Hrad akci Horkého zakázal – připustil ale, že Mýdlo na Hradě nemůže být v Jižních zahradách Hradu.

„Akce byla povolena. V prvé řadě za stejných podmínek, jako měl pan kancléř. Připomínám, že se jeho narozeninové oslavy zúčastnilo zhruba 150 lidí. V druhé řadě byla pro 600 lidí nabídnuta Královská zahrada, kde slavil narozeniny pan Nejdelý. Obě varianty pořadatel Mýdla odmítl. Asi jsou málo nóbl,“ řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Blesk.cz.

Na Twitteru pak začal informování o akci po svém glosovat.

„Mnou pořádaná akce od začátku požadovala kapacitu 600 lidí, bylo nám nabídnuto uskutečnit ji pro 150 lidí. Pan Mynář měl ve smlouvě kvótu 250 - měl tedy jiné podmínky.“Mnou pořádaná akce od začátku požadovala kapacitu 600 lidí, bylo nám nabídnuto uskutečnit ji pro 150 lidí. Pan Mynář měl ve smlouvě kvótu 250 – měl tedy jiné podmínky,“ podivuje se organizátor.

Pokud se lidé na internetu na změně místa pro Mýdlo na Hradě nedohodnou anebo na ni nezbude alespoň 400 tisíc korun, celá akce nakonec nebude. „Ti, kteří si odeberou peníze, tak legitimně a oprávněně udělají a jestliže nám zůstane dostatek peněz na to, abychom to mohli uskutečnit, tak to uskutečníme a jestliže nám zůstane málo, tak těm lidem peníze vrátím, poděkuji za podporu a akce nebude,“ uzavřel pro Blesk.cz Horký.

Oslavy hradního kancléře Mynáře i hlavního prezidentova poradce Nejedlého na Pražském hradě zvedly vlnu kritiky. Nejedlý si jako první v historii pronajal k soukromé akci Letohrádek královny Anny i přilehlé zahrady. Obou akcí se účastnili i vrcholní zástupci státu včetně politiků a vlivných podnikatelů. Oba muži za pronájem prostor zaplatili do kasy Pražského hradu. Po dobu oslav byly zahrady veřejnosti nepřístupné. 

priserka ( 22. srpna 2017 17:14 )

Kdyby ti zájemci o akci poslali peníze raději na nemocné děti, udělali by líp.

pomoooc-hori ( 22. srpna 2017 16:47 )

Mazej si honit pindíka jinam, kašpare.

milan59 ( 22. srpna 2017 15:00 )

Hmm tak Horký je vyčerpaný ?Asi z toho horka .Je tam jasně stanoveno jaký počet lidí se může jeho mýdla zúčastnit,takže když jich má o hodně víc tak ať se nediví že to nepůjde.Tohle je od začátku provokace a to na 100%.Kdo chce psa bít hůl si vždycky najde žejo pane Horký !

borka30 ( 22. srpna 2017 14:29 )

Pro mě to je jasná provokace. Nebo ať napíše jaký má jiný důvod k oslavě?

cid2000 ( 22. srpna 2017 12:33 )

Tak jde hlavně o to, zda jde opravdu jen o klasickou oslavu např.narozeninovou, svatbu,firemní akci nebo zda jde o řízenou provokaci s novináři, demonstrací,online přenosem šaškárny,urážkama atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa