Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Miroslav Pelta na koberečku před poslanci: Komise řeší únik informací ze spisů

Autor: ČTK - 
22. srpna 2017
10:18

Před sněmovní vyšetřovací komisí k únikům informací z vyšetřovacích spisů v úterý jako první předstoupil bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Během dne komise vyslechne mimo jiné ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčkovou, někdejšího ředitele bývalého protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu nebo ředitele policejního útvaru zvláštních činností Vladimíra Šibora.

Dvaapadesátiletý Pelta čelí obvinění v souvislosti s údajným zmanipulováním sportovních dotací. Měsíc strávil ve vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června a je vyšetřován na svobodě. Z policejních spisů o případu unikaly informace. Dozorující státní zástupce dokonce kvůli tomu požadoval stažení jednoho z článků, protože se obával, že zveřejněné informace budou zasahovat do průběhu trestního řízení.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila s předsedou ANO Andrejem Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš byl v té době majitelem vydavatelství Mafra, pod které MfD spadá.

Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Komise má prověřit, zda nebyl porušen zákon v souvislosti s tím, že měl někdo možnost neoprávněně získávat spisy orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit i na to, zda někdo takto získané informace nezneužil k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta odmítl, že by informace z vyšetřovacích spisů unikaly z útvaru pod jeho vedením. Řekl to v úterý po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí. Nyní komise vyslýchá pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Dopoledne již před ni předstoupil bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Šlachta do budovy Sněmovny přišel již krátce před 10:00, před novináře předstoupil až před polednem. „Komisi jsem přinesl poznatky, o které měla zájem," řekl Šlachta a dodal, že si myslí, že jí sdělil zásadní informace. Jejich povahu ale neupřesnil. Během jeho výslechu podle jeho slov zazněla i konkrétní jména, nechtěl je ale komentovat. Dodal, že on sám některá jména komisi sdělil.

5787 ( 22. srpna 2017 12:41 )

Vyšetřovací komise? Proč, když podle Policie KŘ Střed. kraje kon. odd. pplk S., může kdokoliv z ulice o kterém Policie ani neví, přijít a nahlížet do spisů. Kdokoliv cizí má volný vstup a nemusí se ani hlásit, má nekontrolovaný pohyb na služebně.

moiaza ( 22. srpna 2017 11:54 )

Oni se už mafiáni mezi sebou nějak domluví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa