Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš s Faltýnkem půjdou na kobereček koncem srpna. Huml se bojí spisu

Andrej Babiš (vpravo) a Jaroslav Faltýnek (vlevo) čelí trestnímu stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo.
Andrej Babiš (vpravo) a Jaroslav Faltýnek (vlevo) čelí trestnímu stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
18. srpna 2017
11:14

Mandátový a imunitní výbor v pátek poprvé řešil, zda by Sněmovna měla vydat poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). O zbavení imunity požádala minulý týden policie. Exministr financí chce žádost vidět, to ale musí povolit státní zastupitelství. Především kvůli Faltýnkově dovolené pak půjdou oba politici před výbor až 30. srpna. Výbor předvolá také dozorujícího státního zástupce nebo policejního vyšetřovatele. Chce vidět i trestní spis. Toho se obává Stanislav Huml (ČSSD), spis bude podle něj velmi obsáhlý. Podle předsedkyně výboru Miroslavy Němcové (ODS) by se ale vše mělo stihnout do začátku schůze, tedy do 5. září.

„Dnešní jednání bude čistě procedurální, na výboru se určí zpravodajové, dohodne se termín dalšího jednání, na kdy budou pozváni kolegové Babiš a Faltýnek, a zpravodajové si případně řeknou nějaké požadavky z hlediska té samotné žádosti,“ popsal jednání před jeho začátkem místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09). Zároveň znovu zopakoval, že pokud chce Babiš žádost vidět, musí se obrátit na dozorové státní zastupitelství.

Projednávání se protáhne mimo jiné kvůli druhému z aktérů – Jaroslavu Faltýnkovi. Ten vzkázal, že má zaplacenou dovolenou, a požádal o termín až v týdnu od 28. srpna. Tomu se výbor rozhodl vyhovět. Oba politici půjdou „na kobereček“ 30. srpna v 15 hodin.

Pozvali jsme také vyšetřovatele Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, také zástupce Městského státního zastupitelství v Praze. Děláme to tak obvykle. Není to výjimka. Ten návrh padl a byl jednomyslně přijat,“ informovala novináře po jednání předsedkyně výboru Miroslava Němcová. 

„Jsme vázáni jediným termínem, a to je termín nejbližší nadcházející schůze. Nemusí rozhodnout první den, ale v průběhu té schůze by měla Sněmovna rozhodnout. Počítám s tím, že mandátový a imunitní výbor udělá všechno pro to, aby svá jednání uzavřel a mohl dát návrh doporučení už v den jejího zahájení,“ doplnila poslankyně ODS.

Vše se odvíjí od toho, zda se státní orgány rozhodnou nám zpřístupnit spis. Protože ten nemusí být jednoduchý, ale na druhou stranu si tím nemusíme zas až tak zkomplikovat život, protože naší úlohou není prověřovat důkazy, nás zajímá jediná rovina – politické imunity. Tedy zda se na tento případ vztahuje politická imunita. Jestli lze z něčeho dedukovat, že ten případ by mohl být připravován účelně,“ poznamenal k dalšímu vývoji jeden ze zpravodajů žádosti Jiří Dolejš (KSČM).

Druhým zpravodajem se stal sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. Ten mluvil po jednání o obstrukcích. O spis tak zřejmě požádal někdo z poslanců hnutí ANO. „Jak to na mě působí? Trošku jako obstrukce ano. Ta žádost policie je poměrně podrobná,“ řekl. „Je to dobře zpracovaná žádost, a když si vezmete načasování, pravda, je to před volbami, ale ony jsou pořád nějaké. Zadruhé rok a půl na prošetření takového trestního oznámení, to je přiměřená doba,“ doplnil Huml.

Spisu se pak obává vzhledem k jeho rozsahu. „Už nyní se bojím, že nám ho dají. Ve finále se můžeme dostat do časové tísně. Nebude to žádná žiletka. Bude to spis, který bude mít hodně listů. Vím, že nebudu mít žádné volno,“ povzdechl si.

A jak se k jednání postavil jeden z členů hnutí ANO? Po několika minutách zapomněl, kdo navrhl, aby si výbor vyžádal trestní spis, který zřejmě nebude krátkým čtením:

Policie žádá o vydání šéfa hnutí ANO a jeho pravé ruky kvůli možnému dotačnímu podvodu souvisejícímu s ekofarmou Čapí hnízdo. Ta byla vyčleněna z holdingu Agrofert, následně získala dotace pro malé a střední firmy. Později se do holdingu vrátila. V době čerpání dotací vlastnili ekofarmu Babišův švagr a dvě dospělé děti.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

vagen ( 19. srpna 2017 14:44 )

Zlojed a praskač čobolsky Andrej Babiš patri do krimu a ne do vlady !

komin ( 19. srpna 2017 14:41 )

stb babis je klam a podvod

Milann ( 19. srpna 2017 12:02 )

Člověk který při příjmu 180000 měsíčně + další výhody krade rohlíky je ten pravý předseda parlamentní komise.Bravo bravo a zase bravo to se Vám povedlo to teda je svinstvo.

vamberk ( 19. srpna 2017 11:32 )

Možnost seznámit seč s obžalovacím spisem by snad mělo být pro "obžalované" samozřejmým právem. Nechápu proč musí o to škemrat a právě takové moralisty z imunitního a mandátního výboru kteří mají tuny másla na hlavě (Němcová - letité aféry ODS, Huml - aféra s falešnými znaleckými posudky, Dolejš - úplatkářská aféra). To je v obžalovacím spise takový "sólokapr" aby se využil jako utajený moment překvapení ? Připomíná mi to manýry a praktiky komunistů z 50. let. Jediný recept : po volbách vymést tu zapouzdřenou poslaneckou partu od koryt a zredukovat jejich počet !

Milann ( 18. srpna 2017 21:09 )

zdenekk a rego pokud nejste placenými agenty sluníčkářských parchantů,tak se rychle čelem vzad a zavřete dveře u Chocholouška.Kavárenský debilové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa