Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vojáci v záloze dostanou ročně 18 tisíc, potvrdil Senát. Polepší si i postižení

Autor: ČTK - 
17. srpna 2017
13:10

Podmínky pro poskytování dávek na takzvané zvláštní pomůcky zdravotně postiženým lidem budou mírnější. Zvýší se také příspěvek na mobilitu. Předpokládá to poslanecká novela, kterou ve čtvrtek schválil Senát hlasy téměř všech přítomných členů. Polepší si i vojáci v aktivních zálohách. Ti budou pobírat vyšší odměny za účast na vojenském cvičení.

Úpravy zákona by měly podle zástupce předkladatelů Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) zlepšit přístup zdravotně postižených ke zvláštním pomůckám, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a pomáhají handicapovaným lidem vrátit se do běžného života. „Dávky jsou vázány na pořízení konkrétní pomůcky a je zde povinná desetiprocentní spoluúčast,“ připomněl poslanec.

Zatímco nyní mohou zdravotně postižení lidé dostat bez posuzování svých příjmů dotaci na pomůcku dražší než 24 000 korun, nově hranice klesne na 10 000 korun. Pod tuto cenovou mez na dotaci dosáhnou v případě, že nebudou mít příjmy vyšší než osminásobek životního minima. Příspěvek na mobilitu vzroste se současných 400 na 550 korun měsíčně.

Senátor Vladimír Plaček (ČSSD) sice zvýšení příspěvku na mobilitu uvítal, upozornil ale na to, že jej nedostávají zdravotně postižení, kteří žijí v pobytových zařízeních sociálních služeb, domovech pro handicapované osoby nebo v domovech pro seniory. „Těmto lidem je příspěvek upírán nebo odebírán,“ řekl.

Ačkoli kvůli tomu Plaček připravil spolu s Jiřím Voseckým (Starostové pro Liberecký kraj) pozměňovací návrh, nakonec jej nepodali. Plaček uvedl, že existuje riziko, že pokud by úpravu Senát podpořil, Sněmovna by novelu nemusela do voleb znovu projednat. Oba senátoři proto chtějí připravit vlastní předlohu. O dalších možných změnách hovořil i Kaňkovský. Konkrétně zmínil rozšíření výčtu diagnóz pro možnost získání příspěvku na zvláštní pomůcku.

Změny z nynější novely se budou týkat také příspěvků na pořízení automobilu. Dotaci bude moci stát nově poskytovat už po sedmi letech místo nynějších deseti let. Jeho výše se ale bude odvíjet od příjmů celé domácnosti tělesně postiženého člověka. Bude moci dosáhnout 100 000 až 200 000 korun. Jinak se při rozhodování o příspěvcích už nemají zkoumat celkové majetkové a sociální poměry handicapovaných lidí.

Motivace pro vojáky

Rovněž vojáci v aktivních zálohách budou pobírat vyšší odměny za účast na vojenském cvičení. V poslanecké novele branných zákonů to schválil Senát hlasy téměř všech svých přítomných členů. Odměny jsou náhradou platu v zaměstnání. 

„Vzhledem k tomu, že se jedná o zkušené vojáky, kteří tvoří základ jednotek aktivních záloh, není v zájmu státu o ně přijít,“ napsali předkladatelé téměř ze všech sněmovních frakcí ve zdůvodnění novely. Vyšší odměny by podle nich mohly přilákat do aktivních záloh i lidi s praxí, a tudíž s vyššími platy, než jaké jsou na základních pozicích v ozbrojených silách. „Jde o signál, že nám záleží na každém záložákovi,“ uvedl za předkladatele poslanec Martin Sedlář (ANO).

Novela předpokládá, že odměna vzroste po dvou letech zařazení do aktivní zálohy o dvě pětiny, po čtyřech letech o desetinu a následně o další desetinu po každých třech letech až do 80 procent. V praxi by to znamenalo, že například od druhého roku zařazení do aktivní zálohy by vojákovi v záloze náležela odměna zvýšená až o 7 200 korun ročně, od sedmého roku až o 10 800 korun a od 13. roku až o 14 400 korun ročně.

„Podmínkou výplaty této zvýšené části odměny je ale výkon vojenské činné služby v pravidelném vojenském cvičení nebo v operačním nasazení,“ upozornili autoři. Konkrétní výše odměny se vypočítává poměrně podle počtu dnů služby.

Předloha mění i další části branných zákonů účinných od loňského července, aby podle autorů naplnily očekávané cíle. Například vojákům v záloze bude náležet roční odměna 18 000 korun, pokud budou na pravidelném cvičení aspoň sedm dnů za rok. 

ČSSD obhajuje zavedení ošetřovatelského volna: 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milofr ( 17. srpna 2017 14:34 )

KDU-ČSL? nebudou náhodou volby

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa