Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babišova dcera získala po otevření Čapího hnízda vily, švagr pozemky. Šlo o revanš?

Autor: val - 
17. srpna 2017
11:00

Krátce po otevření farmy Čapí hnízdo daroval Andrej Babiš své dceři Adrianě Bobekové luxusní vilu, jeho švagr Martin Herodes zase nakoupil stovky pozemků za miliony korun. Na transakce upozornil web Hlídací pes.

V kauze Čapí hnízdo viní policie Adrianu Bobekovou a Martina Herodese z toho, že kryli Babišův holding Agrofert coby faktického vlastníka farmy, aby jeho šéf dosáhl na 50milionovou dotaci určenou pro malé podniky.

VIDEO: Podívejte se přehledně, o co v kauze Čapí hnízdo jde

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Hlídací pes upozorňuje na to, že Babišova dcera získala během dvou let kolem otevření Čapího hnízda hned dvě luxusní vily. Dva týdny před otevřením farmy jí Babiš daroval vilu v Kunraticích, o dva roky později si nedaleko pořídila další „rozlehlý dům“, za který zaplatila ještě před podpisem smlouvy 35 milionů korun.

Bratr Babišovy manželky Moniky zase v letech 2008, 2009 a 2012 skoupil přes 300 parcel zemědělských pozemků, v drtivé většině od státního Pozemkového fondu. Kde dvojice vzala miliony na tyto nákupy, není zřejmé, upozorňuje web. Na jeho otázky Babiš nereagoval.

Babiš podle policie o všem věděl

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Deník Právo a web iRozhlas.cz počátkem týdne přinesly informace z policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání. Vyšetřovatelé v ní podle nich píší, že Babiš „zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečností organizoval, řídil a koordinoval jednotlivé kroky dalších zúčastněných osob vedoucí k neoprávněnému získání dotace“. Babiš to odmítá.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému – politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Žádostí policie se bude v pátek zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jeho rozhodnutí je však jen doporučující. Rozhodující slovo bude mít až plénum Sněmovny, které zasedne 5. září. Rozhodování se však možná bude s ohledem na volby opakovat.

eliska963852 ( 20. srpna 2017 08:41 )

Babiš si udělal z dětí, manželky a švagra bílé koně, možná půjde sedět celá rodina.

sepondt ( 17. srpna 2017 16:00 )

ty vyhorela ho se svejma stopujes

hejhej ( 17. srpna 2017 13:06 )

Babiš ,na rozdíl od ODS, TOP09, KDUČSL a ČSSD je jen slabý čajíček. Proč se denně nepíše pravda o soudním sporu DIAG HUMAN, kdy je exekuční výměr vůči České Republice ve výši 13 milard korun + 10 milionů pro kamarády právníky????? Cílená štvavá politika především ČSSD aby se k moci nedostal p.Babiš. Proto ho budu volit, ať se konečne utne zlodějna vlád výše jmenovaných stran.

pomoooc-hori ( 17. srpna 2017 12:56 )

Kašpar zdenekk zase skáče z nicku do nicku a honí si mikropindíka.

priserka ( 17. srpna 2017 12:56 )

A co ten zbytek politiků....myslíš, že jsou křišťálově čistí....jsi normální ?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa