Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Placené ošetřovatelské volno na tři měsíce bude po dohodě se šéfem, souhlasí Senát

Při péči o vážně nemocného člena rodiny budou mít zaměstnanci nárok na tříměsíční volno. Ale po dohodě se zaměstnavatelem…
Při péči o vážně nemocného člena rodiny budou mít zaměstnanci nárok na tříměsíční volno. Ale po dohodě se zaměstnavatelem…  (Autor: facebook.com)
Autor: zst - 
16. srpna 2017
11:32

Horní parlamentní komora posvětila normu, která zavede tříměsíční ošetřovatelské volno pro lidi, kteří se budou starat o vážně nemocného příbuzného. Zaměstnavatel ale může požadavek svých zaměstnanců vetovat. Senátoři se s novelou zákona o nemocenském pojištění vypořádali poměrně rychle. Podle ODS ale může docházet k jejímu zneužívání.

Senátem návrh prošel pohodlnou většinou. Pro bylo 51 senátorů. Zaměstnanci budou moci po dobu 90 dnů čerpat 60 % svého platu. Bude jim to ale muset odsouhlasit zaměstnavatel. Ten ovšem může volno odmítnout pouze ze závažných provozních důvodů.

VIDEO: ODS se obává zneužívání možnosti vydělávat tři měsíce bez práce 60 % platu:

Jak to v Čechách bývá, najde se spousta lidí, kteří si řeknou, proč bych pracoval ve fabrice, když můžu ošetřovat člověka, který byl sedm dní v nemocnici. Velká debata ve Sněmovně byla, co když tam bude jen šest dnů,“ poznamenal k tomu na tiskové konferenci místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

„Je to zákon, který přinese jen praktické komplikace. Jednak bude docházet k podvodům, a pro zaměstnavatele bude neuvěřitelná situace, kdy za ním přijde zaměstnanec, tak se mějte hezky, tři měsíce mě neuvidíte. Může to být třeba vedoucí skladník, bez kterého se zastaví továrna,“ doplnil Kubera.

ČSSD: Lidé musí být soudní

Naopak ČSSD návrh z dílny „své“ ministryně Michaely Marksové podporovala.

VIDEO: Zneužití se neobává, protože volno je podle strany podmíněno v zákoně souhlasem zaměstnavatele:

„Je to novinka, kterou byla inspirována paní ministryně Marksová se spolupracovníky v Rakousku. Rozhodně tím není míněna nějaká dlouhodobá péče nebo dokonce hospicová. Když lidé zachovají určitou soudnost a kázeň, tak to bude v prospěch svého bližního a pochopitelně i sebe,“ komentovala novelu exministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD).

Její kolega a lékař Jaroslav Malý pak přidal příklad z praxe. Novela se totiž nemusí týkat pouze péče o starší členy rodiny. „Akutní situace v rodině, kdy náhle onemocní závažně dítě a kdy oba rodiče pracují. To dítě nemůže chodit do školy ani do školky. Příklad třeba leukemie nebo složitý úraz. Je třeba, aby se to během tří měsíců nějak vyřešilo,“ nastínil Malý.

Zavedení nové dávky kritizovala Hospodářská komora, podle níž zatíží zaměstnavatele a může ochromit výrobu v některých provozech. Komora očekává také to, že někteří lidé budou ošetřovatelskou zneužívat.

Starat se budou moci manžel nebo registrovaný partner ošetřovaného člověka, příbuzní v přímé linii, sourozenci, druzi nebo družky žijící s ošetřovaným ve společné domácnosti i další příbuzní, například i tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta, strýc nebo jejich manžel, registrovaný partner či druh.

Volno by si mohli vzít lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici. Předloha bude účinná od devátého měsíce po tom, co vyjde ve sbírce, tedy zhruba od poloviny příštího roku.

Novela zákona o nemocenském pojištění teď už čeká jen na podpis prezidenta. Ten neavizoval, že by měl s normou problém.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa