Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češi boj s teroristy zatím nepřiostří. „Zbrojní“ změna ústavy se zadrhla v Senátu

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. srpna 2017
17:20

Ústavní novela o zbraních, která měla podle předkladatelů zvýšit národní bezpečnost a posílit obranu před teroristy, hned tak schválena nebude. Zasekla se totiž v Senátu. Ústavně-právní výbor ji vůbec neprojednával a bezpečnostní ji odložil. To vše mimo jiné v reakci na rozhodnutí vedení komory, že nejlepší taktikou je vyčkávat. Podle senátora Miroslava Antla (za ČSSD) se čeká na volby. 

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) poukázal na rozpory uvnitř sociální demokracie, právě z dílny sociálnědemokratických poslanců totiž novela vzešla. Jejich kolegové v Senátu ji ale koaličními silami uložili k ledu.

Poslanecký návrh z dílny ČSSD, ANO, KSČM a ODS, který má podporu ministerstva vnitra, měl zakotvit právo na nabývání, držení a nošení zbraně v české ústavě. Teď se ale dostal do slepé uličky. Senátní výbory je totiž nemusí projednat hned a vedení komory bod na program nadcházejícího zasedání nezařadilo.

„Neměli jsme to v programu. My neprojednáváme nic s větším předstihem, co by nemělo proběhnout na plenární schůzi. To byla naše reakce na to, že organizační výbor to vůbec nezařadil, respektive se rozhodl to vyřadit. Je nesmyslné, abychom to projednávali s dvou- tříměsíčním předstihem, nebo půlročním. Shodli jsme se na tom ve výboru. Nevím, jak to bude. Máme v zápisu ze schůze, že bychom to měli projednat do konce roku,“ řekl předseda Ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl.

„Byla to zřejmě politická dohoda senátorských klubů. Já jsem tam nebyl. Zřejmě se čeká na volby, do té doby se to zřejmě projednávat nebude,“ doplnil.

Senát bez lhůty, Chovanec bez novely

Mnohem ostřeji ale kritizuje průtahy místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který je z titulu své funkce členem organizačního výboru. Zástupci ODS podle něj hlasovali pro zařazení bodu. Kámen úrazu tkví nyní v tom, že Senát na projednávání změn v ústavě nemá žádné lhůty.

„Tím pádem se toho dá využít. Je to neúcta, když nám to Sněmovna pošle. Oni (ČSSD) se bojí, protože v duchu jsou mnozí pro, ale nechtějí to říct. Rádi by to někteří podpořili, ale protože před volbami se to nehodí, tak se to odročilo na dobu po volbách, a pak už to bude všechno jinak. Jasně se ukázalo, že ten triumvirát příliš nefunguje, protože jeden hot a druhý čehý. Vnitřní síly sociální demokracie, které nemají rády Chovance, že si na tom udělá PR, tak mu házejí klacky pod nohy,“ míní Kubera.

VIDEO: Zeman a Babiš mluví o zrušení Senátu. Kubera vrací úder: Reálnější je zrušit prezidenta:

Video  Jaroslav Kubera (ODS) o slovech prezidenta Zemana a vicepremiéra Babiše, kteří chtějí zrušit Senát: Reálnější je zrušit prezidenta!  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Nikdo nepozná, kdo na to má jaký názor. Působí to z jejich strany nevěrohodně, když to jejich významný člen navrhne a projde mu to Sněmovnou, a poté to jiní ze stejné party odmítají projednávat,“ naráží Kubera na fakt, že jde v podstatě o „dítě“ ministra vnitra Milana Chovance. „Schválení novely ústavního zákona o bezpečnosti ukázalo, že se stát nebojí svých občanů,“ povzbuzoval šéf resortu vnitra po schválení novely ve Sněmovně.

Miroslav Antl reagoval na otázku, jaký je jeho názor na normu, vyhýbavě. „K tomu se nechci vyjadřovat. Nevyjadřuji se k tomu, jak budu hlasovat. Bůh ví, jak to bude po volbách, pokud se to bude projednávat. Vůbec si to nedovedu představit, protože ústavně-právní výbor je o ústavě,“ přiznal rozpaky.

Souboj ministerstev: Vnitro proti obraně

Rady si s novelou ústavy nevěděl ani bezpečnostní výbor Senátu, který projednávání bodu přerušil mimo jiné s tím, že normě chybí prováděcí předpisy.

„Řekli upřímně, že to nechtějí před volbami projednávat. Oni se tím ani netají. Protože polovina národa jsou holubice a polovina jestřábi – a to není dobré téma na volby, to bychom si některé mohli popudit,“ komentoval Kubera projednávání novely na organizačním výboru.

Proti návrhu se postavilo ministerstvo obrany nebo organizace Amnesty International. Podle ní by Senát měl novelu odmítnout, neboť „stát nemá právo chtít po svých civilních občanech bránit stát“. Senátní ústavní komise už dříve novelu označila za nepotřebnou, ke zvýšení národní bezpečnosti by prý nepomohla.

Novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést právo Čechů nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Novela podle předkladatelů nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů, mohla by ale pomoci v obraně proti teroristům. Novelu by měly následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon.

Novela ústavy je mimo jiné reakcí na směrnici Evropské unie, která omezuje legálně držené zbraně. Česko už kvůli ní podalo žalobu k Soudnímu dvoru EU. Ministr vnitra Milan Chovanec k tomu řekl, že žalobu považuje za jedinou možnost ochrany před dopady směrnice. Podle něj norma může ohrozit vnitřní bezpečnost země, protože se díky ní může velké množství zbraní dostat na černý trh.

suov ( 19. srpna 2017 14:57 )

Kubero na prezidenta nám nešahej, tím urážíš nejen prezidenta, ale i většinu občanů, kteří ho volili,,, zvolili si ho občané v přímé volbě a ty se třeba poser, a budeme ho volit i nyní,,,

sebr ( 18. srpna 2017 09:19 )

Tak podle AI „stát nemá právo chtít po svých civilních občanech bránit stát“?!?! Tak si necháme v případě ohrožení řezat hlavy, zabíjet auty a letadly, střílet z kalachů? Vykopat tuhle verbež co nejdál od našich hranic!!! Nebo s nimi udělat krátký proces doma . Každý normální stát naopak ukládá povinnost svým občanům, aby bránili jak sami sebe a své rodiny, tak i stát. Zase se ukazuje, jak jsou neziskovky pátou kolonou likvidace státu.

iFender ( 16. srpna 2017 08:06 )

V politice se puzivaji jine zbrane! Typicky pro CSSD podrazacka,zadluzena strana,ktera se niceho nestiti.Naslibovat lidem nadelat dluhy a neakceptovat soudni rozhodnuti a pritom ministr vnitra je clovek z CSSD.HAVLOVA DEMOKRACIE!!!Predvolebni preference bidne tak to "Capi hnizdo"pekne nacasovali pred volbami.Pravda je ,ze se to melo vysetrit uz davno a byl by klid to se panum z CSSD a akcie tam ma take "Brouk Pytlik Kalousek" o ostatnich nemluve nehodilo do "kramu".Vsichni si za rohem mnou ruce ,uz proto se zastavam ANO a budu je volit.

zada ( 15. srpna 2017 19:15 )

Na zákon o zbraních čas nemají, co kdyby pak lidi je použili proti nim, že? Ale řešit Babiše na to si čas najdou ve sněnovně, v senátu, na policii i na soudu. No tak to mě podrž!!!!! Chovanec na jedný straně alibisticky všem dovolízbraň, a pak je vyžene do první linie při nějakým konfliktu "mobilizací". Zákon se pak scvhálí velmi rychle. Ale teď si hřeje polívčičku přd volbami. Přitom dobře ví, že jak bude v národě víc zbraní, že zpropadeným politikům může jít taky o kejhák. Takže alibistická politika Chovance naráží na to že se bojí o vlastní bezpečnost. Ale Němcová ve sněmovním výboru si čas udělá, ta už se jen klepe, aby Babiše vydala a znemožnila mu volby. Ale já budu volit ANO i kdyby tam Babiš nebyl (neb by to mohlo být jak za volby Havla, když kvůli jednomu hlasu zatkli Sládka!!!). A Kubero prezidenta nám rušit nebudete!!!!!,zrušte se sami!!!! Rozpustit a vypustit sněmovnu i senát (většina z vás stejně moc chrochtá u koryta a práce žádná!!!) - a včera bylo pozdě, a vemte s sebou toho zkrachovalýho premiéra Sobotku - hrobaře ČSSD

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa