Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš řídil vědomě dotační podvod, tvrdí policie. Hrozí mu až 10 let vězení

Autor: val - 
15. srpna 2017
10:35

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš údajně cíleně a vědomě koordinoval své blízké v případu možného dotačního podvodu v rámci Čapího hnízda. Podle zjištění Práva to tvrdí policisté v pětistránkové žádosti o vydání poslanců Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Exministrovi financí v něm prý hrozí pět až deset let vězení.

V kauze kromě dvou výše jmenovaných figurují také Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Například jeho manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková.

„Babiš podle policie řídil a koordinoval kroky těchto osob, a to zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečností, s cílem získat neoprávněně finanční prostředky z dotace ROP střední Čechy na výstavbu farmy Čapí hnízdo,“ píše úterní Právo, které se odvolává na pětistránkovou žádost policie o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

O co jde v kauze Čapí hnízdo:

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Jmenované osoby se měly podílet na „účelovém skrytí identity osoby fakticky ovládající firmu, kterou měl být právě Babiš“.

Pět až deset let vězení

O vydání Babiše a Faltýnka bude v pátek jednat mandátový a imunitní výbor, jehož stanovisko je ovšem jen doporučující. Hlavní slovo bude mít plénum Poslanecké sněmovny, které se žádostí začne zabývat 5. září. Je ale možné, že o vydání bude muset znovu rozhodovat i nová Sněmovna, která vzejde z říjnových voleb. Případnému trestnímu stíhání osob bez poslanecké imunity zapletených v kauze ale nic nebrání.

Podle Práva za zvlášť závažný trestný čin dotačního podvodu spáchaný formou účastenství a za zvlášť závažný zločin poškozování finančních zájmů Evropské unie, za které chce policie Babiše stíhat, stanoví trestní zákoník trest v rozmezí pěti až deseti let.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V úterní reakci pro Právo odmítl, že by řídil a koordinoval dotační podvod. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,” uvedl.  

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiri.k ( 20. srpna 2017 12:28 )

Jéžiš to by byla paráda, kdyby zloděj a podvodník usedl místo do vlády do chládku. Pak bych konečně začal doufat, že spravedlnost ještě přece existuje. Bureš do tepláků

joudajoudovy ( 16. srpna 2017 08:39 )

havloide a tradicni politicke strany s kalouskem musi byt totalne v riti, kdyz se tak boji babise )))

iFender ( 16. srpna 2017 07:53 )

Typicky pro CSSD podrazacka,zadluzena strana,ktera se niceho nestiti.Naslibovat lidem nadelat dluhy a neakceptovat soudni rozhodnuti a pritom ministr vnitra je clovek z CSSD.HAVLOVA DEMOKRACIE!!!Predvolebni preference bidne tak to "Capi hnizdo"pekne nacasovali pred volbami.Pravda je ,ze se to melo vysetrit uz davno a byl by klid to se panum z CSSD a akcie tam ma take "Brouk Pytlik Kalousek" o ostatnich nemluve nehodilo do "kramu".Vsichni si za rohem mnou ruce ,uz proto se zastavam ANO a budu je volit.

hejhej ( 16. srpna 2017 01:27 )

A jakou mediální masáž antibabiš na popud Sobotky, Chovance nám chystají media na další dny ???? Já se jejich podrazy odradit nedám. Předvedli se dostatečně.Volím p. Babiše.

ji-ri ( 15. srpna 2017 21:11 )

§ 212Dotační podvod (1) Kdo v žádosti o poskytnutí dotace, subvence nebo návratné finanční výpomoci nebo příspěvku uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa