Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš dostal „sodu“ od PEN klubu, když zmínil 50. léta: Poplival oběti totality

Autor: ČTK, zst - 
13. srpna 2017
14:25

České centrum Mezinárodního PEN klubu kritizuje vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Bývalý vicepremiér přirovnal policejní žádost o své vydání k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo k situaci v Československu v 50. letech minulého století. Podle českého PEN klubu to je urážka obětí komunistické totality.

„Nemístné srovnání nesrovnatelného je hrubá urážka a poplivání památky obětí padesátých let, proto ho ani při hlubokém respektu ke svobodě slova nemůžeme nechat bez odezvy,“ uvedli vrcholní představitelé PEN klubu v tiskovém prohlášení.

Babiš podle nich buď opovrhuje fakty, nebo projevuje neznalost historie. „V padesátých letech dvacátého století nebyli lidé vyšetřování na svobodě pro důvodná podezření z podvodů. Spisovatelé byli odsuzováni na mnoho let do žaláře jen proto, že ve svých románech, povídkách a básních, vydaných dávno před komunistickým pučem, nevyzývali k revolučnímu násilí, kněží byli zavíráni pro svou víru, mladí lidé pro touhu překročit hranice do svobodného světa,“ napsali představitelé PEN klubu.

Babiš své vyšetřování přirovnal k situaci v 50. letech ve vyjádření pro páteční vydání deníku Právo. „Jsme jako v 50. letech. Je tu objednávka na osobu, která nevyhovuje korupčnímu systému,“ řekl k žádosti policie, aby ho Sněmovna vydala ke stíhání. Odmítl, že by se v případě farmy Čapí hnízdo dopustil něčeho nezákonného.

Video: Problémy s Čapím hnízdem:

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Policie podala žádost o vydání Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka tento týden. Mandátový a imunitní výbor Sněmovny se žádostí začne zabývat 18. srpna, celá Sněmovna by měla o vydání obou poslanců rozhodovat na své schůzi, která začne 5. září. Poslance ani senátora nelze podle Ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

satelit ( 14. srpna 2017 16:21 )

Už jste lidem vysvětlili podstatu tohoto honu na čarodějnice jinak, než že s příchodem Babiše máte strach o svá koryta a tunely této země?

aksam ( 14. srpna 2017 15:24 )

Bagdadi, doufam, že brzo chcipneš, ty jsi tedy ko***.

11karel11 ( 14. srpna 2017 13:53 )

Měli byste se více dívat do budoucnosti , než stále se vrtat v minulosti, co bylo před desítky roky. Nic se na tom nedá změnit, ale budoucnost našich dětí by měla být lepší než co je nyní. Nyní je velký úpadek všeho, školství, rodiny, úpadek slušnosti, morálky, a dalších hodnot. Politici, místo toho, aby pracovali pro tuto zemi, tak se jen hádají, hledají špinavosti jeden na druhého, mluví polopravdy, a další, ani se to nehodí tu říkat. Kdo se jim postaví, tak likvidují. Toto má být výsledek 28 let tzv. demokracie? Je to hnus.

joudajoudovy ( 14. srpna 2017 12:34 )

prvok proziva vyvrcholeni a nezidy praskaji. ja byt tebou, jeste se neraduji stele zneuzivas socialni davky pro ZTP a svoji udrenou matku?

joudajoudovy ( 14. srpna 2017 12:29 )

a kdo je ten predstavitel PEN klubu, ktery se neumi ani podepsat, ale sebere tucnou odmenu?? nevim nad cim se rozciluji? vykonstruovane politicke procesy s pomoci soudu se v 50.letech hromadne provadely. zfanatizovani obcane udavali, psali a odesilali petice. a dnes to je jine? krome posilani na sibenici, rozdil nevidim. mocichtivi rozkradaci, aby se udrzeli u moci, se niceho nestiti. bohuzel, tupcum je sumak kam nas tyto kratury privedou. svoji zavisti jsou zavinuti ve svem zaprdakove a nic jim nedochazi. uz se tesim, az pujdou na ivana a mordu drit v bide, neb si to amik necha zaplatit 100x i s uroky. a kalousek vas nezajima? http://www.czechfreepress.cz/kauzy/podvody-miroslava-kalouska-ministra-financi-to-je-tedy-sila.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa