Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Fico se hodil marod. Zradilo ho zdraví, nebo šlo o tah kvůli koaliční krizi na Slovensku?

Autor: ČTK, simao - 
11. srpna 2017
10:47

Předáci slovenských vládních stran se dnes kvůli indispozici předsedy vlády Roberta Fica nesejdou na ohlášené schůzce, která měla být věnována řešení krize ve vládní koalici. Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr se omluvil kvůli zdravotním problémům, uvedla premiérova mluvčí Beatrice Szabóová.

„Neupřesnila, jaké má Fico potíže,“ poznamenal server Sme.sk, kterému zrušení schůzky potvrdila další vládní strana Most-Híd. Zatím není jasné, kdy by se koaliční rada mohla sejít.

Fico loni podstoupil operaci, podle médií mu kvůli zúženým cévám voperovali dvojnásobný bypass. Už tři dny po zákroku ale řídil zasedání vlády.

Roztržka ve vládní koalici propukla poté, co Slovenská národní strana (SNS) v pondělí oznámila, že vypovídá koaliční smlouvu. Následovaly spekulace, zda hrozí pád kabinetu a předčasné volby, anebo zda jde jen o běžné třenice mezi koaličními partnery.

Po úterní koaliční radě předseda Most-Híd Béla Bugár řekl, že trojice stranických předsedů se shodla, že nynější vláda na Slovensku nemá alternativu, a že tedy budou v rozhovorech pokračovat.

Opozice chce odvolání ministra školství

Dva hlavní aktéři sporu – premiér a předseda strany Směr Robert Fico a předseda parlamentu a SNS Andrej Danko – před novináře v úterý nepředstoupili. Média si z toho vyvodila, že koalice se sice nerozpadla, ale koaliční krize neskončila.

SNS před dnešní schůzkou také oznámila, že bude požadovat splnění požadavků, které se dosud marně pokoušela prosadit, například třináctý plat pro všechny zaměstnance či snížení daní.

Menšinová opozice mezitím oznámila, že se pokusí na mimořádné schůzi parlamentu odvolat ministra školství ze SNS za skandál kolem rozdělování peněz z Evropské unie. Právě to vyvolalo koaliční krizi. Podle médií je v sázce osud stovek milionů eur pro slovenskou vědu a výzkum.

SNS mezitím začala obviňovat Ficovu stranu, že skandál vyvolala podsouváním informací opozici, respektive machinace s rozdělením peněz prý mají na svědomí lidé spjatí se Směrem. Ve vládě má Směr devět křesel a jeho koaliční partneři po třech. Ve stopadesátičlenné Národní radě Slovenské republiky má Směr 48 poslanců a zbývající dvě vládní strany Most-Híd a SNS po 15 zákonodárcích.

VIDEO: Robert Fico vystoupil i na sjezdu ČSSD

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pulsar ( 11. srpna 2017 13:23 )

Tomu slizkemu primitivneho hadovi nikto neveri, podobne v predvolebnej prezidentskej kampani si akoze zranil clenok. Je to tazky demagog a populista, kryje a chrani zlodejov, SMER napachal nevycislitelne skody, uz aby cely SMER na cele s tym buranom Hranol skonil na smetisku dejin.

Garo ( 11. srpna 2017 12:26 )

Odborníci na Slovensku sa zhodujú v tom, že predseda koaličnej strany SNS A. Danko sa vypovedaním koaličnej zmluvy snaží prekryť škandál s čerpaním eurofondov na Ministerstve školstva, ktoré riadi SNS. A. Danko sa tiež vypovedaním zmluvy usiluje o zvýšenie preferencii SNS. Kríza sa podľa odborníkov zrejme vyrieši v krátkej dobe, pretože záujmom všetkých troch strán v koalícii je pokračovať vo vládnutí.

ivoadler ( 11. srpna 2017 11:23 )

Fico už by se měl někam zašít, nejlépe do orgánů Evropské unie, viz třeba náš Špidla. A teď si spokojeně chrochtá. Ale on chce nejspíš sloužit vlasti do roztrhání těla. To je blbost. Vlast to nejspíš ocení až po jeho smrti. Tak to chodí.

moiaza ( 11. srpna 2017 10:59 )

Do politiky Slovenska nevidím, proto se nebudu dělat chytrým. Na to zde máme jiné borce. Určitě se k Ficovi vyjádři. Odpoledne mají ústavy páteční volno a tak věřím, že diskutujících zde přibude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa