Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Babiš není žádná Horáková.“ Jeho vydání chce policie, Kalousek mluví o urážce umučených

Autor: ČTK, zze, simao - 
11. srpna 2017
06:42

Žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání nemusí v podzimních volbách hnutí ANO ublížit, myslí si řada komentátorů. Babišovi může podle nich dokonce pomoci, protože z něj v očích sympatizantů udělá mučedníka. Snaží se nám namluvit, že je novodobá Horáková, šije do Babiše opozice. Miroslav Kalousek (TOP 09) mluví o „morbidním chucpe“ a „urážce umučených“.

Žádost policie o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání přišla do Sněmovny ve čtvrtek a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo.

„Je to politický boj, nic jiného. Je to poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému, mě zlikvidovat a dlouhodobě plánovanou akcí mě kriminalizovat a zabránit mi kandidovat ve volbách v říjnu 2017,“ vzkázal Babiš.

Kalousek: Cynické a morbidní chucpe

Na to, že Babiš může z útoku naopak vytěžit solidaritu voličů, naráží ve své reakci místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Takže se nám Babiš snaží namluvit, že je novodobá Horáková?! To mu fakt někdo baští?!“ napsala na Twitteru.

V podobném duchu zareagoval i šéf Topky Miroslav Kalousek. „Ctím presumpci neviny, nevyzývám jmenované poslance ke složení mandátu a vím, že o vině a trestu může rozhodnout jen nezávislý soud,“ uvedl.

A zostra dodal: „Ohrazuji se však proti tomu, aby se Andrej Babiš srovnával s oběťmi 50. let. Kariéra jeho rodičů i jeho samotného je založena na vraždách, loupežích a pronásledování demokratů v 50. letech. Pokud se s těmito oběťmi dnes Andrej Babiš srovnává, je to cynické a morbidní chucpe a urážka umučených.“

„Babiše ve volbách porazí jen Babiš“

Emoce mírní bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Hysterie z žádné strany není namístě. Hlasování o zbavení imunity není hlasování o vině či nevině, pouze z politika dělá běžného občana s právem na standardní spravedlivý proces před nezávislým soudem,“ upozorňuje na Facebooku.

„Před nadcházejícími volbami platí podle mne, že Andreje Babiše může porazit pouze Andrej Babiš,“ dodává Hašek.

Žádost o vydání však nepřišla jako hrom z jasného nebe, spíše by bylo s podivem, kdyby se neobjevila, míní komentář deníku Právo. Podle něj je v kauze příliš mnoho i veřejně známých nesrovnalostí, které zakládají podezření, že mohlo dojít k porušení zákona.

Že tento proces byl zahájen, je dobře. Kauza Čapí hnízdo byla jako zaražená tříska, která by bez ošetření hnisala dál a otravovala krevní oběh společnosti,“ píše autor sloupku.

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Komentátoři: Stíhání Babiše neodepíše

Podle komentáře na serveru E15.cz samotné trestní stíhání už dnes nestačí k tomu, aby voliči politika odepsali. Načasování může paradoxně předsedovi ANO ve volební kampani pomoci. 

„Babiš celou svou politickou kariéru staví na mučednické póze a trestní stíhání mu k ní poskytne cennou rekvizitu,“  domnívá se komentátor. Zároveň ale upozorňuje, že i kdyby kauza odebrala hnutí ANO jen pár procent hlasů, může to být pro Babiše ve výsledku „velká rána“. 

Tuhle příležitost kritici ANO zaručeně zužitkují, míní autor komentáře v Hospodářských novinách (HN). Zároveň si ale myslí, že konec Babišovy politické dráhy je nepravděpodobný.

Policejní žádost může být přelomem, po němž nabere volební kampaň jiný směr,“  píšou HN. Více vidět bude i na problémy Faltýnka, jenž už má na krku konflikt zájmů s přidělováním dotací Agrofertu, v jehož vedení současně seděl. A to se ještě do voleb může rozhýbat i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který dotace pro Čapí hnízdo také prověřuje, připomíná list.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému – politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Kampaň bude zlá“

Žádost o vydání podle serveru Ihned.cz neznamená, že by se měl Babiš doopravdy něčeho zásadního obávat. Voliči ANO jsou podle něj tak rozzlobení na politiky tradičních stran, že jsou Babišovi ochotni odpustit všechny chyby. Navíc policejní vyšetřování krátce před volbami z Babiše v očích jeho příznivců udělá mučedníka.

Do voleb podle komentáře zbývá dost času, takže ANO bude mít prostor rozvinout pozitivní kampaň. „Neboť jak kvalitní pracovníci PR vědí, paměť národa je poněkud alzheimerická,“ dodává.

Podle komentátora Lidových novin se už v Česku pomalu stává tradicí, že parlamentní volby ovlivňují kroky silových složek státu. Nakolik může žádost o vydání k trestnímu stíhání Babiše a Faltýnka ovlivnit volební výsledek hnutí ANO, je podle něj otázka. Domnívá se ale, že tradiční politické strany z kauzy profitovat nebudou. „Kampaň bude letos zase zlá,“ uzavírají komentář Lidové noviny.

joudajoudovy ( 14. srpna 2017 12:09 )

to te prvoku jeste neodvezli k chocholouskovi do klecoveho luzka? zneuzivat socialni davky pro ZTP a svoji udrenou matku, to ti jde, ale pracovat a radne odvadet dane, na to mas alergii a tuleni nemoc.

joudajoudovy ( 14. srpna 2017 12:04 )

kalousku a smuclerovic prujem pokracuje. a co vyjadreni kalouska k jeho miliardovym aktivitam? http://www.czechfreepress.cz/kauzy/podvody-miroslava-kalouska-ministra-financi-to-je-tedy-sila.html

gbrgbr ( 12. srpna 2017 01:37 )

 Kalousek má v tomhle pravdu. To, aby se Babiš přirovnával k obětem 50. let je vskutku nechutné a vrchol všeho. Akorát to dokazuje o jak pokřivenou osobnost se jedná.

Jakub_96 ( 11. srpna 2017 21:31 )

Tohle je ale vážně nechutné. Odkazovat se dnes na 50. léta. To i Babiš překročil vlastní práh arogance a dostal se do levelu Zeman,

daggan ( 11. srpna 2017 19:35 )

Kalousku! Neber si vůbec do huby 50.léta polit. vězně a umučené, natož ta tvoje konkubína, kariéristka a místopředsedkyně Markéta Miladu Horákovou! Asi máte vychlastaný mozek společně oba dva. Ty jsi musel mít za totáče po rodičích v KSČ velmi dobrý kádrový profil, když jsi mohl studovat vysokou školu a následně v křesťanské demokracii kde členy byli konfidenti Stb, proto ten vstup do politiky hned po sametu za KDU náměstka min. obrany. Cibulkovi seznamy nejsou úplné, protože část seznamů Stb stačila zničit. Za celou tvojí polit. karieru jsi lhal, intrikoval, podváděl, nechal se korumpovat a tím okrádat stát a občany o miliardy! Za tohle všechno Tě národ český nenávidí! Na každou svini se vaří voda, všeho do času Ty a tvoje TOP09 včetně Khárla! Budou volby a koho volit? Hlavně ne ty zavedené strany od 90.let a jejich poslance, které umožnily zákony a rozkradly ČR. ODS, TOP09, KDU, ČSSD, Starostové, Úsvit nevolit. Za spojení těchto stran proti ANO a Babišovi je lithium na Cínovci, které Babiš chce nechat pro stát ČR. státní podnik Diamo a né privatizovat, jedná se o 3 biliony korun!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa