Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šárka proti Zemanovi shromáždila tisíce lidí. Ve volbách radí kroužkovat osobnosti

Autor: Zuzana Zelenková - 
14. srpna 2017
05:02

Nenápadná korektorka a překladatelka z angličtiny Šárka Fialová o sobě dala nahlas vědět letos v květnu. V době vládní krize iniciovala demonstrace s názvem „Proč? Proto!“. A do ulic v Praze, Brně a dalších městech přivedla tisíce lidí nespokojených s prezidentem Milošem Zemanem a tehdejším vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). Po letní odmlce je Šárka zpět a tentokrát chce její platforma před podzimními volbami do Sněmovny doporučit lidem kroužkování osobností. Nevylučuje ani další protesty.

Do květnových demonstrací vás lidé prakticky neznali, kde jste se na veřejnosti vzala?

Začalo to s migrační krizí, kdy se na Facebooku naplno rozjely nenávistné příspěvky. V té době se mi to začalo ukazovat. Říkala jsem si, že snad není ani možné, aby se lidé vyjadřovali takhle ošklivě a vzájemně si nadávali. Takže jsem začala s hledáním faktů a pokusy vysvětlovat a uklidňovat situaci. Postupně jsem začala víc sledovat českou politickou scénu jako celek, do té doby mě politika asi jako většinu lidí nezajímala. Ale když se člověk podívá hlouběji a vidí tu vazbu na bývalý režim a na různé mafie a podezřelé finanční toky, tak si myslím, že to není správně. A tak se proti tomu snažím dělat, co je v mých silách. 

Je to na nás! Proč? Proto!: Brno demonstrovalo proti neplnění povinností prezidenta republiky

Video  Je to na nás! Proč? Proto!: Brno demonstrovalo proti neplnění povinností prezidenta republiky.  - Jolana Halalová
Video se připravuje ...

Dá se tedy probudit zájem v člověku, kterému je jinak politika „ukradená“?

V momentě, kdy se k němu dostanou informace „v plné palbě“, tak může změnit myšlení. Vkládám teď naděje do filmu Selský rozum, který natočili podle knihy Žlutý baron, kde je všechno ukázané zhutněně a jde z toho husí kůže. Je to v koprodukci s Českou televizí a já doufám, že to televize do voleb uvede. Myslím, že to bude mít vliv na spoustu lidí.

Začínáte s projektem „Kroužkujeme osobnosti“, o co přesně jde?

Po květnových demonstracích jsme přemýšleli co dál, protože jsme to nechtěli „nechat vyšumět“. Většinou nám namítali, že říkáme, co se nám nelíbí. Ale už neříkáme, co by se tedy mělo dělat. Volby jsou jediný způsob, jak něco změnit, aniž by se muselo chodit na barikády. Je proto důležité, abychom k nim lidi opravdu dostali. Také je důležité vysvětlit jim, aby volili demokratické strany, aby nevolili strany, které jsou spíše firma, extremisty nebo komunisty.

Většina lidí ale namítne, že jim v každé straně někdo vadí. Chceme proto vysvětlovat, že preferenčními hlasy můžou, a už se to v minulosti několikrát stalo, ovlivnit pořadí. A dostat do Sněmovny někoho, kdo není na předních místech kandidátek. Nedělat nic není řešení. K volbám se jít musí. Tohle je cesta nejmenšího odporu.

Jak to budete vysvětlovat?

Zaprvé bychom chtěli začít kontaktní kampaň. To znamená petiční stánky, kde budou k podepsání třeba kandidátní listiny na prezidenta pro demokratické kandidáty. Potom bude potřeba zaujmout kolemjdoucí. Těm dáme letáček, začneme vysvětlovat, odkážeme na webové stránky a Facebook. Ideální by byly billboardy, ale to je pro nás příliš finančně náročné. Leda by se našel štědrý sponzor. Všechno je to nezisková činnost. Na náklady (například na tisk letáčku, pozn. red.) bereme peníze, které se vybraly na „Proč? Proto!“, tohle je pokračování. 

A takové stánky by byly kde?

Zatím to bylo vždy jenom v Praze na I. P. Pavlova, ale potřebujeme sehnat dobrovolníky, kteří budou ochotní dostat věc do regionů. Je pravděpodobné, že v malých vesničkách nebo městečkách to nebude. Ale bylo by fajn, kdyby se v krajských městech našli dobrovolníci, kteří budou ochotní se tam postavit a vysvětlovat.

Zároveň máme ještě druhý projekt. Je to e-shop na stejné téma, jmenuje se „Jdeme volit, zeptej se mě proč?“. Byly bychom rádi, kdyby si lidi toto heslo koupili, nosili a vysvětlovali (jde o placky, trička nebo třeba hadrové tašky, pozn. red.). Chceme, aby se to šířilo, když jde někdo do práce, do hospody, aby tím rozšířil debatu včas. 

A chystáte nebo pomýšlíte na další demonstraci?

Pokud se nestane žádný velký skandál, je pravděpodobné, že by lidi nepřišli. Ale rozhodně něco chystáme, bude to jiný formát, velmi neobvyklý. Není to legrace a volby je potřeba změnit. Jsem přesvědčená, že kdyby to dopadlo tak, jak teď ukazují průzkumy, tak by to pro Českou republiku nebylo dobré. Takže udělám, co bude potřeba, ale bude to překvapení.

Kdy se to lidé dozvědí?

V září to začne, až se něco bude dít, tak se to bude šířit přes Facebook. Bude to tak trochu show. Hodláme využít všechny možnosti. Třeba dělat i blbosti. Je spousta lidí, kteří se o politiku nezajímají a třeba když si tohle přečtou, něco je zaujme, tak se zarazí.

Kdo je pro vás osobnost, jaký je klíč k tomu kroužkování?

Především je potřeba podívat se, jestli ti lidé něco dokázali. Není to myšleno osobnost ve smyslu celebrita, ale osobnost jako člověk, který má za sebou něco důležitého. Ať je to lékař, pedagog, právník. Prostě člověk, který nemá škraloupy, není propojený s mafií, nemá žádné finanční machinace kolem sebe a zároveň jsou lidi, kteří ho mají rádi. Někdo, kdo vypadá fajn.

Šárka Fialová připravuje další kampaň: „Kroužkujeme osobnosti“. Šárka Fialová připravuje další kampaň: „Kroužkujeme osobnosti“. | Šárka Fialová archiv

Co vy a politika?

Do politiky vstoupit nehodlám. Měla jsem různé návrhy od lidí, kteří by chtěli novou stranu, ale já myslím, že v současné době je zakládání nových stran kontraproduktivní, docházelo by jedině k roztříštění. Pokud jde o vstupování na kandidátku, tak bych to zaprvé nechtěla dělat. Zadruhé mám za to, že by to tolik lidí zklamalo, že to nemá smysl dělat. Osobně si přeju, aby volby dopadly dobře a už jsem se nemusela angažovat. Když nedopadnou, tak se budu angažovat dál, ale spíš jako aktivista než jako politik. 

Máte kolem sebe pořád ty samé lidi?

Ano, někdo je víc, někdo méně aktivní. Navíc jsou prázdniny, takže jsme míň aktivní celkově, ale jsou to pořád ti samí lidé. Lidé se pořád ptají, jestli bude nějaká demonstrace. Ohlasy jsou tak padesát na padesát. Půlka má v paměti to nadšení a jsou rádi, že se něco konalo. A půlka má pocit: „Hm, ale nic z toho nebylo“. Proto to kroužkování, abychom nabídli variantu. Ale není to téma, které by bylo nějaký tahák nebo extra zajímavé. Donutit lidi, aby se zastavili a nechali si to vysvětlit, není z marketingového hlediska jednoduché.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hromotlook ( 23. srpna 2017 09:50 )

Má slušně vymytej mozek!

rockyshowman ( 20. srpna 2017 11:52 )

Copak, děvče nemá práci a proto se takto angažuje ? Ubohá překladatelka dejme jí příležitost, jak umí pracovat. Postavme ji k pásu někde v průmyslové zoně, zůstane tuhá, u plotny- bude neupotřebitelná, tak kde půjde ? Kecat umí každý, její rodiče by se měli stydět za to, co vychovali. Bože, ať je po volbách, zbavme se parazitů, kteří devastují naši zemi. Dejme tam tu porevoluční partu do vedení, teď již není co v této zemi vybrat. Co Andrej ušetřil, to znovu nerozumně rozdávají, Bohuš jen kšeftí, OKD mu vynáší, vody není, frantíci za naše živí migroše a vše je v pořádku.

dzery ( 14. srpna 2017 18:52 )

Co levák to hulvát.

dzery ( 14. srpna 2017 18:49 )

Tebe bych chtěl hulváte potkat někde na trampu.

buban ( 14. srpna 2017 18:29 )

Jj, jako služka-plachetkářka coby osoba nesvéprávná s několika dalšími manželkami-konkubínami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa