Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neplatičům alimentů na studenty do 26 let seberou řidičáky. Senátní výbor je pro

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. srpna 2017
16:20

Zabavení řidičského průkazu v případě, že rodič neplatí alimenty na svého potomka, se osvědčilo. Dosud ale platí pouze v případech dětí do 18 let a nepočítá se studujícími. To by měla změnit novela exekučního řádu, která drtivou většinou prošla senátním výborem. Výhrady k ní má pouze exministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Nejen neplatiči na děti do 18 let, ale v případě pokračujících studií i na děti do 26 let se zřejmě budou muset obávat o své řidičské průkazy. Ústavně právní výbor Senátu drtivou většinou doporučil plénu novelu schválit tak, jak přišla ze Sněmovny. Zdržel se jen jediný jeho člen - exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

V tom určitá nelogičnost je, její odstranění je v pořádku. Já spíš mám otazníky nad tím principem. Na jednu stranu vím, že to funguje v případě těch, kteří mohou zaplatit a vyhýbají se. Jenže pak jsou případy, kdy ti lidé nemohou zaplatit a když budou žít někde na vesnici, kde je složité se dopravit do práce, která je ve směnném provozu, tak jim to může bránit v tom, aby si vlastním přičiněním obstarali příjem, ze kterého by třeba alimenty mohli platit. Není to jednoznačný institut,“ vysvětlil své obavy Blesk.cz Dienstbier a popsal tak modelové příklady, kdy zabavení řidičáku může situaci naopak ještě zhoršit.

„Projednávali jsme to a myslím, že na hlasování nás bylo devět a osm hlasovalo pro přijetí zákona. Ten zákon byl tedy přijat,“ prozradil výsledky hlasování Jaroslav Větrovský (za ANO). „Je to jedna z mála pák na ty, kteří si neplní své povinnosti vůči studujícím dětem, mladistvým, teenagerům. Oni poté nemají prostředky na své živobytí,“ podpořil návrh senátor z Tábora. „Je to můj subjektivní názor, ale nepředpokládám, že by měl být názor ostatních z klubu jiný. Neumím si představit, že bychom ten zákon jako klub nepodpořili,“ doplnil.

Stejný názor měli podle něj také zástupci ODS, STAN, KDU-ČSL, další senátoři za ČSSD nebo bezpartajní Eliška Wagnerová, někdejší ústavní soudkyně. Novela zákona se objeví na zasedání Senátu, které je v plánu 16. srpna.

VIDEO: Jak se domoci dlužného výživného? Odpovídal odborník ve Studiu Blesk:

Video  Jak se domoci dlužného výživného?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

sores ( 9. srpna 2017 16:54 )

To je velmi nepatrný trest pro doby.t.ky co si udělají děti a pak je ignorují a vše zůstane jen a jen na matce a z pana rozvedeného je svobodný a bezstarostný chlap!!!Do basy s nimi a makat a rovnou posílat prachy na obživu svým dětem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa