Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kubera už trénuje na prezidenta? Ve filmu Trojana si zahrál Edvarda Beneše

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. srpna 2017
06:05

Má za sebou už roli principála v Prodané nevěstě v Krušnohorském divadle v Teplicích, teď si ale střihl mnohem větší kousek. Senátor Jaroslav Kubera (ODS), který sbírá podpisy pod svou prezidentskou kandidaturu, si zahrál prvního muže poválečného Československa Edvarda Beneše. Důvěru mu dal uznávaný režisér Ondřej Trojan, který je podepsán například pod Želary. Kubera přirovnal svou nervozitu z natáčení ke skládání maturitní zkoušky.

Bezvýznamná role významného člověka. Tak komentoval Jaroslav Kubera své účinkování ve filmu Toman režiséra Ondřeje Trojana. Zahrál si v něm prezidenta Edvarda Beneše a celkem absolvoval dva natáčecí dny.

„Byly to dvě scény. Jedna kde komunikoval s tehdejšími potentáty - Slánským, Janem Masarykem, Noskem. Týkalo se to těch imigrantů, kteří přišli po válce. Ta role nebyla nijak výrazná, ale byla to zase nová zkušenost. My si moc neumíme vážit práce druhých. Obecně se myslí, že herci a režiséři, to je bomba. Natočí film a shrábnou prachy a jdou domů. Je to ale fakt strašně těžká práce,“ řekl Kubera pro Blesk.cz.

Bylo to tak asi jako maturanti, kteří se připravují na maturitu poctivě a dlouho. Pak je přivedou na ten stupínek, kde si tahají otázku, a když si jí vytáhnou, tak zcepení. A říkají, že neví. Byl jsem nervózní strašně. Doma jsem to všechno uměl a tam jsem to vůbec neuměl. Naštěstí to není naživo jako na divadle,“ popsal své pocity z natáčení, které se odehrálo v červnu. Kubera si už před třemi lety vyzkoušel roli principála v divadelním zpracování Prodané nevěsty.

Politika si vybral štáb kolem Ondřeje Trojana, uznávaný režisér poté jeho angažmá schválil a teplický senátor se roli nebránil. Spolupráci s Trojanem si pochvaloval: „Úžasná. Úžasná. Pan režisér Trojan, když jsem přijel poprvé na Barrandov to domlouvat, tak asi tak za 4 minuty už jsme si tykali. Od maskérů po kostyméry, úžasný. Viděl jsem tu práci v zákulisí, co to dá za práci udělat plešatého Jana Masaryka, když herec má dost vlasů. Musí to dělat na každý natáčecí den, neuvěřitelné. Je to obrovský štáb, ale nikdo tam není zbytečný.

„Natáčení s neherci je vždy poměrně náročné. Pan senátor naštěstí neztrácel dobrou náladu, i když jsme některé záběry museli opakovat víckrát. Nicméně role se zhostil civilně a i přes jistou nervozitu na place působí ve filmu velmi přirozeně,“ reagoval na Kuberovo vystoupení Ondřej Trojan.

Prezidentem budu, kdyby čert na koze jezdil

Kubera na podzim chystá oznámení, zda se zúčastní boje o prezidentský post. Mezitím pilně sbírá podpisy. Jako členovy horní parlamentní komory mu stačí 10 senátorských podpisů. On chce ale víc a dokonce zvažuje sběr podporovatelů také ve Sněmovně.

Mám to tak, že v únoru prezidentem budu, kdyby čert na koze jezdil. To už bude po volbách (prezidentské volby skončí nejpozději 3. února - pozn. red.), já mám ale tu jistotu, že minimálně prezidentem Benešem budu stoprocentně. Aniž bych musel shánět 50 tisíc podpisů nebo deset či 18 senátorů,“ poznamenal v narážce na počet podpisů, které už sehnal.

Podpisy pod kandidaturou Jaroslava Kubery. 20. července jich měl 17. V Senátu jich je přitom potřeba sesbírat jen 10. Podpisy pod kandidaturou Jaroslava Kubery. 20. července jich měl 17. V Senátu jich je přitom potřeba sesbírat jen 10. | Blesk / Zuzana Štíchová

Hlavní roli v historickém dramatu si zahrál netradičně Jiří Macháček, který je znám spíše jako představitel humorných postav. „S Macháčkem jsem se potkal, ale ne na place. Akorát možná jednou, když jsme natáčeli takovou scénu v pražském hotelu na Václaváku, která byla oslavou Košického vládního programu, tak tam se Macháček mihnul. Jinak u dalších scén jsem samozřejmě nebyl,“ doplnil ke svému účinkování Kubera.

Když se točilo v samém srdci Prahy, přijela dokonce senátora v životní roli podpořit jeho manželka. Ale ne přímo na natáčení. „Jsme byli asi po 15 letech na Václaváku. Takže než to začalo, tak jsme si ho prošli. Nebylo to úplně jednoduché, protože tam je hodně butiků a krámů. Ještě, že nebylo víc natáčecích dnů na takových atraktivních místech,“ vtipkoval Kubera na účet své peněženky.

A jaké byly jeho herecké začátky? „Jsem od malička extrovert. Už v pěti letech jsem hrál baletku, která baletila na koni, kterého tvořili dva borci s dekou. Měl jsem vycpaná prsa. To si kupodivu pamatuju. Politik nemůže být introvert,“ prozradil 70-letý politik.

Historické drama Toman je o rozporuplné osobě vedoucího odboru zahraniční rozvědky Zdeňku Tomanovi a odehrává se v poválečném Československu. Všehoschopný kariérista Toman je spojen s komunistickým pučem, ke kterému přispěl. Zároveň se ale zásadním způsobem podílel na pomoci pro židovské navrátilce a uprchlíky.

Kromě Jiřího Macháčka ve filmu hrají Kristýna Boková (Tomanova sekretářka a milenka), Stanislav Majer (Rudolf Slánský), Marek Taclík (fanatický komunista), Roman Luknár (Jan Masaryk), Aleš Procházka (Klement Gottwald), dále pak Matěj Ruppert, Jaroslav Plesl, Václav Neužil nebo Pavel Liška.

Politici ve filmu

Jaroslav Kubera samozřejmě není prvním politikem, který bude mít svou chvilku slávy na stříbrném plátně. To, co bylo dříve výsadou prezidenta Václava Havla (Medvídek, Občan Havel, Kamenný most), si postupně vyzkoušeli i další.

V Bobulích se objevili tehdejší předseda poslanců KDU-ČSL Pavel Severa a občanskodemokratický ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ve filmu Mirjam Landové Kvaska z prostředí muzikálového zákulisí se zase krátce objevil Jan Vidím, někdejší poslanec, a to i se svou malou dcerou. V Medvídkovi pak tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který hrál sám sebe. V Gymplu si školního inspektora „střihnul“ současný europoslanec Pavel Telička. A nesmíme samozřejmě zapomenout na ministra obrany Martina Stropnického (ANO), původně herce z povolání.

moiaza ( 10. srpna 2017 10:13 )

Na fotce nemůže být Tubera. Nemá v tlamě žváro. Je ale fakt, že ten obraz smrdí cigaretami přes počítač až u mě v obýváku.

pelagie ( 10. srpna 2017 07:54 )

havran2 ( 10. srpna 2017 06:57 )

Ať raději trénuje skok do hrobu ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa