Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanův favorit Srp narazil v Senátu. Byl v KSČ, do ústavu pro studium totality nemůže

Autor: ČTK - 
8. srpna 2017
16:50

Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp nesplňuje podmínky pro to, aby mohl být členem rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Usnesla se na tom senátní volební komise na úterním veřejném zasedání. Srpa do rady nominoval prezident Miloš Zeman, konečné rozhodnutí je v rukou Senátu. 

Podle zákona člen rady ÚSTR nesměl být v minulosti členem Komunistické strany Československa (KSČ). Srp byl členem KSČ v roce 1968, a proto se podle komise nemůže o funkci ucházet.

„Volební komise musela konstatovat, že kandidát prezidenta republiky Karel Srp nesplnil podmínku volitelnosti,“ řekl po jednání novinářům předseda komise Luděk Jeništa (za TOP 09). „Byl v období od února 1948 do února 1990 členem Komunistické strany Československa,“ zdůvodnil rozhodnutí komise, pro které hlasovali všichni z osmi přítomných senátorů.

Volba nového člena rady ÚSTR je v programu Senátu příští týden. Jeništa řekl, že ještě před hlasováním seznámí senátory a senátorky s usnesením komise. Z něj podle Jeništy plyne, že Srp nemůže být ze zákonných důvodů volen. „Ta samotná volba by neměla vůbec proběhnout, pokud Senát vezme naše usnesení na vědomí,“ podotkl.

Varianta, že by se volba i přes jasné stanovisko komise konala, je podle Jeništy možná. „Musím konstatovat, že by to nebyla volba podle zákona a byla by neplatná,“ dodal. Stejný názor vyjádřila senátorka ODS Daniela Filipiová. „Senát by se dostal do velmi nepříjemné situace, kdy by jeho jednání odporovalo zákonu,“ řekla novinářům.

Jeništa i další senátoři po jednání poukázali na to, že v návrhu od prezidenta bylo uvedeno, že Srp vyhovuje všem podmínkám, které zákon stanovuje pro výkon funkce. „Těžko konstatovat, že by kancelář prezidenta neznala zákon o ústavu (ÚSTR). Myslím, že moc dobře věděli, že je tam podmínka nečlenství. Přesto ho pan prezident navrhl,“ upozornil Jeništa. Senátor za ANO Peter Koliba vidí chybu u poradců prezidenta. „Je to spíše nedostatek jeho poradců a úředníků, kteří jsou zodpovědní za to, co mu předloží,“ řekl.

Počátkem roku prezident Zeman neprosadil Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy odmítl jmenování spolupodepsat kvůli Srpovým stykům s komunistickou Státní bezpečností (StB). Údajnou spolupráci Srpa s StB v úterý senátoři v diskusi zmínili, pro jejich rozhodnutí však tato otázka nebyla rozhodující. Usnesení vycházelo z faktu, že Srp byl členem KSČ.

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Jeho jméno figuruje v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, takzvaných Cibulkových seznamech. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně a že se ministerstvu vnitra nepodařilo Srpovu spolupráci dokázat. V roce 2013 jej Zeman ocenil medailí Za zásluhy.

Video z hradní party prezidenta Zemana, která se konala po předávání vyznamenání 28. října

Video  Video z hradní party prezidenta Zemana, která se konala po předávání vyznamenání 28. října.  - Blesk - Jan Exner
Video se připravuje ...

 

dzery ( 10. srpna 2017 16:01 )

Že byl komunista o tom žádná ale že by mezi ně vlezl v jedenácti letech?

eliska963852 ( 10. srpna 2017 05:28 )

Na summitu NATO Zemanovi poslali důvěrnou nótu, že pokud se bude v Bruselu snažit přiblížit do blízkosti Trumpa – i jen proto, aby mu v kuloárech na 20 vteřin podal ruku – tak bude tvrdě „odcloněn“ Trumpovým doprovodem. Čili: pokud by se chtěl Virotik přišourat k Trumpovi, tak ho hoši ze secret service vynesou i s jeho hůlkou, z čehož by měl český prezident mezinárodní ostudu. Zřejmě proto se pak Zeman uvedl do virózy a na projev už neměl odvahu a ani chuť jít…

tgbg ( 9. srpna 2017 15:42 )

Komunista nemá v slušné společnosti co dělat.

salto ( 9. srpna 2017 07:05 )

Srp se zasloužil o pád totality mnohem víc jak ti všichni novodobí "revolucionáři" dohromady, ale protože jej navrhnul Zeman...

krdassaneda ( 8. srpna 2017 21:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa