Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státní výprodej: Pořiďte si náhrobek, poníky nebo pevnost

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    9. 8. 2017
    05:30

    Je libo zámek, pevnost nebo poníka? Ve státním »sekáči« žádný problém. A některé kousky jsou skutečně »za hubičku«. Například tři poníci se tu dají sehnat za necelých 20 tisíc korun a kus josefovské pevnosti za necelých pět milionů. Nepotřebný majetek nabízí k prodeji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

     

  • 1.Konírna císaře Josefa: 4 890 000 korun

    Konírna se nachází v bývalé vojenské pevnosti Josefov u Jaroměře. Jenže kulturní památku zatím nikdo nechce. „V současné době probíhá již 9. kolo výběrového řízení, proto byla cena postupně snižována,“ uvedl pro Blesk mluvčí úřadu Radek Ležatka.

    Nový vlastník si s ní ale nebude moct dělat, co se mu zlíbí. „Budoucí majitel konírny bude muset jednat v souladu s platnou legislativou upravující nakládání s kulturními památkami a také v souladu s platným územním plánem obce. Kupní smlouva s případným budoucím nabyvatelem také bude podléhat schválení ministerstvem kultury,“ popsal možné strasti budoucího majitele mluvčí.

    Konírna byla postavena přibližně v 2. polovině 18. století. Konírna byla postavena přibližně v 2. polovině 18. století. | ÚZSVM

  • 2.Zámek z doby Přemyslovců: Naposledy 4 900 000 korun

    Kdo by si chtěl zkusit život na zámku, má možnost pořídit si Dívčí hrad na Bruntálsku. K stavbě, jejíž základy sahají až do 13. století, je v ceně i sýpka, skladiště a kotelna. „V současnosti se připravuje vyhlášení čtvrtého kola výběrového řízení,“ řekl k historickému objektu Ležatka. Jaká bude nová cena, zatím neví.

    Zámek má bohatou historii a často střídal majitele. Zámek má bohatou historii a často střídal majitele. | ÚZSVM

  • 3.Poníci na prodej: 20 000 korun

    Klisny shetlandského ponyho Cilka, Milka a Mařenka se prodávají s »množstevní slevou«. Úřad totiž nabízí všechna tři zvířata dohromady. Státu se ale náklady na poníky nevrátí. „Ustájení a krmení je zajištěno na základě smlouvy, přičemž stát má denní náklady cca 100 Kč na všechny tři koně. Doposud vynaložené veškeré náklady spojené s poníky činí 39 147 Kč,“ uvedl mluvčí.

    Roztomilí poníci tvoří nerozlučné trio. I proto se prodávají dohromady. Roztomilí poníci tvoří nerozlučné trio. I proto se prodávají dohromady. | ÚZSVM

  • 4.Bezhlavá socha: 120 000 korun

    Kromě budov a pozemků nabízí úřad k prodeji i jiné nemovité stavby. V obci Lichnov na Novojičínsku je to sloup se sochou Panny Marie s dítětem. Tu někdy během 18. století vytvořil neznámý lidový sochař. Skulptura je ve špatném stavu, chybí jí pravá ruka s předloktím a hlava. Ruka se ztratila neznámo kam, ale hlava sochy je uložená na lichnovském obecním úřadě.

    Soše chybí ruka a hlava, která je schovaná na obecním úřadě. Soše chybí ruka a hlava, která je schovaná na obecním úřadě. | ÚZSVM

  • 5.Štěně: Za odvoz

    Psi se do vlastnictví státu dostanou nejčastěji jako součást pozůstalosti nebo je veterináři zabaví. Například v pražském útulku v Troji je k mání štěně Lipo. „Psi v nabídce ÚZSVM jsou nabízeni zpravidla bezúplatně. Podle našich zkušeností bývá velký zájem o štěňata, naopak staří psi často čekají na nový domov déle,“ přiblížil Ležatka strasti opuštěných psíků.

    Štěňátko Lipo je k mání zdarma, jen přijet. Štěňátko Lipo je k mání zdarma, jen přijet. | ÚZSVM

  • 6.Co ještě nemám? Hrobku: Několik tisíc korun

    Velkou položku v katalogu úřadu tvoří hrobové vybavení. Většinou se jedná o kamenné desky a náhrobky. „Výběrové řízení na prodej hrobového vybavení je až na posledním místě, když o hrobové místo neprojeví zájem např. obec. Až pokud nikdo neprojeví zájem, nabídne se ve výběrovém řízení,“ vysvětlil mluvčí. Součástí vybavení ale není hrobové místo jako takové, které lze pouze pronajmout.

     

    Hrob s vyhlídkou v Brně-Židenicích Hrob s vyhlídkou v Brně-Židenicích | ÚZSVM

  • 7.VIDEO: Opravy Státní opery. Stát za ně dá 858 milionů korun

naidka ( 9. srpna 2017 09:38 )

Prodávat a zesměšňovat živá zvířata na takové pochybné akci je víc než ubohé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa